ARAD. Bisericile de lemn din judeţul nostru au fost incluse, oficial, în circuitul turistic naţional, anunţă Consiliul Judeţean Arad. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a trimis către instituţia judeţeană certificatul care atestă acest lucru. Drept urmare, CJA se pregăteşte să organizeze programe de vizitare a unora dintre cele 43 de biserici, în funcţie de evoluţia pandemiei.
„Județul Arad are 43 de biserici de lemn, unele cu o vechime de peste 250 de ani. Dintre ele, 24 sunt în stare bună. Sunt obiective importante nu numai pentru turismul ecumenic, ci în general pentru cei pasionați de istorie. Bisericile ortodoxe de lemn se răspândesc în comunitățile românești din Transilvania începând cu anul 1279, când regele ungar Ladislau Cumanul, la solicitarea Papei, interzice construirea bisericilor de zid în rit ortodox pe întregul teritoriu al regatului maghiar. Faptul că majoritatea bisericilor de lemn din județ sunt pe Valea Mureșului și pe Valea Crișului Alb demonstrează că în perioada medievală aici trăia o comunitate românească puternică în vechiul comitat al Aradului. Este foarte posibil ca, în secolele XVII-XVIII, «noile» biserici de lemn să fi înlocuit vechile biserici, degradate de vreme”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad. Acesta a mai spus că se doreşte ca vizitarea bisericilor să se facă în cadrul programului „Turism de o zi”, gândit de CJA.
În circuitul turistic al bisericilor de lemn se dorește și implicarea Arhiepiscopiei, existând deja discuții în acest sens. Consiliul Județean Arad a realizat un inventar al acestor lăcașe de cult. Din păcate, unele sunt în stare avansată de degradare. În anul 2019, Consiliul Județean Arad a alocat fonduri ca împreună cu Biserica Ortodoxă și cu „Ambulanța Monumentelor” să repare biserica de lemn din Luncșoara, comuna Hălmăgel, un monument istoric și element de patrimoniu deosebit al județului nostru. Conform mărturiilor istoricilor, biserica a fost mutată la Luncșoara în 1825, existând două variante: fie că a fost adusă din cătunul Crăciunești, fie din satul Prăvăleni-Hunedoara. În biserica de la Luncșoara de Sus se mai oficiază slujbe doar o dată pe an, în cinstea hramului bisericii: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
Trimite articolul
Xmda f bine dar mai interesant ar fi sa se scrie cate spitale sunt ( si cate s-au construit in judetul Arad) raportat la nr de biserici existente si construite in ultimii 3o de ani ! Asta asa ca fapt divers……. !
40 instituții medicale
160 instituții sociale dedicate copiilor
70 centre pentru varstnici
172 cantine sociale
7765 beneficiari asistenta medicala gratuita
20 tone sange colectate.
Asta a făcut Biserica Ortodoxa Romana…astea sunt cifre la nivelul anului 2020.
Dacă vrei sa afli, cauta…
Nu vorbi fără sa știi!
Sa fii sănătos…in judecata
-
Lasă vrajelile omul vorbeste despre câte biserici s-au construit comparativ cu câte spitale s-au construit si probabil si totalul lor. Atât!
Nu amesteca lucrurile că nu e cazul că se vede dacă ne uitam numai in jud Arad câte biserici de diferite confesiuni s-au ridicat /plus catedrala nouă/ si câte spitale NU s-au construit .
Fugi si pupă niste moaste repede si apoi fă si un tur in genunchi in jurul vreunei biserici!
cel de care te iei are dreptate
la ultimul recensamant ia vezi o statisca a INS
27384 lacasuri de cult din care 16400 ortodoxe
18 culte religioase si 36 asociatii religioase
ATENTIE 576 spitale din care 367 de stat…… !!!!!!!!!!!!!!!
Ce zici e echitabil da?