ARAD. Primăria ridică lunar de zece ori mai multe maşini parcate ilegal decât maşini vechi abandonate pe domeniul public. Şoferii indisciplinaţi din Arad, cei care parchează aiurea, sfidând legea şi deseori bunul simţ, şi-au primit în ultima vreme eticheta de „bizoni”. Biroul de ridicări auto din cadrul Primăriei Arad a ridicat, în cursul lunii ianuarie, la solicitarea Poliţiei Rutiere, nu mai puţin de 57 de maşini parcate neregulamentar de pe străzile municipiului. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici, „Primăria oferă asistenţă Poliţiei Rutiere. Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar se face doar la dispoziţia organelor de poliţie”. Astfel, proprietarii de maşini pentru care nu contează legea şi s-au ales cu maşinile ridicate au fost nevoiţi să plătească o taxă de ridicare şi transport în valoare de 220 de lei, la care se adaugă câte 5 lei pentru fiecare oră în care maşina se află în depozitul Primăriei, din Micălaca.
Rable, mult mai puţine
În ceea ce priveşte maşinile abandonate pe domeniul public, procedura este puţin diferită. Ridicarea lor nu mai implică dispoziţii ale organelor de poliţie, ci doar o procedură administrativă care durează mai mult de o lună. De aceea, probabil, numărul maşinilor abandonate care au fost ridicate într-un an întreg este aproape egal cu cel al celor parcate ilegal şi ridicate într-o singură lună.
Anual, ne spune Corina Drăghici, se ridică 60-70 de maşini abandonate. Procedura legală este puţin greoaie în cazul lor. În primă fază se constată că autoturismul este lăsat pe domeniul public timp îndelungat. Constatarea se face fie în urma sesizărilor primite la Primărie de la cetăţeni, fie prin autosesizarea reprezentanţilor administraţiei locale. Apoi, se fac demersurile pentru identificarea proprietarului. Dacă acesta este identificat, va primi o somaţie, dacă nu, somaţia se face publică, pe site-ul Primăriei. Proprietarul are la dispoziţie 30 de zile să îşi ridice rabla de pe locul unde a abandonat-o. Fapt care se şi întâmplă deseori, rablele fiind mutate (şi abandonate mai apoi) pe alte străzi. După trecerea termenului de 30 de zile, acestea sunt ridicate de Biroul de ridicări auto şi depuse la depozitul Primăriei, din zona Podului de la Polivalentă. După 6 luni de când se află în depozit, rablele nu au fost revendicate, acestea sunt trecute în domeniul public al municipiului şi se valorifică la licitaţie.
La licitaţie
Primăria a organizat până acum mai multe runde de licitaţii, care s-au dovedit a fi un real succes, în urma interesului arădenilor de a le cumpăra. Aproximativ 70.000 lei a fost suma pe care a reuşit să o strângă la bugetul local Primăria Municipiului Arad în urma uneia dintre licitaţiile publice în care au fost vândute 55 de maşini abandonate pe domeniul public.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!