La mai bine de şase ani de la adoptarea legii privind transparenţa decizională în administraţia publică, arădenii încă nu au auzit despre această obligaţie a primăriilor. Mai mult, potrivit unui studiu efectuat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale din Arad, doar 27% dintre arădeni cunosc Legea 53 din 2003. Totodată, peste 30 de procente dintre cei 1250 de respondenţi, din întregul judeţ, nu ştiu vreo modalitate de intervenţie în luarea deciziilor la nivel local.
Raportul, dat ieri publicităţii, relevă faptul că administraţiile locale nu au reuşit să îşi îndrepte activitatea către interesul cetăţenilor, 60,2% dintre arădeni spunând că nu sunt nici pe departe mulţumiţi de modul în care primăriile găsesc să îşi desfăşoare activitatea. Când vine vorba de corupţie, răspunsurile date de cei peste 1.200 de arădeni sunt mai mult decât elocvente: 45% consideră că există corupţie generalizată, 35,6% cred că fenomenul corupţiei se manifestă la nivel mic, în timp ce doar şapte procente dintre arădeni sunt convinşi că nu putem vorbi de corupţie în administraţia locală.
Adminsitraţiile locale par a fi doar la început de drum în ceea ce priveşte încrederea câştigată a arădenilor. Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale a realizat un sondaj în judeţul nostru, în urma căruia a reieşit faptul că peste 60% dintre cei intervievaţi nu sunt mulţumiţi de activitatea Primăriei din localitatea de reşedinţă. Eşantionul ales pentru sondare a fost de 1.250 subiecţi, din municipiu şi judeţ. „Studiul propus de noi e unul constatativ şi a fost realizat pentru descoperirea modalităţilor în care e percepută administraţia locală”, se explică în raportul sondajului redactat de lect. univ. dr. Regis Roman.
Nici la capitolul informare arădenii nu stau foarte bine. Potrivit studiului aproape 70% dintre cei care au răspuns chestionarului nu au auzit de Legea 52 din 2003, privind transpareţa decizională. Cu toate acestea, respondenţii au apreciat că primăriile sunt doar în mică măsură transparente – 31%, sau chiar deloc – 21%, dar când vine vorba de decizii, intervievaţii au decis că primăriile ar trebui să îi consulte înainte de a adopta hotărâri, metoda aleasă de arădeni fiind dezbaterile publice – 34,7%.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!