ARAD. După doi ani de pandemie sanitară, o criză energetică, un război la granița cu România și o explozie a prețurilor de consum, piața muncii încearcă să mai reziste și să evite un eventual colaps. Practic, Aradul și-a epuizat stocul de oameni apți de muncă, iar încercările companiilor de a găsi personal se lovesc mereu de același zid: Aradul nu mai are muncitori disponibili!
Situația a fost explicată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad în cadrul ultimei ședințe de Colegiu Prefectural, directorul AJOFM – Marinel Henteș venind cu o „radiografie” a pieței muncii.
„Anul 2022 s-a remarcat pa piața muncii din județul Arad prin manifestarea următoarelor tendințe: *numărul scăzut de șomeri față de anii anteriori; *creșterea numărului locurilor de muncă vacante față de anul precedent; *solicitarea de către angajatori a sprijinului AJOFM pentru diversele măsuri stabilite de lege în contextul închiderii/reducerii volumului de activitate al agenților economici, precum și pentru măsurile active prevăzute de Legea 76/2002 – privind stimularea ocupării forței de muncă”, arată directorul Henteș în raportul oficial.
Cea mai mare problemă e, însă, faptul că, de luni de zile, Aradul se confruntă cu un șomaj aproape inexistent. Așa-numitul stoc de șomeri a ajuns să îi mai includă doar pe acei arădeni catalogați ca fiind „neîncadrabili”, fie din motive sociale, fie medicale sau profesionale. Și chiar dacă încă de la început de an numărul șomerilor era extrem de mic, pe parcursul lunilor acesta a scăzut și mai mult, ajungându-se ca, în octombrie, Aradul să aibă o rată a șomajului de doar 1,24%.
„În anul 2022, numărul șomerilor aflați în evidențe a scăzut de la 2.669 de persoane în februarie la 2.348 de persoane în luna octombrie. Numărul șomerilor neindemnizați a scăzut de la 1.625 în februarie la 1.607 în luna octombrie, iar numărul celor indemnizați de la 1.044 a ajuns la 741 în octombrie”, a punctat Marinel Henteș.
Așadar, la final de octombrie, în întreg județul (!) mai erau doar 741 de șomeri care primeau indemnizație. Însă, un șomaj atât de scăzut nu înseamnă neapărat o veste bună pentru economia județului, în condițiile în care companiile anunță zi de zi că au peste 2.000 de posturi libere.
Goana după oameni
În ceea ce privește încadrarea, Henteș arată că, deși în medie au fost 1.500 de locuri de muncă vacante, referindu-se la perioada februarie-august, din luna septembrie numărul locurilor de muncă disponibile a sărit de 2.000. Cele mai multe angajări se fac în industria auto, industria textilă, se mai caută și mulți sudori, dar și șoferi. Însă, corelând aceste date cu cele furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă și Direcția Județeană de Statistică, firmele din Arad, deși în mare criză de personal, nu au intenția de a majora semnificat salariile pe care le oferă. Potrivit ultimelor date, peste 45% din salariații arădeni sunt încadrați pe salariul minim brut, ceea ce face ca, în medie, Aradul să aibă o forță de muncă plătită mult mai prost ca în Timiș, spre exemplu.
„România are două variante în acest moment: prima ar fi să creștem veniturile salariale la nivel european pentru a elimina tentația de a pleca în străinătate și chiar a atrage reîntoarcerea în țară a celor plecați, iar a doua ar fi să importăm forță de muncă până la necesar”, a declarat pentru Jurnal arădean/aradon.ro, Marinel Henteș.
Ucenicia, interes doar pe hârtie
Cât despre programele de ucenicie, școlile profesionale și pregătirea oamenilor calificați, toate sunt mai mult planuri pe hârtie, interesul real lipsind cu desăvârșire. În acest sens, confirmarea vine chiar din raportul făcut de AJOFM, unde se arată că „în primele zece luni ale anului 2022 AJOFM Arad a încheiat o convenție de ucenicie pentru un număr de 8 persoane, pentru ocupația de lucrător în alimentație”.
În concluzie, perspectivele Aradului în ceea ce privește forța de muncă nu sunt deloc îmbucurătoare. Fără un contingent de muncitori care să ajungă în Arad, fără o creștere a salarizării în mediul privat, este greu de crezut că va putea fi generată o dezvoltare economică sustenabilă.
Trimite articolul
XIndienii, nepalezii și ce vreți voi, nu.s buni de munca stau o luna doua si pleaca. Asa ca umblați la salarii și mai lăsați si oamenii de rand sa facă profit, nu le calculați salariile în funcție de ce cheltuieli au ca o sa lucrați singuri.
Vai si amar de salariile din Arad, foarte multi oameni prefera sa faca naveta la Timisoara la lucru decat sa lucreze in Arad,deoarece salariile sunt cu cel putin 50 la suta mai mari,Aradul pierde foarte multi oameni capabili din cauza salariilor!!!!!
Un tehnician in Timisoara are salar cat un inginer in arad HA HA HA e praf Aradul La salarii, :)))))))
Mergeți la yazaki, aia plătesc bine!!
Aradul are probleme cu forța de munca de ani de zile , nu de câteva luni! Nu s-a făcut nimic in privința asta! Și dacă 45% sunt pe salariul minim brut angajati asta nu înseamnă ca acesta este și venitul lunar! Ar trebui făcută statistica la venitul unui angajat ! Aradul este in top cu firmele de transport iar apoi ar trebui văzută plata la gri făcută de angajatori!
Multe companii din Arad au in posturi de conducere oameni incapabili, care tin de post cu pretul de a-si pierde muncitorii!
Va recomand sa faceti un studiu cu companiile care au cel mai mare nivel de deficit de personal asociat nivelui de salarizare!
Oferta functie de inginer cu incadrare de 7950 ron? Cu peste 16 ani vechime in domeniu! Serios?
Aaaa… a venit blestemul angajatilor!
Nu mai sunt 100 la poarta in locul tau!
Timisoara ofera nivel de salarizare mult mai ridicat decat Aradul.
Problema e ratele bancare si patroni care nu au un cuvânt de spus țara moare de saracie si romani se lauda cu fraereala pe care statul o promovează cu șomaj de saracie .
Multe famili de analfabeți care încă au nevoie sa meargă la școala aici e problema de saracieeeeee
Problema e de salar .CIne mai merge in fabrica pe 2000 NET ( norma ,3 schimburi ) ? Mai bine facem naveta la Timisoara .La JOYSON ( TAKATA) am ajuns sa avem incadrare 3200RON / norma / targhet / 3 schimburi din care la sfarsit de luna rezulta maxim 2000RON .Mai multi sefi decat operatori .
Domnu Dragomir, pleaca oameni?
Ce șomaj veniți la everel foamea pe plantatie
Camerla de Comert si Industrie Arad condusa de domnul Seculici are ceva de spus referitor la salarizarea din judetul Arad ?
pai somajul e 600 lei, ai de facut un dosar stufos, mai bine pleci afara