Anul trecut ați împlinit 45 de ani, prilej cu care ați organizat o ediție specială a Salonului „Ars Fotografica”.
Mircea Boran: Într-adevăr la Salonul Internaţional „Ars Fotografica”, ediţia a XIV-a , dedicată aniversării a 45 de ani de la înfiinţarea clubului nostru, sub patronaj AAFR, am avut plăcerea să primim imagini de la 46 de autori din 14 localităţi din România, Ungaria şi Turcia… Ceea ce, o spun cu plăcere, ne-a bucurat foarte mult.
Care au fost cele mai importante colaborări ale Foto Club Arad?
Mircea Boran: Anul trecut am colaborat cu mai multe cluburi foto din România (Craiova, Cluj-Napoca, Oradea), dar şi din străinătate: Ungaria (Bekescsaba, Szentes, Oroshaza), Ucraina – Cernăuţi, Serbia – Novi Sad. Cu aceste cluburi am avut schimburi de expoziţii , dar şi workshop-uri foto deosebit de interesante în Arad, în alte locuri din ţară dar şi Ungaria și Serbia. Ca urmare a colaborării noastre cu Parcul Natural Lunca Mureşului am organizat împreună (printr-un proiect european realizat de administraţia parcului) două concursuri tematice finalizate cu saloane foto, dar şi cu tipărirea unui album foto, cel de-al doilea urmând a fi tipărit în curând. Foto Club Arad a mai avut o mică contribuţie şi la ilustrarea unui ghid al parcului realizat de aceeaşi instituţie.
Ce ne spuneți despre taberele la care ați participat?
Mircea Boran. În luna august am organizat, numai cu fonduri proprii, o Tabără Foto Internaţională la Abrud – Roşia Montană, unde au participat 28 de fotografi din Arad şi Ungaria. Anul acesta sunt planificate cel puţin trei tabere foto: una care va fi realizată de colegii din Bekescsaba, una de clubul nostru, iar a treia este o idee interesantă a unor colegi din ţară cu care colaborăm.
Care ar fi cele mai importante evenimente din acest an?
Mircea Boran: Prima expoziție de fotografie din acest an va fi Salonul „35-55”, pe care o să-l vernisăm în 26 februarie, la Sala Clio a Complexului Muzeal Arad. Vor urma: Bienala Natura, ediţia a IX-a (din 16 aprilie, în sala de expoziții de la Palatul Cultural), Salonul Internaţional „Ars Fotografica”, ediţia a XV-a (în 23 septembrie, la sala Clio), Salonul de iarnă (în 17 decembrie, la sala Clio) dar și alte evenimente în proiecte și parteneriate la nivel local. La fel ca anul trecut, şi în acest an Foto Club Arad organizează diverse workshop-uri, dar şi cursuri despre fotografie: cursul autorizat de perfecţionare, cercul foto gratuit pentru elevi şi studenţi, curs de iniţiere, cursuri de editare, etc.
Dar partenerii din țară și de peste hotare cu ce vor veni în fața arădenilor?
Mircea Boran: Și în acest an colegii și partenerii noștri vor veni cu expoziții interesante. În 13 martie, la Palatul Cultural, se va vernisa expoziția de fotografie a „Nicolas Muller Camera Club” din Oroshaza (Ungaria). Asociaţia Foto Film Video Voivodina din Novi Sad (Serbia) vine cu o expoziție, în 29 mai, la Sala Clio, loc în care, pe 26 iunie, va fi vernisată expoziţia de fotografie a Foto Club „Mihai Dan Călinescu” Craiova. În 24 iulie vom avea, în Sala Clio, o expoziţie de fotografie aniversară – 10 ani de colaborare cu Atelierul Foto „Marvany” Bekescsaba (Ungaria). La sala de expoziții de la Palatul Cultural vor veni Fotoclub „Pozitiv” Cernăuţi (Ucraina) – în 7 august, Asociația Timișoreană de Fotografie – în 5 septembrie. Iar, din 19 noiembrie, în Sala Clio, vor expune colegii din Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca.
Istoria fotografiei arădene
O idee care a fost prezentată, de Foto Club Arad, conducerii Complexului Muzeal Arad este realizarea sau cel puţin iniţierea, în cadrul instituţiei, încă din acest an, a unei secţii de istorie a fotografiei arădene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!