Primăria a anunţat că, marţi, 30 ianuarie 2024, de la ora 16:00, organizează o dezbatere publică „pentru Studiul de oportunitate depus în vederea emiterii avizului de oportunitate pentru inițierea documentaţiei de urbanism P.U.Z. și R.L.U. – Construire clădire multietajată cu funcţiunea locuire şi servicii, amplasament – municipiul Arad, str. Ardealului nr.2, beneficiar: SC SMART MOB SRL, proiectant – SC STACONS SRL, arh RUR Crainic Dorin, proiect nr.29/2023, aflat în etapa 1 de informare și consultare a populației, conform Or. MDRT nr. 2701/2010”.
Dezbaterea se va desfășura în Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ și prin platforma online ZOOM, timp de 40 de minute. „Această sesiune poate fi prelungită cu încă o sesiune cu aceeași durată, dacă se constată această necesitate” – precizează reprezentanţii municipalităţii.
Persoanele care doresc să participe online la dezbatere vor anunța până cel târziu la data de 30 ianuarie, ora 12:00, intenția de participare și, totodată, vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail dezbaterepublica@primariaarad.ro, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, instituția/organizația pe care o reprezintă și adresa de e-mail pentru trimiterea invitației online. Persoanele care doresc să ia cuvântul în cadrul dezbaterii vor trebui să specifice acest lucru în cadrul aceluiași e-mail. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de cinci minute pentru fiecare participant.
Depozitul, inoportun
Organizarea acestei dezbateri vine la aproximativ jumătate de an după ce investitorul şi-a anunţat public intenţia de a elabora PUZ-ul „Construire clădire multietajată cu funcțiunea locuire și servicii”. Clădirea ar urma să aibă Subsol+Parter+6 Etaje+Etaj retras, terenul alocat investiţiei având suprafaţa de 9.195 de metri pătraţi. Amplasamentul este cel al fostului depozit de construcţii „Bodimar”.
„Cu toate că a avut cereri de închiriere în scopul de a redeschide acel depozit de materiale grele, investitorul a considerat inoportună continuarea acelor activităţi într-o zonă rezidenţială centrală. (…) Considerăm că utilizarea în prezent a imobilului existent pentru scopul pentru care a fost edificat, de depozit de materiale, cu accesul zilnic de vagoane şi camioane mari precum şi maşini mici este inoportună, astfel că investitorul încearcă o folosire optimă în concordanţă cu dorinţa autorităţilor locale şi a caracterului preponderent rezidenţial al zonei” – se arată în corespondenţa purtată cu cetăţenii nemulţumiţi de investiţie.
Probleme şi „soluţii”
Cu siguranţă, nemulţumirile vecinilor investiţiei de pe Ardealului 2 se vor face auzite şi cu ocazia dezbaterii publice de marţi. Până acum, ele au fost transmise mai discret administraţiei locale şi se referă la: *regimul de înălţime „neconform cu regimul de înălţime din vecinătăţile studiate aferente cartierului Grădişte”; *asigurarea distanţei minime dintre bloc şi casele de locuit; *asigurarea accesului pompierilor şi al autospecialelor de intervenţie care va duce la congestionarea traficului în zona pasajului Grădişte; *înrăutăţirea exponenţială a circulaţiei auto din zonă (şi aşa deficitară).
„Dezvoltatorul poate să aleagă o soluţie care să fie în acord cu ceea ce se poate face în acea zonă fără a se deranja traficul sau interesele celor care au proprietăţi adiacente” – opinează un cetăţean de pe strada Voievod Moga. „Solicitarea tuturor locatarilor din zonă este de a nu se construi această clădire, nefiind oportună prezenţa ei în acest mediu” – arată un arădean de pe strada Petru Rareş. Un locuitor de pe strada Crasna propune, nici mai mult, nici mai puţin decât „amplasarea unui parc pe terenul propus” motivând că în vecinătate se găsesc grădiniţa, şcoala şi centrul pentru persoane vârstnice.
În replică, investitorul precizează: „Această investiţie este o dezvoltare privată şi nu se doreşte realizarea unui parc public. Primăria, de asemenea, nu doreşte exproprierea investitorului pentru proprietatea acestuia în vederea amenajării unui parc public.”
Desigur, şi pentru celelalte nemulţumiri ale cetăţenilor din zonă există răspunsuri din partea dezvoltatorului imobiliar: *regimul de înălţime propus S+P+6E+Er este în concordanţă cu regimul de înălţime al clădirilor colective amplasate în proximitatea pasajelor rutiere (poduri); *accesul autospecialelor de intervenţie „se va asigura conform normativelor în vigoare, în urma studiilor de specialitate privind circulaţia”; *„autorităţile (…) vor fi nevoite să rezolve problemele traficului, în creştere, cu sau fără această clădire”.
„Zona propusă pentru amplasarea noii investiţii este prevăzută în PUG-ul municipiului Arad ca o zonă de legătură între cartierul Grădişte şi Podgoria – zona centrală a Aradului. Nu se poate spune că este o investiţie între case, amplasamentul este la limita cartierului Grădişte, un cartier de clădiri mixte de case şi blocuri de până la P+4E” – arată reprezentanţii investitorului, răspunzând în acest fel celor care spun că nu vor blocuri între case.
Investitorul
Cine este, în fapt, SC SMART MOB SRL? Compania a fost înfiinţată în anul 2007, în Oradea, judeţul Bihor. Are ca obiect de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale” şi potrivit ultimului bilanţ înregistrat la Ministerul Finanţelor, are un singur angajat. În 2022 a rulat afaceri de 164.296 de lei şi a avut un profit net de 587.921 de lei.
Trimite articolul
XSe aprobă rezolvă mașina de vot PNL Arad și asociații PSD UDMR PMP.
Va fi o oaza de liniste, ce mai….
Locuitorilor din zona le plateste constructorul deprecierea imobilelor?
Zgomot intens, poluare cu pulberi in suspensie , alti poluanti gazosi (ex. esapamentul de la locomotivele Diesel), asigurati pentru viitorii locatari.
-
Muta te la Simbateni si ai scapat !
Nu pot decât sa-i felicit anticipat pe cei care-si vor achiziționa apartament în acest imobil! Vor fi foarte aproape de tren!
-
Vorba aia: “Ura si la gară!”
Dacă le da autorizație de construcție eu dau primaria arad în judecata. Distanta minima obligatorie de la calea ferata și pana în prima construcție trebuie sa fie de 20 metri liniari, iar distanta dintre clădire și casa trebuie sa fie jumătate din înălțimea ei. Nu va jucați ca ne judecam
Nivele, nu niveluri…
Mafia imobiliara din arad sub toate firmele astea interpuse din alte judete e tot falca si seculici astia cand vor muri vor lasa din tata in fiu aceasi mafie!
păi daca nu mai avem ce depozita la ce ne mai trebuie depozite?
Oricum, n-as intelege, de ce mi-as cumpara o locuinta acolo?!