ARAD. Aradul, tratat mereu cu refuz din partea Guvernului şi boicotat de acesta. Este cea mai recentă dintre concluziile primarului Gheorghe Falcă, care acuză Guvernul, în speţă Ministerul Economiei că blochează „cu rea-voinţă” investiţii de 10 milioane de euro la CET Arad. De unde ar fi venit banii? Din vânzarea certificatelor verzi în cadrul unui proiect aprobat de Guvern şi Comisia Europeană încă din 2012.
În cadrul şedinţei CLM de joi, Falcă le-a cerut aleșilor să se gândească la o formă de protest împotriva Guvernului, care prin Ministerul Economiei “blochează cu rea-voință” un proiect de retehnologizare a CET Arad, cu bani prevăzuți special pentru Arad din vânzarea certificatelor verzi.
“Primăria și CET au reușit să acceseze aceste investiții în cadrul unui program aprobat de Guvern și Comisia Europeană. Lucrările trebuiau să înceapă anul trecut, dar Ministerul Economiei blochează cu rea-voință finanțarea”, le-a spus primarul consilierilor. Ulterior, Falcă a detaliat situaţia precizând că, după ce Aradul a fost pus să refacă studiul de fezabilitate pe temă, ministerul solicitând unul mai complex, şi după ce acesta a fost făcut, nu s-a mai întâmplat nimic iar finanțarea nu va fi asigurată nici în 2015.
„Nu ne dau banii nici anul acesta, deși în 2014 s-a înregistrat chiar și un excedent la certificatele verzi și fondurile nu pot fi folosite în alte scopuri. Nu se dorește să se înceapă programul pe care Aradul se bazează foarte mult. Vreau să vă spun însă că niciun guvern nu poate scoate CET Arad din acest program, pentru că este aprobat de Comisia Europeană”, le-a prezentat primarul situaţia aleşilor. Tot edilul a precizat că „e nevoie de un sprijin politic puternic la București doar ca ministerul să-și respecte hotărârea”. Falcă a lansat ca variantă şi un protest la Prefectură pe acest subiect, în condiţiile în care altă reacţie din partea Guvernului decât cea de a trata cu indiferenţă Aradul nu pare a fi posibilă.
Se vorbea despre scăderea preţului…
În 2012, Primăria Arad anunța că oraşul va beneficia de 10 milioane de euro din certificate verzi pentru retehnologizarea CET, atunci edilul punctând faptul că Aradul era „singura municipalitate din România al cărei proiect a fost acceptat de Comisia Europeană”. Cele zece milioane de euro care nu au sosit încă la CET ar fi urmat să fie cheltuite pe cea de a doua etapă de retehnologizare a centralei care, se spunea, tot în 2012, ar fi dus la scăderea preţului de producţie a energiei termice de la 31 la 16 euro gigacaloria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!