Pubelele cumpărate de autoritățile județene cu fonduri europene, în cadrul programului de gestionare a deșeurilor, nu au ajuns încă la populație, decât în mică măsură. Din aproximativ 47.000 de pubele destinate gunoiului menajer, puțin peste 18.000 au fost distribuite, iar restul zac de șapte ani, de când au fost cumpărate, în diverse depozite din județ, cum ar fi cel de la aeroport, unde mai sunt peste 20.000 de bucăți. Fiecare arădean din municipiu și județ care stă la casă are dreptul să primească gratuit pubele noi, care sunt de mai multe tipuri, iar acestea ar trebui distribuite de operatorii care ridică gunoiul. Așa susțin reprezentanții Consiliul Județean și ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad (pe scurt: ADI Deșeuri). Numai că în Zona 1, din care fac parte municipiul și localități apropiate, pubelele nu ajung la oameni, pentru că Retim refuză să le distribuie direct la domiciliu.
Liste de așteptare
Mai mulți cititori ne-au atras atenția, în ultima vreme, că au mers la Retim să ceară să li se aducă acasă pubelele noi, însă au fost refuzați. Chiar și cei care nu au containere pentru că au construit case și nu aveau contracte, sunt puși pe o ”listă de așteptare”, în cazul în care speră să primească acasă recipientul. ”Când am fost la biroul Retim să îmi fac contract și să cer pubelă, pentru că am o casă nouă și abia acum mă mut acolo, mi s-a spus că e posibil să o primesc peste câteva luni, că e lungă lista de așteptare. În acest timp aș plătit taxa de ridicare a deșeurilor dar nu aș beneficia de acest serviciu, pentru că firma nu ridică gunoiul dacă nu ai container. Deci dacă lași gunoiul în sac la poartă, refuză să îl ia. I-am spus doamnei că în aceste condiții eu nu semnez contractul”, ne-a povestit un pățit.
Am verificat cele spune se arădean la biroul Retim, unde am pretins că suntem un nou client. O angajată ne-a spus că ne face contract, dar nu ne garantează că primim pubelă curând. ”Avem listă de așteptare, deocamdată noi nu ducem acasă. Poate peste câteva luni se va găsi o soluție, sunt discuții”, ne-a spus angajata.
Nu se simt obligați
Atât reprezentanții Consiliului Județean cât și cei ai ADI Deșeuri spun că practica Retim este incorectă și că, potrivit contractului semnat cu autoritățile, firma ar fi obligată să distribuie pubelele noi acasă la beneficiari. Responsabilii zonali ai operatorului susțin însă că ”mandatul societății nu prevede distribuirea din ușă în ușă a pubelelor”. Firma susține că în contract se arată că recipienții trebuie puși la dispoziția populației, fără a se preciza că trebuie duși acasă la oameni. Prin urmare, firma ne-a comunicat că oamenii trebuie să și le ridice singuri din depozitul de pe starda 6 Vânători. Însă majoritatea populației nu face asta pentru că nu are capacitatea de transport, containerele fiind prea mari pentru portbagajul unei mașini. În aceste condiții, doar 10 – 15 de persoane se prezintă zilnic la depozit să ia pubele.
Pagube însemnate
În timp ce autoritățile și operatorul zonal se contrazic, arădenii așteaptă să primească noile containere, care în schimb se degradează din cauza condițiilor de depozitare. Doar într-un depozit al Companiei de Apă Arad și în perimetrul aeroportului sunt mii de pubele deteriorate după ce au stat șapte ani în spații deschise, fiind afectate de intemperii, dar și de manipularea greșită. Au capacele rupte, sunt sparte, zgâriate sau fără roți. Paguba este destul de mare și nu se știe încă cine o va suporta. Cert este că, prin programul de gestionare a deșeurilor, Consiliul Județean a cumpărat, în 2011, 50.000 de unităţi de compostare individuală, 46.500 euro-pubele de 120 litri, 58.000 de euro-pubele de 240 litri și 8.230 de containere din plastic sau metal pentru colectarea diferențiată a deșeurilor. Pentru toate s-a plătit suma de 23.887.598 lei, bani asigurați din fondurile europene, dar populația a început să le primească abia din acest an, când au fost stabiliți operatorii care ridică deșeurile în județ. Conform calendarului stabilit inițial, arădenii urmau să primească noile containere până la finele anului 2013.
Citiți principiile noastre de moderare aici!