ARAD. Piața imobiliară este poate cel mai important indicator al evoluției economice. De la creșteri bazate pe creditare, la stagnări sau prăbușiri ale prețurilor, la executări silite și ipoteci imposibil de achitat. Toate sunt parte a pieței imobiliare și trasează tendințele economice. Cât de importantă este creditarea în evoluția imobiliară? Unde se cumpără și mai ales ce fel de imobile caută arădenii? După o perioadă de creștere, acum Aradul se confruntă cu o stagnare impusă și de o încetinire a ritmului de creditare.
„Tendința în Arad e de stagnare a prețurilor pe toate segmentele, după o creștere semnificativă în ultimii 3-4 ani. Stagnarea este și un efect al creditării, dat fiind faptul că ritmul de creditare de către bănci a încetinit. În ceea ce privesc preferințele arădenilor, se caută apartamentele noi de la dezvoltatorii imobiliari și se poate vorbi de o ușoară scădere a prețurilor, pe sectorul case, în jur de 10 procente”, ne-a explicat George Simonca, consultant pe piața imobiliară.
În ceea ce privește zonele căutate de arădeni, se pare că cel mai mare interes îl au cartierele rezidențiale. „Atât în căutare de apartamente, cât și în căutare de case, zonele rezidențiale sunt prima opțiune pentru cumpărători. Există dezvoltatori preferați pentru achiziția de apartamente, dar și cartiere de case care au reușit să se diferențieze în opțiunile cumpărătorilor”, a mai spus Simonca.
Despre profilul cumpărătorului arădean, concluziile ar fi că în proporție de 80% se alege achiziția de imobile pe credit. „Cu banii jos se cumpără apartamente în blocurile construite înainte de 1989, evaluate la 30-40 mii de euro. În mare parte, însă, creditul stă la baza achizițiilor”, punctează George Simonca. Avântul creditărilor din ultimii ani a dus și la o creștere accentuată a prețurilor, dar și la stagnarea actuală: „Acum creditele se dau mai greu și se poate vorbi de o stagnare a pieței, după ce în ultimii 4 ani s-au înregistrat creșteri considerabile”.
Creditarea în 2019
La începutul anului 2019, arădenii cumulau credite pentru locuințe de peste 1 mie de milioane de lei, potrivit datelor statistice furnizate de Banca Națională a României. Creditele se împărțeau după cum urmează: 777,7 milioane lei credite pentru locuințe accesate în lei și 348,8 milioane lei credite pentru imobile accesate în valută. Până la finele anului trecut, arădenii s-au împrumutat și mai mult, alegând în mare parte moneda națională. Astfel că potrivit BNR, la sfârșit de 2019 în Arad erau accesate credite în lei pentru locuințe de 894,6 milioane lei – creștere de 15%, în timp ce creditele imobiliare în valută au scăzut. De la 348,8 milioane lei valoarea totală a împrumuturilor acordate în alte valute pentru locuințe s-a ajuns la 315,7 milioane lei.
Valoare pe metru pătrat
Diferența de prețuri între apartamentele noi și cele vechi poate ajunge și la câteva sute de euro pe metru pătrat. Potrivit consultantului imobiliar George Simonca, apartamentele noi se vând în Arad cu 900 – 1000 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi se vând cu 600-800 euro/metru pătrat. Chiar și așa, Aradul rămâne un oraș mai ieftin ca Timișoara sau Cluj. Potrivit unei analize publicate de Mediafax, în Timișoara metrul pătrat într-un bloc nou se vinde cu 1.390 euro, în timp ce la Cluj prețurile ajung și la 1.700 euro/metru pătrat.
Trimite articolul
XCica Aradul este mai ieftin decat Cluj sau Timisoara. Este sberant sa te compari cu aceste doua orase. Aradul, din pacate, a ajuns o comuna pe cand celelalte au ceva de oferit. Dezvatati-va sa va comparati cu Timisoara sau Cluj, cel putin 20 de ani de acum incolo. Si asta sa-i multumiti lui Falca
-
Foarte adevarat ce ati spus. Intr-adevar comparatia cu Cluj si Timi nu are rost. 🙂
nu stiu ce sa zic Mie mi s-au cerut comisioane mari pt a intermedia vanzarea imobilului meu Ba mai vroiau unii ”EXCLUSIVITATE ”
Am refuzat si am dat anunt in presa si pe net asa cum fac si majoritatea firmelor de imobiliare si am rezolvat problema imobilului meu fara enspemii de comisioane
dar fiecare cetatean face ce vrea in fond cu banii lui .
bate criza la usa , preturile sunt umflate artificial nu reprezinta valoarea reala a imobilelor , de aia nici nu se vand , daca te uiti pe anunturi sunt aceleasi de ani de zile
Este, foarte normal ca să stagneze! Chiar in cartierele de lux(carterul verde) ce incredere să mai avem in evaluatori? Ce incredere să mai existe in cei care au făcut proiectele, si au semnat receptiile? Cand casele noi din cartiere bine faimate, ard ca paiele?
Oare cine este din nou vinovat?