ARAD. Nimeni nu vrea să o spună răspicat, dar există o mare posibilitate ca în iarna care urmează să avem probleme uriaşe cu deszăpezirea drumurilor. Şi asta pentru că un control desfăşurat de Curtea de Conturi la Consiliul Judeţean Arad s-a soldat cu reorganizarea licitaţiilor pentru deszăpezire. Potrivit administratorului Cristian Drăgan, cei de la Curtea de Conturi s-au legat de contractele multianuale. „Pe segmentul de deszăpezire aveam semnate contracte multianuale, în fiecare an realizându-se negociere directă. Curtea de Conturi nu a putut înţelege acest lucru”, ne-a spus Drăgan.
Practic, auditorii instituţiei de control au susţinut că nu înţeleg negocierea directă şi de ce preţul acesteia este mai mare decât valoarea pentru care a fost semnat contractul în urmă cu trei ani de zile. Asta în condiţiile în care, spune Drăgan, numai motorina şi benzina s-au scumpit în ultimii trei ani cu aproximativ 1 leu pe litru. Să nu mai vorbim despre salariul minim pe economie care în anul 2011 era de 670 de lei, iar în 2014 a ajuns la 900 de lei. Totodată, şi preţul materialelor antiderapante este mult mai mare faţă de preţul de acum trei ani.
„Toate cele enumerate mai sus generează costuri suplimentare pentru societăţile care au câştigat contractele de deszăpezire. Şi este normal ca aceste costuri să se regăsească în noile valori ale contractelor. Cei de la Curtea de Conturi nu au putut să înţeleagă acest lucru şi ne-au obligat să reorganizăm licitaţii pentru deszăpezire la preţurile estimate la care am organizat licitaţii acum trei ani”, a declarat Drăgan.
Speranţele sunt mari, dar realitatea este cam sumbră. Consiliul Judeţean Arad (CJA) a organizat licitaţii pentru deszăpezire şi, dacă totul va decurge conform planului, până la începutul lunii decembrie contractele ar trebui să fie semnate. „Aşteptăm ofertele până în data de 30 octombrie, după care acestea vor intra în evaluare. Sperăm să nu avem contestaţii şi să semnăm contractele pentru deszăpezire până la începutul lunii decembrie. Apoi vom începe aprovizionarea cu materiale antiderapante”, a spus Drăgan. Dar tot acesta ne-a informat şi asupra faptului că, din nefericire, deşi licitaţiile au fost publicate în luna august a acestui an, nu a fost depusă nicio ofertă.
„Pot să spun că, până în prezent, nicio firmă din judeţul Arad sau din alt judeţ nu şi-a manifestat dorinţa de a cere clarificări faţă de anunţul de licitaţie referitor la serviciile de deszăpezire”, a anunţat administratorul judeţului. Afirmaţia se traduce mult mai simplu: nicio firmă nu a depus vreo ofertă şi, la banii pe care îi oferă acum CJA, nimeni nu vrea să se ocupe de deszăpezirea drumurilor judeţene în iarna 2014-2015.
Fenomen naţional
Situaţia din judeţul Arad nu este singulară. Curtea de Conturi a intervenit în mai multe judeţe şi a modificat termenii contractelor pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Încă de anul trecut, mai multe judeţe au avut probleme cu deszăpezirea din cauza condiţiilor impuse de către auditori. „CJA a oferit preţul real al pieţei, dar Curtea de Conturi a decis că nu putem oferi o valoarea mai mare decât cea pe care am oferit-o în urmă cu trei ani”, a explicat Cristian Drăgan.
În atare condiţii, firmele nu îşi mai manifestă dorinţa de a intra în contractele de deszăpezire cu instituţiile publice, iar cei care ar avea de suferit ar fi arădenii. Cei de la Curtea de Conturi, spun autorităţile, nu au vrut să înţeleagă faptul că o serie de utilaje de intervenţie trebuie să stea echipate în caz de nevoie. Auditorii au spus că acest lucru nu este necesar, iar echiparea utilajelor ar trebui făcută doar dacă ninge. Nimeni nu a luat în calcul faptul că, după ce a început să ningă, este nevoie de câteva ore pentru a echipa un autovehicul de intervenţie. Totodată, auditorii nu au luat în calcul, spun oficialii, nici faptul că nu se intervine doar în momentul în care ninge, ci şi pentru combaterea poleiului sau a altor fenomene meteorologice care pot afecta circulaţia pe şosele.
Soluţie de avarie
Una dintre soluţiile de avarie, dar care nu va duce deloc la economii financiare, ar fi negocierea directă până la încheierea unui contract. „Dacă licitaţiile nu vor fi adjudecate din lipsă de oferte, cel mai probabil vom fi nevoiţi să facem negocieri directe pentru asigurarea deszăpezirii. Dar asta numai până organizăm încă o licitaţie şi semnăm un contract. Dacă nici a doua licitaţie nu va fi adjudecată, probabil va fi nevoie de încă o negociere directă, şi tot aşa”, a explicat Cristian Drăgan, administratorul judeţului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!