ARAD. Inspectoratul Școlar nu a dat avizul conform la propunerea primăriei de organizarea a rețelei de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2014-2015. De fapt nici măcar nu era vorba de o rețea modificată ci propunerea primăriei era de a se păstra neschimbată rețeaua actuală. Adică fără cele două mari modificări propuse de IȘJ: absorbția celor două licee „Henri Coandă” și „Iuliu Moldovan” care ar fi permis mutarea Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” în clădirea Liceului Tehnologic „Henri Coandă” de pe strada Mărășești. Primăria Arad a refuzat toate propunerile IȘJ și a decis păstrarea rețelei din acest an. Redactarea ei a avut unele carențe pentru că cei din administrația locală au uitat să treacă 3 școli arădene din sistemul privat și Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Arad, fapt pentru care nici nu se putea da vreun aviz.
„Iuliu Moldovan” nu rămâne în rețea
Și nu doar aceste omisiuni au fost motivul pentru care Inspectoratul Școlar Arad nu și-a dat avizul. În ședința de marți după amiaza a Consiliului de Administrație al IȘJ s-a decis că nu există argumente suficiente pentru ca Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” (fostul Forestier) să fie păstrat în rețea. „Singura unitate de învăţământ care nu îndeplineşte condiţia prevăzută de Art. 19 alin.1 din Legea educaţiei naţionale (n.r. un minim de 300 elevi) este Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” care a reuşit, cu mare dificultate, să funcţioneze în condiţiile impuse de art. 19 alin. 1 din Legea nr. 1/2011, luându-se în calcul persoanele private de libertate şi şcolarizate în Penitenciarul Arad la învăţământul liceal. De asemenea, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” nu s-a încadrat în cheltuielile de personal aprobate, conform costului standard, datorită numărului mic de elevi, care a scăzut dramatic, în fiecare an”. se arată în comunicatul IȘJ.
Soluția propusă a fost „fuziunea acesteia prin absorbţie de către Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad . În urma reorganizării acestor unităţi, respectiv al reţelei şcolare, la nivelul Colegiului Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad (unitatea personalitate juridică), nu s-ar exclude posibilitatea şcolarizării, în continuare, în profilurile, domeniile şi calificările pe care le deţine, în prezent, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” Arad, astfel, încât elevii vor avea în continuare posibilitatea dobândirii acestor calificări, în cazul în care vor opta pentru acest lucru”, s-a motivat în decizia luată Inspectoratul Școlar Județean.
„Henri Coandă”, salvat
Schimbare radicală, însă, în ceea ce privește cel de al doilea liceu aflat, până nu demult, pe lista excluderii: „Henri Coandă”. După o nouă analiză, s-a decis păstrarea lui în rețeaua de anul viitor. Așa cum am mai scris liceul nu a avut probleme cu costurile per elev, s-a încadrat în buget și are numărul de elevi suficient pentru a funcționa ca o unitate cu personalitate juridică. Păstrarea lui însă amână, cel puțin pentru moment, opțiunea mutării Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” (fosta gen.1).
Cu aceste precizări, proiectul rețelei școlare pentru anul școlar 2014-2015 va fi retrimis la Primărie care, teoretic, ar trebui să îl analizeze din nou și să decidă dacă va da sau nu va da avizul. Va fi o analiză obiectivă sau va fi o reacție politică? Căci e greu de crezut că politicul nu are nici un amestec în această procedură care, an de an, s-a dovedit a fi o simplă formalitate.
Alte modificări
Printre propunerile care erau pe lista IȘJ este și schimbarea arondării structurilor la unitățile cu personalitate juridică pentru a fi cât mai apropiate unele de altele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!