ARAD. Nu ştim cum se descurcă poştaşii sau curierii, dar trebuie să recunoaştem că nouă ne-a fost foarte greu să găsim blocul P6-7 din cartierul Aurel Vlaicu. E pierdut între B-uri şi C-uri, la depărtare de celelalte P-uri (1, 2, 3, 4, 5) la care ai acces de pe strada Poetului. Dar ceea ce e cu adevărat năstruşnic la acest bloc este că el figurează pe nu mai puţin de 5 străzi: Calea Aurel Vlaicu, strada Poetului, strada Ştefan Luchian, aleea Dej şi strada Fragilor (aceasta din urmă fiind inscripţionată şi pe plăcuţa de identificare montată pe bloc).
Ne-a luat aproximativ 30 de minute până să-l găsim, asta poate şi pentru că nu am reuşit să obţinem nicio indicaţie de orientare de la locatarii din vecinătate…
Absurdul, în detaliu
Cel care ne-a pus pe direcţia bună este cititorul nostru Mircea Popa, profesor pensionar în vârstă de 87 de ani. De altfel, el ne-a şi contactat telefonic la redacţie (rubrica „Jurnal arădean vă ascultă”) pentru a aduce în atenţie publică absurdul situaţiei de la P6-7: locatarii aceluiaşi bloc au domiciliul din cartea de identitate pe 5 străzi!
„Blocul se află în evidenţele diferitelor instituţii – Poliţie, Primărie, Poştă etc. – pe 5 străzi. Poştaşii duc corespondenţa pe strada Ştefan Luchian, bloc P6-7. Dar la mine în buletin scrie strada Poetului; iar cei de la E-On au mai şi inventat un număr – 89 – astfel că facturile care vin de la ei nu se potrivesc cu datele din bancă (care sunt conform buletinului). Blocul e chiar în capul străzii Fragilor; în spate e aleea Dej. (…) Mi se pare hilar să fie un bloc pe 5 străzi! La mine în bloc sunt vecini care au buletinele pe străzi diferite…” – povesteşte Mircea Popa.
Posibile explicaţii
Cititorul nostru ne-a explicat că, în urmă cu câteva decenii, aici exista o casă a cărei adresă era Calea Aurel Vlaicu. Casa a fost demolată, iar în locul ei s-a construit blocul. La acel moment, nu existau nici strada Fragilor, nici alte străzi paralele cu ea; acestea au apărut ulterior, după mai multe demolări de case (o obişnuinţă în anii comunismului) şi reconfigurarea zonei.
Primele blocuri apărute au fost B-urile şi C-urile, după care s-a decis construirea unor blocuri pentru „petrolişti” (cei care lucrau la Schela de Petrol) şi atunci le-au numit P-uri. Cei care le-au construit pare că le-au pus la întâmplare. Majoritatea blocurilor P sunt pe strada Poetului; primele 5 P-uri au ataşată câte o cifră în denumire (P1, P2, P3, P4, P5). La următorul, fără nicio logică, au fost ataşate două cifre: 6-7.
„Sunt secrete ale minţii oamenilor… stil haotic, românesc, aşa cum erau cândva casele în zona de munte: ici o casă, colo o casă, dincolo o altă casă… Nu e niciun Dumnezeu, nicio ordine…” – opinează prof. Mircea Popa.
Ce spune Primăria
Am sesizat Primăria Arad în legătură cu situaţia anormală a blocului P6-7, ai cărui locatari au adresa de domiciliu pe 5 străzi, şi am solicitat un punct de vedere. Iată răspunsul pe care ni l-a transmis municipalitatea:
„Din păcate, situația semnalată de dumneavoastră nu este singulară la nivelul municipiului Arad. O posibilă explicație ar fi că aceste denumiri nu sunt de dată recentă, de-a lungul timpului au suferit modificări ce nu au putut fi operate automat în toate bazele de date ale instituțiilor publice. În momentul în care persoanele domiciliate la respectiva adresă își vor înnoi documentele de identitate, datele corespunzătoare câmpului <Domiciliu> vor fi actualizate. Acesta ar putea fi și motivul pentru care membri ai aceleași familii figurează cu adrese diferite în cărțile de identitate, în ciuda faptului că locuiesc sub același acoperiș.”
Trimite articolul
XPrimăria nu știe ce vorbește.Una zic și alta fac.In aceiași situație mă regăsesc și eu dar pe alta stradă tot din Vlaicu.Sotia buletin pe str.Scoalei iar eu pe Dr.Mihail Obedenaru la același bloc.
-
Denumirea strazilor si numerotarea imobilelor s-a modificat de n ori din 1990 incoace, dar nu toti si-au schimbat si buletinele! In plus ai un birou in Primarie care iti elibereaza Certificat de Nomenclatura Stradala. Mai mult decat atat, daca blocul este intre 4 strazi si pe fiecare strada are cate o scara, fiecare scara apartine de strada in dreptul careia are iesirea.
Primaria a dat un raspuns corect. Dar tot din raspunsul lor vedem si atitudinea lor: “ne doare in 14”. Nu exista nici macar o urma de intentie de a rezolva problemele. La fel e peste tot la stat… statul la stat e foarte nociv noua tuturor.
Idem la Y14, stada pe plăcută e Aleea Ulise, în buletin apare Aleea Ulise nr 11 dar nu știu care sunt celelalte 10, în toate instituțiile blocul figura pe Obedenaru
primaria arad nici nu stie ce administreaza vai de aradul asta
Răspunsul primariei e de Kafka….
Păi printre altele, treaba celor din primarie este sa rezolve și să faca ordine in astfel de situații.
Statul la stat.
Se pare ca primaria are foarte multi angajati si nu isi pot justifica atributiile.Cred ca 3/4 nu stiu ce fac acolo.