ARAD. De aproape trei ani, zeci de arădeni sunt nevoiți să trăiască în condiții de șantier după ce au fost începute lucrările de reabilitare de la blocul X2, situat în cartierul Aurel Vlaicu. Arădenii acuză firma contractată că a făcut lucrări de mântuială, iar acum nu dă nici măcar un semn că intenționează să finalizeze lucrările.
Schelele sunt încă ridicate, în apartamente plouă, ferestrele sunt montate greșit, iar izolația terasei a fost făcută, după spusele locatarilor, cu saci de gunoi și nu cu folie specială. Oamenii mai spun că au făcut zeci de reclamații, însă fără niciun rezultat. Și administrația locală s-a declarat nemulțumită de constructor, cu atât mai mult cu cât au fost achitate până acum 70% din lucrări.
Locatarii spun că au ajuns să trăiacă într-un bloc „fantomă”, făcând referire la lucrările de reabilitare termică începute în 2020, lucrări executate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Practic, administrația locală suportă jumătate din cheltuieli – cu aportul locatarilor – iar restul banilor sunt asigurați de Uniunea Europeană. Programul de anvelopare presupunea nu doar izolația termică exterioară, ci și schimbarea ferestrelor. Aici au intervenit alte probleme, de la geamuri măsurate eronat, la montarea executată prost.
FOTO: V.O.
„E un dezastru”
„Am geamurile vechi. De trei ori am fost programată pentru ca firma să vină să schimbe geamurile, mi-am luat și concediu pentru a aștepta muncitorii. Am eliberat camerele, inclusiv bucătăria, și nu a venit nimeni. Abia a cincea oară au venit să schimbe geamurile. Dar, surpriză! Au avut doar două geamuri care se potriveau: la bucătărie și la baie, restul erau cu 15-20 de centimetri mai mari”, spune una dintre arădencele care locuiesc în acest bloc.
Și alți locatari s-au arătat extrem de nemulțumiți:
„E un dezastru. Suntem în șantier de trei ani, am ajuns de râsul tuturor. Nu m-am gândit că vom ajunge aici atunci când au început lucrările”.
„Acesta era un program bun și ar trebui să fie în folosul cetățenilor prin faptul că a fost gândit ca prin reabilitarea blocurilor de locuințe se vor elimina pierderile de energie termică, doar că în Arad la mai multe blocuri sunt cu probleme foarte mari. Primăria ar trebui să treacă rapid la remedierea acestor situații pentru a nu fi provocate și mai mari pagube proprietarilor în apartamente. În acest moment, în cazul blocului de față ar trebui să se facă o evaluare a acestor lucrări pentru că sunt foarte multe apartamente afectate”, a punctat Dorina Lupșe, președintele ULALA.
Reclamații peste reclamații
Mariana Balint, președintele Asociației de proprietari, subliniază:
„Vecinii care stau la nivelurile superioare ne-au spus că în loc de folia de hidroizație au folosit saci de gunoi tăiați. Avem infiltrații în case. Firma care a lucrat pe acoperiș trebuia să fie una autorizată conform proiectului. Am făcut reclamații de la Primărie – invitându-i pe primar, viceprimar – care a și venit în septembrie, am făcut o adresă la Uniunea Europeană, mai apoi la Ministerul Dezvoltării și în cele din urmă la Inspectoratul de Stat în Construcții, care în final ne-au spus că toate lucrările decurg corect și sunt în grafic”.
Primăria: firma e penalizată
Primăria Municipiului Arad a transmis, prin purtătorul de cuvânt Ralu Cotrău, că situația blocului din Vlaicu le este cunoscută și spune că au fost aplicate, deja, penalizări.
„Lucările de reabilitare au fost atribuite în urma procedurii de achiziție la care s-a prezentat această firmă. Cert este că avem de a face cu un constructor care nu reușește să se mobilizeze, cu toate că folosim toate mijloacele pe care le avem pentru a-l constrânge să finalizeze aceste lucrări și mai ales în condițiile și parametrii contractați.
Firma a fost penalizată pentru întârzierile de până acum și va fi penalizată în continuare până la finalizarea lucrărilor”, a punctat Ralu Cotrău.
Din păcate, situația blocului X2 nu este una care să surprindă. De la reabilitarea unor școli, până la blocuri de locuințe, municipalitatea s-a lovit de aceeași problemă: lipsa de seriozitatea a firmelor care au câștigat proiectele și incapacitatea lor de a duce la bun sfârșit lucrările contractate. În unele cazuri, așa cum este cel al blocului de pe Bulevardul Revoluției – zona Podgoria, contractul a fost reziliat și s-a recurs la licitarea lucrărilor rămase pentru a se găsi un nou constructor. Și în acel caz, oamenii au rămas, însă, cu pagubele: mobilier distrus de inundații, geamuri montate prost și un șantier care pare fără sfârșit.
Trimite articolul
XInteresati-va cine este actionar/asociat la firma respectiva,ori administrator,si este posibil sa aveti raspuns la actuala stare de lucruri.
-
Firmele de casă a pnl-ului nu pot fi trase la răspundere, de cine ???? de bibi ???? hai lăsați ……Mai alegeți și la anul, tot gunoaie !!!!!!!!!!!!!!!!