ORADEA. Oradea a găzduit evenimentul în cadrul căruia a fost semnat Programul Interreg România-Ungaria, program din care fac parte patru judeţe de graniţă din ţara noastră şi patru judeţe din ţara vecină. La eveniment au fost prezenţi ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Szijjarto Peter, ministrul Dezvoltării din România, Cseke Attila, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, Dan Bălănescu, șeful programului Interreg România-Ungaria, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, directorii Breco Oradea (Livia Banu) și Digi Regio Bruxelles (Slawomir Tokarski), directorul ADR Vest, Sorin Maxim, ambasadorul Ungariei la București, dar şi ambasadorul României în Ungaria.
Drumul expres Arad-Oradea este un proiect de importanță strategică între România și Ungaria, urmând ca în anul 2030 să se racordeze la viitoarea autostradă Bekescsaba-Budapesta, a ţinut să precizeze ministrul de Externe al Ungariei, referindu-se la proiectul comun al judeţelor Arad şi Bihor.
În cadrul evenimentului de astăzi, președintele Iustin Cionca a prezentat pe larg proiectul județului Arad pe ciclul de finanțare precedent – modernizarea drumurilor transfrontaliere în județul Arad, un proiect considerat un exemplu de bune practici la nivelul Confederației Europene a Autorităților Locale.
Dacă, până acum, CJA s-a axat pe modernizarea infrastructurii rutiere, următorul exerciţiu financiar transfrontalier va avea ca obiectiv modernizarea blocului operator al Spitalului Judeţean Arad. Pentru moment, nu au fost avansate cifre, dar, potrivit surselor noastre, Consiliul Judeţean Arad are în vedere accesarea unei finanţări de peste 10 milioane de euro pentru modernizarea şi dotarea sălilor de operaţie de la spital.
Citiți principiile noastre de moderare aici!