Nu ai vrea să fii în locul celor care s-au trezit că, deși au plătit bani pentru întreținere, au datorii imense la furnizorii de utilități pentru că administratorii de bloc au fugit cu banii. Nu sunt însă puțini în situația aceasta. Și nu e (numai) vina lor. Nici o instituție, fie ea publică, fie privată, nu supraveghează îndeaproape munca depusă de administratorii de imobile.
ULALA susține că nu intră în atribuțiile sale o astfel de activitate. Primăria Arad, la rândul său, spune că poate interveni și poate retrage atestatele administratorilor de imobile care au probleme, dar că pentru acest lucru trebuie să fie sesizată, iar plângerile să fie întemeiate.
Dacă mai adăugam la acest tablou faptul că toate comisiile de cenzori de la blocuri, există doar pe acte, iar furnizorii de utilități țin legătura direct cu administratorii de bloc, deci și cu cei care pleacă cu banii de întreținere ai proprietarilor de apartamente, aceştia aflând de datoriile la utilități când e deja prea târziu, imaginea unei reglementări păguboase pentru proprietari, adică pentru singurii care scot banii din buzunar e, spunem noi, pe deplin conturată.
Din 2007 şi până în august 2012, 12 administratori de bloc au rămas fără atestat. Datele ne-au fost furnizate de Primăria Arad, care a retras atestatele celor 12 din cauza gestiunii frauduloase. Trei dintre atestate au fost retrase în acest an, semn că banii altora au devenit o atracţie tot mai puternică pentru cei care îi gestionează.
În nici unul dintre cele 12 cazuri, atestatul nu a fost retras pentru condamnări în instanță pe tema delapidării. Un astfel de caz este, însă, acum, pe masa de lucru a Primăriei Arad.
Cazurile sunt însă mult mai multe şi se vor tot aduna, dacă ne luăm după preşedintele ULALA, Dorina Lupşe, mai ales că vine iarna.
Și cum nimeni nu are o evidență clară a banilor plătiți de administratori pentru utilitățile de la asociațiile cu care au semnate contracte, riscul e tot al celor care i-au angajat.
„Primăria Arad face cercetări, dar nu expertize contabile, ci verificări, în cazul în care primeşte sesizări îndreptăţite de la ULALA, asociaţiile de bloc sau de la oricine altcineva. Dacă constată că sunt probleme, retrage atestatele. Totuşi, discutăm despre un contract privat între părţi. Noi, ca instituţie, cerem cazierul celor care vor să devină administratori, înainte de examen, dar e greu să urmăreşti fiecare mişcare a fiecărui administrator”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici.
Dorina Lupşe, de la ULALA, susţine însă că „atunci când se fac sesizări e deja prea târziu, pentru că datoriile asociaţiilor de proprietari sunt deja imense. Ajung prea târziu la noi, când deja sunt ameninţaţi cu debranşarea sau chiar debranşaţi. Noi trimitem sesizările mai departe, deşi acestea nu vin de la asociaţiile de proprietari afiliate la ULALA, dar până intervine Primăria Arad nu se mai poate face mare lucru. În general, deja administratorii cu pricina nu mai au nici un bun pe numele lor. Pe lege, Primăria ar trebui să intervină însă din oficiu”.
Trei sesizări
Lupşe susţine că sunt deja câţiva administratori de bloc pentru care s-a început urmărirea penală pentru delapidare şi alţii care au primite pedepse cu suspendare pentru faptele lor, dar încă au atestatele în regulă.
Trei sesizări au fost făcute la ULALA anul acesta, iar dintre cele trei două au fost operate de Primăria Arad şi s-a trecut la revocarea atestatului. Multe dintre nereguli este posibil însă să se întâmplă în aceste zile, dar cele mai multe vor avea loc iarna, când sumele plătite de arădeni pentru cheltuielile la întreţinere sunt foarte mari, iar tentaţia de a fugi cu banii la fel.
Şi societățile
În plus, societăţile care furnizează utilităţi par să fie pe o mână cu administratorii cu probleme căci cu aceştia ţin legătura.
„Somaţiile trimise de furnizorii de utilităţi ajung tot la administratori, iar la asociaţii ajung după patru-cinci luni de neplată, când sumele sunt deja mult prea mari. În plus, administratorii merg să facă chiar angajamente de plată pentru datorii, iar la furnizori acest fapt le convine pentru că se calculează penalităţi. Noi am făcut adrese la CET şi am atras atenţia asupra problemelor pe care le ridică acest sistem”, a precizat Lupşe.
Vine iarna
Regulile jocului au rămas, însă, aceleaşi. Măsurile se iau, ca şi până acum, când pentru asociaţiile de proprietari e prea târziu. Sunt, spune ULALA, asociaţii care nu au ieşit din datoriile din iarna trecută. Şi vine iarăşi iarna….
Citiți principiile noastre de moderare aici!