ARAD. Trebuie să fii ghinionist rău să afli că ai murit la 32 de ani! Năstruşnica experienţă a fost trăită chiar pe pielea lui de un bărbat din judeţul Arad care a aflat că e… de pe altă lume, la începutul lunii februarie, când a vrut să se interneze la Spitalul Judeţean. Medicii i-au spus omului că, în bazele lor de date, figurează ca decedat de o jumătate de an.
Explicaţii oficiale
Interpelat pe acest subiect, dr. Adrian Wiener, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, ne-a explicat: „Joi, 6 februarie, bărbatul a venit la spital să se interneze. Aşa cum e procedura, medicii au verificat, prin SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat – n.r.), în baza de date a CAS, să vadă dacă bolnavul e asigurat. S-a depistat, astfel, că el nu este nici asigurat, nici neasigurat, ci este… decedat. S-a investigat şi s-a descoperit că «evenimentul» s-a petrecut acum şapte luni. Bărbatul a povestit că, atunci, el a venit cu socrul său, grav bolnav, la spital şi când, la internare, i s-a cerut un act de identitate, el a dat buletinul său, şi nu al socrului. Astfel, a fost înregistrat el (ginerele-n.r.) ca fiind internat. Socrul a decedat… De acolo a decurs toată situaţia” – precizează dr. Wiener.
Directorul medical al Spitalului Judeţean ne-a informat că pacientul („mortul înviat”), care s-a internat din cauza unei pneumonii, s-a făcut bine şi a fost externat după o săptămână de spitalizare. De asemenea, dr. Wiener ne-a asigurat că, între timp, problema s-a şi clarificat: „Situaţia s-a corectat. Am trimis documentele la Casa de Asigurări de Sănătate, iar ei şi-au updatat, şi-au modificat baza de date.”
„CAS nu face aşa ceva”
În mod firesc, am luat legătura cu Casa de Asigurări de Sănătate – instituţie al cărei nume a fost amintit în această poveste. Iar replica a venit prompt şi categoric: „Casa de Asigurări de Sănătate nu poate să intervină în baza de date, nu are cum să introducă sau să scoată CNP-uri din baza de date! Acest lucru îl fac alte instituţii, care au atribuţii în domeniul Stării Civile, al Evidenţei Persoanelor” – spune răspicat dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad.
De altfel, dr. Domşa ne-a oferit – susţinut de documente – o cu totul altă poveste a „mortului înviat” de la Spitalul Judeţean. Potrivit acesteia, ceea ce au în comun mortul şi viul nu este legătura de rudenie (socru-ginere), ci numele celor doi: atât persoana decedată, cât şi cea în viaţă au acelaşi nume: Ştefan S. Diferenţa principală dintre cei doi este data naşterii: cel mort („socrul”) s-a născut în 1984, iar cel viu („ginerele”) este – contrar legilor firii – puţin mai bătrân, s-a născut în 1982.
Povestea din documente
La 8 august 2013, Ştefan S. (născut în 1984) a fost externat de la Secţia Interne II a Spitalului Judeţean. În aceeaşi zi s-a internat la Secţia Pneumologie a aceluiaşi spital. Cadrele medicale îşi amintesc că acest bărbat era un om al străzii. Nu avea carte de identitate. Pe documentele medicale de la Interne II figurează doar numele său, data naşterii şi adresa, cu precizarea că s-a încercat identificarea persoanei în bazele de date ale Poliţiei, dar fără succes. La 24 august 2013, Ştefan S. moare în timp ce se află internat în spital, la Pneumologie. O zi mai târziu, un unchi de-al său face identificarea.
În mod inexplicabil, în ultimele sale zile de viaţă sau poate chiar imediat după moarte, Ştefan S. a dobândit un CNP şi şi-a schimbat adresa de domiciliu. Cel puţin aşa rezultă din documentele medicale de la Pneumologie. Pe spaţiul unde este trecută adresa, se observă o corectură: vechea adresă (cu care bărbatul fusese înregistrat şi la Inetrne II) a fost ştearsă cu pastă corectoare şi înlocuită cu una nouă. În privinţa CNP-ului, e vorba, în mod clar, de un CNP eronat. Iar greşeala este atât de evidentă încât o poate observa oricine. Căci cifrele care indică anul naşterii în CNP-ul atribuit bărbatului decedat (82) sunt diferite de cifrele scrise pe acelaşi formular în dreptul datei naşterii bărbatului (84). „Întâmplător”, acest CNP aparţine unui bărbat care poartă acelaşi nume cu decedatul.
De cercetat…
Este cel puţin interesant de aflat cine şi prin ce mijloace a găsit şi i-a atribuit persoanei decedate un CNP care, în realitate, aparţine unui bărbat al cărui nume e identic cu numele decedatului. Să fie doar o coincidenţă? Ar fi o naivitate să credem aşa ceva! Dar… de ce? Cine, ce a avut de câştigat din toate acestea?
Deconspirarea
Nimic din incredibila poveste nu ar fi ieşit la iveală dacă Ştefan S. (cel născut în 1982) nu s-ar fi dus la spital să se interneze. Aşa a descoperit că, de fapt, el nu mai există, că cineva i-a „împrumutat” (fără ştiinţa sa) identitatea şi a atribuit-o altcuiva. Culmea este că fapta – cum s-o fi numind ea – a fost depistată tocmai de instituţia care l-a „omorât” pe bărbat. Care instituţie, încercând să ofere nişte explicaţii, ne-a spus o poveste nevinovată despre doi bărbaţi, socru şi ginere, care…
Citiți principiile noastre de moderare aici!