ARAD. Nu mai are nici pe departe averea din trecut. Are în grijă doar o mână de imobile, adică exact pe cele pe care le are în proprietate, iar chiriaşii de aici sunt mai toţi datori societăţii. Este vorba de Recons, societatea aflată în grija Consiliului Local Municipal Arad, care în urmă cu ani buni era cea mai bogată dintre societăţile Municipalităţii la capitolul imobile. Deţinea şi administra tot fondul locativ al oraşului aflat în proprietatea publică. A devenit, prin 2006, subiect de scandal politic. Se vorbea pe atunci de un fel de privatizare a Recons, societate care ar fi fost înstrăinată cu tot cu imobilele din administrare. Procedura nu a mai avut loc, pentru că la acea dată a intrat puternic în atenţia publică schema de înstrăinare pe care şi-o doreau oficialii. S-a întâmplat cu totul altceva. Recons a pierdut activitatea de administrare a imobilelor, adică principala activitate a societăţii şi a rămas doar cu imobilele din proprietate.
Mai exact, din data de 31.03.2006, odată cu semnarea protocolului de predare–primire, în conformitate cu prevederile H.C.L.M. nr. 302/2005 şi H.C.L.M. nr. 26/2006, SC Recons SA a predat activitatea de concesiune a Serviciului public de administrare, întreţinere şi reparare a fondului locativ, precum şi pregătirea şi urmărirea investiţiilor, construcţii de locuinţe din fondurile bugetare locale sau centrale şi vânzări de locuinţe, către concedentul Consiliul Local al Municipiului Arad.
A rămas cu reparaţii pe la ştrand şi alte imobile, dacă a primit cerere, şi o mână de imobile.
În acest an, de pildă, un raport elaborat de Recons indică faptul că în proprietatea societăţii se află 18 spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă şi 7 locuinţe, beneficiarii de contracte de închiriere fiind societăţi comerciale, respectiv persoane fizice.
Din cele 18 spaţii aflate în proprietatea Recons, care au altă destinaţie, doar trei nu au trecute în dreptul lor restanţe. Cea mai mare dintre restanţe este pentru spaţiul situat în Piaţa Spitalului, bloc 5b, parter, închiriat cândva de firma SC Alglass SRL. Un spaţiu de 340 mp, pentru care se plătea o chirie de 5,88 euro plus TVA pe mp şi pentru care datoriile au ajuns la 65.000 de lei! În acest caz, situaţia e complicată pentru că, deşi contractul cu firma a fost semnat în 2006 şi ar fi valabil până în 2017, societatea cu pricina e deja în insolvenţă iar Recons s-a văzut nevoită să se înscrie la Masa Credală pentru a recupera restanţele.
Seria datoriilor
Celelalte restanţe nu sunt chiar atât de mari: în unele cazuri se vorbeşte de datorii de 3-4 mii de lei până chiar la 5.531 (a doua datorie ca dimensiune pentru un apartament de 48 mp doar), în altele se vorbeşte de datorii de două mii, iar în cele mai mici de sume cuprinse între 900 şi 744 lei (cea mai mică dintre restanţe).
Cel mai mare spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă deţinut de Recons este cel de pe strada Lungă, FN, care e liber la acest moment, dar care a fost scos la licitaţie pe 13 februarie. Cel mai mic spaţiu este de 12 mp, fiind vorba de un panou de reclamă situat în Piaţa UTA, bloc U6, pentru care restanţele au ajuns la 744 de lei.
Cea mai mică chirie din cele plătite la cele 18 spaţii din proprietatea Recons o achită Direcţia Venituri a Municipiului Arad pentru un teren din curtea interioară a imobilului de pe Mucius Scaevola nr. 11 (0,02 euro/mp). 9,64 euro/mp este cea mai mare chirie percepută de Recons. Ea se aplică în cazul a două imobile, ambele situate pe Bulevardul Revoluţiei.
Toţi, datornici
Dar nu doar firmele sunt datoare la Recons, ci şi toţi cei 7 chiriaşi ai locuinţelor aflate în proprietatea societăţii. Şase dintre acestea sunt situate pe strada Liviu Rebreanu, în blocul 100, iar una pe Bulevardul Dragalina nr.18. În toate cele şapte cazuri, restanţele de achitat sunt de doar 480 de lei pentru fiecare din cele 7 apartamente vizate, în condiţiile în care preţul este, potrivit celor indicate în raportul de activitate al societăţii, de 240 de lei pe lună.
Când se emite factura
Potrivit raportului de activitate, „facturile pentru spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă cât şi cele pentru locuinţe se întocmesc şi se distribuie până inclusiv în data de 5 ale lunii iar termenul de achitare a chiriei este până la data de 30 ale lunii emiterii facturii”. Recons precizează că după această dată se calculează penalităţi de întârziere până la data achitării debitelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!