ARAD. Însumate, averile lor se ridică la 188 de milioane de euro! Sunt bani mulţi pentru care transpiră în fiecare secundă. Şi-au clădit afacerile în ani de zile, cu trudă, viziune, ambiţie şi sacrificiu. Astăzi, reprezintă Aradul în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri din ţară. Cine sunt ei?
Am răsfoit Topul Forbes 500 Miliardari din România, 2014 şi am descoperit numele a cinci antreprenori arădeni. Valer Blidar, Alexandru Bercea, Raul Bălănescu, Sandu Ion şi Octavian Iovănuţ. Ei figurau şi în ediţia de anul trecut a aceluiaşi top, însă acum poziţionarea lor în clasament este un pic diferită. La fel şi valoarea averilor estimate. În două cazuri – Valer Blidar şi Sandu Ion – averile au crescut cu 5, respectiv 3 milioane de euro. În alte două cazuri – Raul Bălănescu şi Octavian Iovănuţ – nivelul averilor a scăzut cu 8, respectiv 9 milioane de euro. Averea familiei Bercea se menţine la nivelul anului trecut.
Valer Blidar şi Alexandru Bercea se află în „top 100”, fiecare săltând câteva locuri în clasament faţă de 2013. Valer Blidar a urcat de pe poziţia 38 pe 31, iar familia Bercea de pe 79 pe 71. Raul Bălănescu a coborât de pe locul 120 pe 148. Sandu Ion a făcut cel mai spectaculos salt în top: a urcat de pe poziţia 273 pe 220. La polul opus, Ocatvian Iovănuţ a înregistrat o coborâre semnificativă: de pe locul 258 pe 452.
Dincolo de cifre, fiecare antreprenor are o poveste. Povestea afacerii sau afacerilor sale. Vă propunem să aflaţi „poveştile” celor cinci cei mai bogaţi arădeni, aşa cum au fost ele prezentate de Forbes România.
Valer Blidar
În vârstă de 68 de ani, Valer Blidar este cel mai bine clasat arădean în Topul Forbes 500 Miliardari din România, 2014. Cu o avere de 95 de milioane de euro, Valer Blidar ocupă locul 31 în acest top. Clasarea sa este mai bună comparativ cu 2013, când s-a aflat pe poziţia 38, cu o avere de 90 de milioane de euro.
Specializată în producerea de material rulant de cale ferată, compania pe care o conduce Valer Blidar a înregistrat anul trecut o creştere spectaculoasă a cifrei de afaceri de la 12,3 milioane de euro (cât avea în 2012) la peste 40,7 milioane de euro. De asemenea, anul 2013 a fost extrem de bun şi în ceea ce priveşte profitul, Astra Vagoane Călători înregistrând un profit de aproape 10,5 milioane de euro, în creştere de la 1,6 milioane de euro, cât înregistra în anul precedent. Explicaţia acestei creşteri constă în faptul că în perioada anilor 2011-2012 majoritatea contractelor încheiate de companie au prevăzut doar partea de proiectare şi fabricaţie pe stoc, abia anul trecut începând să fie realizate livrările pentru contractele din anii anteriori.
În compania lui Valer Blidar lucrează peste 1.000 de angajaţi. După investiţii de aproximativ 15 milioane de euro realizate în ultimii patru ani în fabricile de tramvaie de la Arad şi Bucureşti, cea mai importantă investiţie de anul trecut se ridică la două milioane de euro pentru lansarea unui nou produs.
Valer Blidar mai controlează şi Banca Feroviară care a anunţat, în luna martie a acestui an, că a trecut pe profit.
Familia Bercea
Al doilea cel mai bine clasat arădean în Topul Forbes 2014 este Alexandru Bercea şi familia sa. Având ca principal domeniu de activitate afacerile imobiliare, familia Bercea are o avere estimată de 50 de milioane de euro şi se clasează pe locul 71 în topul celor mai bogaţi români.
Potrivit Forbes România, Alexandru Bercea este acţionar la 12 companii care au ca activitate, în marea lor majoritate, cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Printre multele tranzacţii de vânzare a unor active ce aparţineau familiei, s-a remarcat cea a Parcului Industrial UTA. Suma tranzacţionată a fost de aproximativ 19 milioane de euro, câştigul fiind împărţit între cei doi acţionari: familia Bercea şi Imotrust (companie aparţinând aceleiaşi familii).
În prezent, Imotrust Arad are ca proiect în desfăşurare ridicarea unui cartier de case în municipiul Arad. Acesta se va întinde pe o suprafaţă de 12 hectare şi vizează familiile tinere, cu venituri medii, suma preconizată pentru investiţie fiind de 3 milioane de euro. După ce în 2012 compania a înregistrat pierderi semnificative, pentru 2013 se poate spune că situaţia dă semne de ameliorare, firma având profit de câteva mii de euro.
Rezultate mai optimiste au avut afacerile Bermo Group care au crescut cu 60% anul trecut, până la 1,6 milioane de euro, compania înregistrând şi un profit de aproximativ 10.000 de euro.
Raul Bălănescu
Dacă anul trecut ocupa locul 120 cu o avere de 30 de milioane de euro, Raul Bălănescu coboară în acest an în Topul Forbes până pe poziţia 148. Cu o avere de 22 de milioane de euro, proprietarul grupului de firme Agrirom este al treilea cel mai bine clasat arădean în ediţia 2014 a topului.
Şi-a deschis afacerea la doi ani după revoluţie, principala activitate fiind importul de făină din Ungaria. În prezent, compania deţinută de Raul Bălănescu a ajuns să fie unul dintre cei mai importanţi exportatori de produse spre piaţa ungurească, unde anul trecut omul de afaceri a deschis sediul Agrirom Hungary. Raul Bălănescu susţine că investeşte constant în fiecare an aproximativ un milion de euro în dezvoltarea business-ului. Anul trecut, însă, nu a fost prea bun pentru companie. Afacerile grupului s-au diminuat semnificativ de la 85,6 milioane de euro (cât înregistra în 2012) la circa 68,9 milioane de euro, fiind primul an din ultimii zece când grupul înregistrează o scădere. În ceea ce priveşte profitabilitatea, lucrurile stau mai bine. Anul trecut, Agrirom a reuşit să iasă din pierdere, înregistrând un profit de aproximativ 140.000 de euro. Tot în 2013 s-au făcut simţite şi investiţiile: a fost finalizat cel mai mare centru din vestul României pentru materii prime necesare agriculturii, precum şi unor servicii de consultanţă, asigurare şi finanţare în acest domeniu. Centrul se întinde pe o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi.
În vârstă de 66 de ani, Raul Bălănescu spune că este pasionat de schi, face sport încă de mic dar, în egală măsură, iubeşte cititul. „Sunt un mare amator de istorie şi cred că de aici am luat dorinţa de a avea succes şi de a fi creativ” – a declarat, pentru Forbes România, proprietarul Agrirom Arad.
Sandu Ion
Faţă de poziţionarea de anul trecut în Topul Forbes, omul de afaceri arădean Sandu Ion are o evoluţie spectaculoasă. El a urcat nu mai puţin de 50 de locuri! De la locul 273 cu 13 milioane de euro – în 2013, preşedintele Federaţiei Române de Atletism a ajuns în 2014 pe locul 220 cu o avere de 16 milioane de euro.
În vârstă de 53 de ani, Sandu Ion conduce compania PAB România, specializată în construcţii industriale, civile şi agricole. Societatea a înregistrat o creştere semnificativă a afacerilor, majorarea fiind de 10 milioane de euro, ajungând la peste 38 de milioane de euro în 2013. Această creştere s-a reflectat şi în profitul companiei, care a ajuns la 1,3 milioane de euro, în creştere faţă de 2012.
Firma condusă de Sandu Ion are în portofoliu proiecte finalizate pentru Selgros, Metro, Dedeman – cu care a şi debutat în zona Aradului – dar şi pentru alte companii internaţionale cu sedii în România.
Octavian Iovănuţ
Proprietarul Metalcomp International este al cincilea arădean care apare în Topul Forbes România 2014. Clasarea sa este, însă, mult inferioară celei de anul trecut când, de altfel, şi-a şi făcut intrarea în acest top. Dacă în 2013 se afla pe locul 258 cu o avere de 14 milioane de euro, în acest an Octavian Iovănuţ ocupă poziţia 452 cu o avere estimată de 5 milioane de euro.
Domeniile principale de activitate ale Metalcomp International sunt colectarea şi reciclarea deşeurilor şi resturilor metalice feroase şi neferoase, hârtie, carton şi plastic. Lista domeniilor secundare de activitate include transportul de mărfuri, demolarea construcţiilor şi dezmembrarea vehiculelor scoase din uz. Compania are nouă puncte de colectare a deşeurilor metalice feroase în judeţul Arad.
În 2013, cifra de afaceri a companiei a scăzut cu aproximativ 50%, ajungând la 10 milioane de euro, iar pierderile înregistrate depăşesc 5 milioane de euro. Şi numărul de angajaţi a fost redus anul trecut de la 210 în 2012 la 190 în 2013.
Curiozităţi
1.100 milioane de euro e averea lui Ioan Niculae, cel desemnat pentru al treilea an consecutiv cel mai bogat român
3 este poziţia ocupată de judeţul Arad în regiunea Vest, după numărul reprezentanţilor în Topul Forbes 2014
42 de femei de succes (cu cinci mai puţine decât în 2013) se regăsesc Topul celor 500 de Miliardari din acest an
53 de ani e media de vârstă a celor din top. Cel mai tânăr membru are 31 de ani, iar cel mai vârstnic are 83 de ani
Citiți principiile noastre de moderare aici!