Tribunalul Arad a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Arad, cu inculpatul Crainic Bogdan Eugen, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la trafic internaţional de droguri, fără drept și trafic de droguri de risc, fără drept. Conform sentinței Tribunalului, instanța „condamnă pe inculpatul Crainic Bogdan Eugen, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la trafic internaţional de droguri de risc, fără drept”, respectiv „la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, fără drept”.
Tribunalul a contopit cele două pedepse, rezultând pedeapsa finală de 3 ani de închisoare. Totodată, a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind un termen de supraveghere de 4 ani. Instanța l-a obligat pe acesta și la 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Consiliului Local Arad sau Consiliul Local Vladimirescu. A fost dispusă și confiscarea specială a sumei de 20 de mii de euro, obținută „prin săvârșirea infracțiunii”, precum și a cantității de 10 comprimate și 0,21 grame de KSALOL (alprazolam).
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în luna februarie 2024 inculpatul l-a determinat pe cetăţeanul sârb Marić Zdravko să introducă ilegal în România, din Serbia, cantitatea de 441.985 comprimate BENSEDIN (diazepam), KSALOL (alprazolam), RIVOTRIL (clonazepam), droguri de risc, promiţându-i că îi va găsi cumpărător pe teritoriul României, cei doi stabilind preţul tranzacţiei – 60.000 euro, iar „în sens contrar spunându-i că va cumpăra el drogurile în scopul revânzării în străinătate, cei doi având mai multe întâlniri în acest sens, în perioada septembrie 2023 – februarie 2024, la sala de evenimente SC Helen AAC BROTHERS din Arad, care aparţine inculpatului, ultima întâlnire fiind în data de 03.02.2024 ocazie în care inculpatul a comandat drogurile.
Le-a prezentat „afacerea”
„Astfel, în data de 04.02.2024 (duminica) inculpatul M.Z. a introdus ilegal în România, din Serbia, 441.985 comprimate de BENSEDIN (diazepam), KSALOL (alprazolam), RIVOTRIL (clonazepam), droguri de risc. Acesta a intrat în România în jurul orei 08.00 prin PTF Moraviţa, deplasându-se în Timişoara. În aceeaşi zi, inculpatul a efectuat 2 deplasări pe relaţia Timişoara – Moraviţa, după care la ora 17.00 s-a întâlnit cu C.B. la sala Helen din Arad. C.B. a prezentat «afacerea», activitatea infracţională apropiaţilor lui, T.A., H.G., D.F., F.I., stabilind împreună modalitatea de a intermedia tranzacţionarea drogurilor, de a cumpăra drogurile de la sârb, modalitatea de plată, de transport, locul de depozitare până la revânzare, modul de operare”, se arată în rechizitoriu.
Le-au găsit la percheziții
Pe 5 februarie, sârbul s-a întâlnit cu trei dintre inculpații din dosar în Timișoara, unde au discutat despre ultimele detalii ale tranzacției. Abia pe 6 februarie, inculpații s-au întâlnit cu sârbul la Remetea, de unde au plecat împreună spre Arad. „În intervalul orar 10:00-11:00, în cartierul Gai din Arad, lângă mănăstirea Gai, pe un drum lăturalnic, a avut loc predarea efectivă a drogurilor de către inculpatul M.Z. inculpaţilor D.F. şi F.I., în prezenţa inculpaţilor C.B. şi T.A., care au intermediat tranzacţionarea drogurilor, aşa cum au stabilit anterior cu cetăţeanul sârb. Drogurile au fost preluate de către D.F. şi F.I. şi transportate la domiciliul acestuia din urmă, unde au fost descoperite cu ocazia percheziţiei domiciliare din data de 10.02.2024”, arată anchetatorii.
Sârbul, condamnat
Până acum, în același dosar a mai fost condamnat și cetățeanul sârb care a intrat cu drogurile în România. Acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DIICOT, iar Tribunalul Arad a admis acordul. În baza acestuia, sârbul a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare pentru „trafic internațional de droguri de risc (…) cu aplicarea circumstanței atenuante” și 1 an și 6 luni de închisoare pentru „trafic de droguri de risc, fără drept, cu aplicarea circumstanței atenuante”. După contopirea celor două pedepse a rezultat una singură, de 3 ani. Sârbul nu o va executa în regim de detenție, însă, deoarece Tribunalul Arad a dispus „suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabilește un termen de supraveghere de 4 ani”. Inculpați în dosar mai sunt și Floruţ Ionel Florin, Doţa Florin Claudiu, Terpea Alexandra Ancuţa, Hele Gianina Maria.