Alimentaţia nesănătoasă, hipertensiunea arterială, fumatul, sedentarismul, consumul de alcool, colesterolul, obezitatea, diabetul – toate reprezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Ştim care e pericolul din spatele fiecăruia, dar nu prea pare că încercăm să îndreptăm lucrurile. Cel puţin aşa rezultă din statisticile medicale: numărul cazurilor de boli cardiovasculare a crescut în ultimii ani la nivelul judeţului Arad.
Principalele afecţiuni
Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, cea mai mare pondere între bolile cardiovasculare o au afecţiunile hipertensive. Nu mai puţin de 65.959 de astfel de cazuri se aflau în evidenţele medicilor de familie arădeni la sfârşitul anului 2016 (din care 4.012 cazuri noi). La sfârşitul primelor trei luni din acest an, numărul cazurilor rămase în evidenţă a crescut la 66.105.
În ceea ce priveşte cardiopatia ischemică, 32.109 arădeni cu acest diagnostic se aflau în evidenţele medicilor la sfârşitul anului 2016; 1.383 dintre aceştia reprezintă cazuri noi. În primul trimestru al anului 2017, numărul cazurilor a crescut la 32.114.
Bolile cerebro-vasculare sunt, şi ele, frecvent întâlnite în rândul arădenilor. La sfârşitul anului trecut, erau rămase în evidenţele medicale 9.962 de cazuri, din care 3.497 (mai mult de o treime!) sunt cazuri noi. La finele primului trimestru din acest an numărul suferinzilor de boli cerebro-vasculare a ajuns la 10.000.
Să mai adăugăm la aceste cifre faptul că, la nivelul judeţului Arad, afecţiunile cardiovasculare ocupă primul loc în ceea ce priveşte principalele cauze de deces.
Ziua Inimii
Sunt date care ar trebui nu doar să ne dea de gândit, ci să ne facă să şi acţionăm în direcţia eliminării factorilor de risc. Adică: să ne hrănim sănătos, să facem mişcare, să nu fumăm şi să nu bem alcool (sau măcar să nu facem excese în aceste privinţe), să încercăm să evităm stresul şi să căutăm întotdeauna partea pozitivă a lucrurilor.
„În data de 4 mai se sărbătoreşte Ziua Naţională a Inimii. Anul acesta, evenimentul încearcă să pună în lumină efectele sano-genetice specifice atributelor existenţiale pozitive, descrise prin termeni precum împlinire, mulţumire, satisfacţie, bucurie, fericire în viaţă. Sub tema «Satisfacţia vieţii şi sănătatea inimii», sloganul «Satisfacţia vieţii influenţează esenţial sănătatea inimilor noastre!» încearcă să sublinieze că întâmpinarea stresului psihosocial indus de problemele cotidiene ar trebui să încline mai degrabă către seninătate şi optimism, dacă ţinem la «longevitatea» inimilor noastre” – subliniază Constantin Cătană, director al DSP Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!