Şi bolnavii? Ce se va întâmpla cu bolnavii? Asta ar trebui să fie întrebarea care să macine gândurile administratorilor locali şi judeţeni în ceea ce priveşte unitatea de asistenţă medico-socială din Săvârşin după data de 1 ianuarie 2013. Consiliul Judeţean Arad (CJA) a întocmit un proiect de hotărâre care se referă la încetarea responsabilităţii administrative şi financiare a Judeţului faţă de unitatea de asistenţă medico-socială din Săvârşin. Şi acest lucru ar trebui să intre în vigoare din prima zi a anului viitor. Iar motivul pentru care CJA renunţă la unitatea sanitară este reprezentat de… bugetul mai mic. „Privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2013 şi a estimărilor pentru anii 2014-2016, precum şi limita sumelor defalcate pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, veniturile estimate a fi alocate pe anul 2013 pentru Judeţul Arad au scăzut cu 17.68 la sută”, se arată în referatul întocmit de către reprezentanţii instituţiei judeţene. „În sensul celor de mai sus, CJA a înştiinţat Primăria Săvîrşin să ia măsurile care se impun pentru preluarea în subordinea Consiliului Local Săvîrşin a unităţii, respectiv să aibă în vedere la fundamentarea bugetului local pe anul 2013 şi cheltuielile aferente desfăşurării activităţii acestei instituţii, întrucât Consiliul Judeţean Arad nu mai poate suporta finanţarea acesteia începând cu data de 01.01.2013”, concluzionează sec cei de la CJA.
Dar nimeni de la CJA nu a luat în calcul dacă administraţia din Săvârşin dispune de fondurile necesare pentru preluarea, întreţinerea şi continuarea activităţii unităţii de asistenţă medico-socială. Primarul Ioan Vodicean a anunţat clar că nu există vreo minimă posibilitate ca localitatea pe care o conduce să îşi permită de una singură să întreţină untitatea sanitară. „Unitatea de asistenţă medico-socială este finanţată anual cu aproximativ 600.000 de lei. Cam asta este suma necesară pentru ca activitatea să se desfăşoare normal. Noi nu avem de unde să scoatem această sumă. Aşa să vă gândiţi, 600.000 de lei înseamnă pentru primărie toate veniturile din taxe şi impozite pe un an întreg. Varianta ar fi ca noi să încasăm impozitele în continuare, dar să punem lacătul pe primărie şi pe tot ce înseamnă activitatea acesteia şi să virăm toţi banii către unitatea sanitară”, ne-a spus primarul.
Se caută soluţii
Întrebat care va fi, totuşi, soarta unităţii cu pricina, Ioan Vodicean a spus că, din punctul lui de vedere, aceasta ar trebui să rămână sub autoritatea şi finanţarea Consiliului Judeţean. „Unitatea nu deserveşte doar comuna Săvârşin, ci întreg judeţul. Vreau să vă spun că, lunar, aici sunt internaţi maxim trei persoane de la noi din comună. Restul până la 30, cât este numărul de paturi, sunt oameni din localităţi limitrofe, localităţi care aparţin judeţului Arad. Ca atare, mi se pare normal ca CJA să se ocupe de bunul mers al unităţii în continuare”, a declarat primarul.
Dacă nu va găsi înţelegere la Judeţ, Vodicean spune că nu se gândeşte să închidă porţile unităţii, ci va face tot posibilul să îl predea Ministerului Sănătăţii sau să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Acestea ar fi alte variante în situaţia în care CJA va renunţa la administrarea unităţii”, a încheiat Vodicean.
O posibilitate
Unitatea de asistenţă medico-socială din Săvârşin ar putea rămâne, totuşi, sub tutela CJA. Deşi Puterea este majoritară în consiliu, aceasta nu are două treimi din consilieri. Şi, fiind vorba despre patrimoniul judeţului, pentru ca hotărârea să fie aprobată este nevoie de votul a două treimi dintre consilierii judeţeni. Ca atare, dacă aleşii Opoziţiei se vor prezenta în bloc la şedinţă, este foarte puţin probabil ca hotărârea să fie adoptată. Concluzia? Unitatea sanitară de la Săvârşin ar rămâne, de voie de nevoie, sub tutela CJA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!