Măsura de restructurare a sistemului sanitar prin închiderea spitalelor ia o turnură neplăcută. După ce oficialii Ministerului Sănătăţii au anunţat că în judeţul nostru vor fi închise trei spitale, respectiv Sântana, Chisineu Cris şi Gurahonţ, Direcţia de Sănătate Publică Arad (DSP) se vede pusă între ciocan şi nicovală: trebuie să închidă spitalele, dar trebuie să aibă grijă şi de pacienţii internaţi. O situaţie mai delicată este întâlnită la Centru de Sănătate din Chisineu Cris, care are un dispensar şi o secţie cu paturi pentru TBC.
Odată cu închiderea spitalului, respectiv din 31 martie, bolnavii vor trebui externaţi şi mutaţi în alte unităţi medicale care au secţii TBC şi care pot asigura tratamentul corespunzător acestei boli. „În câteva zile trebuie să externăm toţi pacienţii şi nu ştim exact ce se va întâmpla cu ei. Problema este mai delicată pentru că bolnavii de TBC trebuie internaţi obligatoriu timp de 40 de zile de la depistarea bolii, iar noi avem pacienţi care s-au internat recent şi nu şi-au finalizat tratamentul”, au declarat reprezentanţii Centrului de Sănătate. Problema este şi mai gravă, ţinând cont că secţia de TBC din Arad funcţionează la capacitate maximă şi nu mai poate primi pacienţi de la alte spitale. Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad (DSP), a spus că instituţia pe care o conduce va lua toate măsurile pentru a asigura continuitatea tratamentului de care au nevoie pacienţii internaţi în secţia TBC a Centrului de Sănătate din Chisineu Cris, promiţând că va rezolva această problemă. „Ne vom orienta către unităţile medicale care au secţii de TBC şi care pot primi pacienţi. Este vorba despre spitalele din Sebiş, Lipova şi Bulci. Am primit confirmări că în aceste unităţi medicale există destule locuri pentru a primi şi pacienţii de la Chisineu Cris”, a anunţat Cătană.
Dispensarul, sub Judeţean
Chiar dacă, în declaraţii cel puţin, problema bolnavilor de TBC din Chişineu Criş a fost rezolvată, medicii pneumologi prezenţi la întâlnire au ridicat un nou subiect de discuţie, şi anume dispensarul TBC din oraşul de pe Crişul Alb. „În această zonă avem o incidenţă de 154 de cazuri la o sută de mii de locuitori, ceea ce este foarte mult. Închiderea dispensarului TBC nu ar fi propice în această situaţie”, au spus medicii care au cerut o rezolvare de la reprezentanţii DSP. Atât directorul adjunct al direcţiei, Dana Negru, cât şi Constantin Cătană, au promis că vor face tot posibilul să ţină deschis dispensarul şi să îl treacă sub autoritatea Spitalului Judeţean Arad. „Cred că ar fi cea mai bună soluţie pentru păstrarea, în continuare, a acestui dispensar”, a precizat Cătană.
Se apucă de acte
Mutarea dispensarului TBC din Chişineu Criş de sub tutela Centrului de Sănătate sub cea a Spitalului Judeţean nu se va face aşa uşor. Şefii DSP au spus că, în cel mai scurt timp, vor cere autorităţilor locale din Criş şi celor judeţene, care administrează Spitalul Judeţean, întocmirea documentaţiei necesare pentru a realiza această trecere. „Vom întocmi un referat de specialitate pe care îl vom prezenta atât autorităţilor din Criş, cât şi celor judeţene, prin care vom solicita menţinerea în funcţiune a dispensarului TBC, dar mutarea lui de sub autoritatea Centrului de Sănătate sub cea a Spitalului Judeţean”, a încheiat directorul DSP.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!