Veste proastă primită de sărbători de Floriţă Boloş, fosta judecătoare din Ineu, care a fost condamnată în 2013 la patru ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie. Marţi, 20 decembrie, Curtea de Apel Timişoara a dat o nouă sentinţă pentru fosta judecătoare, aceasta fiind judecată, de această dată, pentru abuz în serviciu. Magistraţii au hotărât că Floriţă Boloş va sta cinci ani de zile în închisoare. Pe lângă infracţiunea de abuz în serviciu, fosta judecătoare a mai fost găsită vinovată şi de fals intelectual şi fals material. Pentru fiecare infracţiune în parte, Boloş a primit câte o condamnare, dar, în final, toate condamnările au fost contopite, rezultând pedeapsa cea mai mare, de trei ani de închisoare, la care a fost adăugat un spor de doi ani. Aşadar, după ce au tras linie, judecătorii au decis că Floriţă Boloş va petrece cinci ani după gratii. În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi Petre Cornel Georgiu, de asemenea inculpat, dar pedeapsa acestuia a fost mult mai blândă: un an şi două luni de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de trei ani şi două luni, Georgiu fiind acuzat de 12 infracţiuni de uz de fals. Dar ce au făcut cei doi? Potrivit procurorilor DNA, cei care au trimis-o pe Boloş în faţa justiţiei, fosta judecătoare de la Judecătoria Ineu a emis mai multe sentinţe judecătoreşti prin care a transferat în mod abuziv dreptul de proprietate asupra a 468 de hectare de teren. Practic, persoane din anturajul judecătoarei au primit dreptul de a întabula sute de hectare de teren care, de fapt, aparţineau altor oameni.
Dar să vedem, cuvânt cu cuvânt, anunţul făcut de procurorii DNA în momentul în care au trimis-o în judecată pe Floriţă Boloş: „În perioada 2010-2012, inculpata Boloș Floriță, în calitate de magistrat judecător la Judecătoria Ineu, prin încălcarea și ignorarea normelor procesual civile imperative în ceea ce privește competența teritorială și fără să existe dovada plății taxelor judiciare de timbru și timbru judiciar mobil, a pronunțat un număr de opt hotărâri judecătorești, prin care în mod abuziv s-a transferat în patrimoniul reclamanților din cauzele civile respective dreptul de proprietate asupra a 329 parcele de teren (respectiv 468,6829 ha), care au făcut obiectul judecății.
De asemenea, soluțiile din cauzele civile au fost pronunțate de inculpată în absența persoanelor care în mod real trebuiau să aibă calitatea de părți și a probelor necesare adoptării unor soluții juste, pronunțând astfel hotărâri contrare legii prin care anumite persoane din cercul său de cunoștințe/sau indicați de aceștia, au dobândit dreptul de proprietate de care în alte împrejurări nu ar fi beneficiat.
Aceste aspecte ar fi trebuit să conducă (pe cale de excepție) la anularea acțiunilor (pentru netimbrare) și la declinarea cauzelor la instanța competentă teritorial, respectiv Judecătoria Chișineu – Criș”.
Condamnare peste condamnare
În şedinţa din 20 decembrie, judecătorii Curţii de Apel au decis să o condamne pe Boloş pentru fiecare infracţiune în parte. Drept urmare, fosta judecătoare a primit opt pedepse de câte trei ani de închisoare fiecare pentru abuz în serviciu, opt pedepse a câte zece luni de închisoare pentru fals intelectual şi două pedepse de câte zece luni închisoare pentru fals material. Acestea au fost contopite, iar judecătorii au decis aplicarea celei mai grele pedepse, respectiv trei ani de închisoare, care a fost sporită cu doi ani. Aşadar, Boloş va petrece cinci ani după gratii. În plus, judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara au mai decis anularea a mai multor documente emise de Floriţă Boloş, dar şi a altor documente care au rezultat în urma sentinţelor emise de fosta judecătoare din Ineu. Decizia Curţii de Apel Timişoara poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!