ARAD. A fost prinsă în flagrant în timp ce lua mită pentru a emite sentinţe favorabile, a fost judecată, iar acum îşi ispăşeşte pedeapsa de patru ani de închisoare. Însă trecutul pare că o ajunge din urmă pe Floriţă Boloş, fosta judecătoare de la Judecătoria Ineu. Un grup de oameni din satele Cintei şi Zărand au depus plângeri împotriva fostului magistrat. Şi asta pentru că, în stilul propriu şi caracteristic şi, probabil, pentru şpaga potrivită, a emis o sentinţă prin care a lăsat zeci de oameni fără pământ. Dar să luăm povestea de la început.
În luna iunie 2013, un număr de 15 persoane au depus la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad (IPJ) o plângere împotriva unei firme care a formulat o acţiune civilă la Judecătoria Ineu împotriva a 60 de persoane care deţineau teren. În urma acestei acţiuni, fără a audia vreun martor sau fără ca măcar să încerce să caute dreptatea, Boloş a emis o sentinţă prin care firma respectivă era împroprietărită cu aproape 80 de hectare de teren. Plângerea a ajuns de la IPJ la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Anchetatorii de aici susţin că Floriţă Boloş a admis acţiunea societăţii private fără citarea pârâţilor, fără ca reclamantul să facă dovada refuzului acestora de a se prezenta la notar pentru încheierea contractelor de vânzare-cumpărare şi fără ca la dosar să existe contracte de vânzare-cumpărare. Mai pe scurt, o companie a cerut 80 de hectare de teren, iar Judecătoria Ineu, prin reprezentantul ei, a admis cererea fără a clipi, fără a întreba nimic. Dar procurorii Parchetului Curţii de Apel Timişoara (CAT) au emis în luna iunie 2014 o ordonanţă prin care îşi declină competenţa către Direcţia Naţională Anticorupţie Timişoara.
Boloş, vizată
Potrivit ordonanţei venite dinspre Parchetul CAT, plângerea depusă de locuitorii din Cintei şi Zărand va ajunge la DNA. Aici Floriţă Boloş va fi cercetată penal pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit datelor de la Judecătoria Ineu, dosarul prin care compania respectivă a fost împroprietărită cu aproape 80 de hectare de teren a fost finalizat… într-o singură înfăţişare. În data de 29 noiembrie 2011 a fost înregistrată acţiunea firmei cu pricina, termenul a fost stabilit pentru 15 decembrie 2011, iar în acea zi a fost finalizată acţiunea şi a fost emisă sentinţa. Şi nu orice fel de sentinţă, ci o decizie care, potrivit celor stabilite de Boloş, ţine loc de contract de vânzare-cumpărare şi autorizează întabularea în CF a reclamantului. Mai mult, pentru a-şi asigura sentinţa, Boloş a decis că aceasta este irevocabilă. Acum doar procurorii DNA mai pot face ceva pentru ca adevăraţii proprietari să îşi primească înapoi terenurilor.
Condamnare
Floriţă Boloş a fost deja condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. În urma unei anchete a DNA care s-a întins pe mai multe luni de zile, Boloş a fost prinsă în flagrant în timp ce a luat mită. De două ori, chiar. Prima oară a primit 12.000 de lei pentru a emite o sentinţă favorabilă, după care a cerut şi primit 5.500 de euro pentru o altă sentinţă.
CITESTE SI:
Sentinta finala pentru judecatoarea Bolos
Citiți principiile noastre de moderare aici!