ARAD. Producția industrială a cunoscut, în ultimele 12 luni, o creștere de-a dreptul spectaculoasă. Potrivit datelor statistice furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Arad, „Producţia industrială realizată în perioada 01.01-28.02.2014 a înregistrat o creştere de 17% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent”. Asta după ce în buletinele statistice din ultimele luni, doar în cursul lunii ianuarie s-a mai înregistrat o creştere, dar mult mai mică. Pe lângă faptul că producţia a crescut impresionant, încasările societăţilor care operează în industrie au înregistrat o creştere fără precedent! Valoarea cifrei de afaceri a întreprinderilor cu activitate principală de industrie (piaţa internă şi piaţa externă) a înregistrat în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2014 o creştere de 28,4% comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent”, se subliniază în buletinul statistic emis de DJS Arad.
În altă ordine de idei, întreprinderile din Arad au trimis la export mărfuri în valoare de peste 2,4 miliarde euro, într-un an, în timp ce bunurile importate au avut valoarea mult mai mică. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013, exportul FOB realizat s-a ridicat la 2.409.525.000 euro, iar importul CIF de mărfuri la 2.150.326.000 euro. Drept urmare, la nivelul judeţului s-a înregistrat un excedent comercial de 259.199.000 euro.
Excedent mai mare al balanţei comerciale s-a înregistrat la următoarele grupe de produse: mijloace de transport, mărfuri şi produse diverse, produse vegetale, încălţăminte, pălării, umbrele şi articole similare. Deficit mai mare al balanţei se înregistrează la: metale comune şi articole din acestea, materiale plastice, cauciuc, la piei crude, piei tăbăcite, blănuri, produse ale industriei chimice, maşini, aparate şi echipamente electrice.
Maşini şi echipamente
În structura exporturilor, o pondere însemnată au deţinut-o următoarele grupe de produse: mijloace de transport (33,0%), maşini, aparate şi echipamente electrice (23,7%), metale comune şi articole din acestea(12,9%), materiile textile şi articole din acestea (9,2%).
În structura importurilor, cea mai mare pondere au deţinut-o grupele de mărfuri: maşini, aparate şi echipamente electrice (29,3%), metale comune (23,8%), materiile textile şi articole din acestea (10,3%), mijloace de transport (11,0%).
Salarii… mici
Trebuie menţionat că rezultatele producţiei industriale nu sunt, în mare parte, regăsite în beneficiile salariaţilor din judeţul Arad. Salariile arădenilor sunt, în medie, mai mici cu circa 150 lei decât nivelul salariului mediu net la nivel de România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!