Filmul „Oamenii Drumului: Terra Banatica”, primul documentar de lung metraj despre Via Transilvanica – Drumul care unește, va avea o proiecție specială, la Arad, în prezența regizorului, Mircea Gherase. Filmul va putea fi văzut joi, 20 iulie 2023, de la ora 21.00, în grădina de vară de la Cinematograful „Arta”, în cadrul unui eveniment cu caracter caritabil, la care spectatorii sunt invitați să doneze pentru o bornă a Aradului pe Via Transilvanica. Preţul bornei este de 2.000 de euro.
Filmul surprinde întregul proces al construirii traseului din Caraș-Severin, care a fost lansat anul trecut în luna iulie și spune povestea oamenilor din spatele acestui traseu de lungă distanță.
„Înainte de a viziona proiecția, spectatorii vor fi invitați la o degustare de vin, primul vin al drumețului Via Transilvanica by Crama La Salina & ISSA. După film, va avea loc o sesiune Q&A la care este invitat Mircea Gherase, regizorul documentarului. Proiecția are ca scop principal promovarea drumului de lungă distanță Via Transilvanica și strângerea de fonduri pentru o bornă Via Transilvanica a arădenilor” – transmite Centrul Municipal de Cultură, organizator al evenimentului de la „Arta”.
Premiera mondială, în SUA
„Oamenii Drumului: Terra Banatica” este o producție Mircea Gherase și Tășuleasa Social, cu: Alin Ușeriu, Anna Székely, Tibi Ușeriu, Principele Nicolae al României, Paul Burzo, Iulia-Alexandra Mureșan, Horațiu Ciliboaie, Daniel Moise, Romeo Dunca, Nistor Talpeș, Nicolae Beg, Kitty Bojan, Ștefan Ichim și Iulian Gabor.
Premiera mondială a filmului a avut loc, anul trecut, în Statele Unite ale Americii, la Chicago, în cadrul Galei comunității românești „Romanian Blues”, organizată de RUF – Romanian United Fund, comunitate globală construită cu scopul de a încuraja și finanța dezvoltarea diasporei române și a legăturilor acesteia cu România.
Iar locul lansării nu a fost ales deloc întâmplător deoarece, în urmă cu trei ani, în 2019, în cadrul unui eveniment similar, RUF și comunitatea diasporei române din America au strâns într-o noapte de gală 100.000 de dolari, care s-au materializat în 100 de kilometri de traseu pe Via Transilvanica, incluzând și o porțiune din Terra Banatica – tronsonul de 256 de kilometri care străbate județul Caraș-Severin.
Via Transilvanica – „Drumul care unește”
Via Transilvanica este un traseu turistic de lungă distanță de 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Pe traseu sunt amplasate, din kilometru în kilometru, în jur de 1.400 de borne.
Trailer film:
Citiți principiile noastre de moderare aici!