Practicile vânzărilor companiilor către persoane cel puţin dubioase sunt tot mai întâlnite, în ultimul timp. Potrivit directorului coordonator adjunct al Gărzii Financiare Arad, Marius Băltăreţu, s-ar putea vorbi chiar de o nouă modă în domeniu.
Un astfel de caz a fost scos la iveală în urma unui control efectuat de GFA la societatea comercială CONTRACTPROD S.R.L., ce avea sediul social în Şeitin. „Acţiunea de control a fost iniţiată ca urmare a analizei datelor obţinute prin aplicaţia Trafic Control, constatându-se că S.C. Contractprod S.R.L. a efectuat în perioada aprilie – mai 2009 o serie de achiziţii intracomunitare de legume, de la diverşi furnizori din Belgia şi Germania. Potrivit documentelor de transport, au fost efectuate achiziţii intracomunitare în cantitate totală estimată de peste 346 tone. Asociat unic şi administrator al societăţii sus-numite era Ioan Ioo, doar că până la data de 30 mai administrare societăţii a fost asigurată de Dorin Pop, care mai deţinea funcţia de administrator şi la o serie de alte societăţi”, explică Băltăreţu.
Cu sediul în câmp
Surprizele în acest caz aveau să apară de acum înainte, după cum ne spune directorul Băltăreţu. „O echipă coordonată de GFA s-a deplasat la Şeitin pentru a verifica dacă într-adevăr societatea Contractprod SRL activează la sediul social. Nu mică le-a fost surpriza comisarilor când la respectiva adresă au dat de un teren viran, fără vreun imobil”, continuă Marius Băltăreţu.
Semnătură contracost
Mai mult, când GFA l-a luat la întrebări pe Dorin Pop, dorind să afle motivele care au stat la baza cesionării părţilor sociale către Ioan Ioo, acesta a afirmat că a fost dorinţa celui din urmă, precizând că predarea tuturor actelor s-a făcut personal. Comisarii GFA au mers mai departe pe firul acestui caz, solicitându-i lui Ioan Ioo să explice în scris împrejurările şi modul în care a devenit asociat unic şi administrator. Potrivit raportului întocmit de GF Arad, „răspunsurile date relevă faptul că acesta a devenit asociat unic şi administrator al societăţii în cauză semnând, contra unei sume de bani promise, o serie de documente, la un notariat, fără însă să le citească”.
Această tactică de plasare a societăţilor comerciale în administrarea unor persoane suspecte, în schimbul unei sume modice de bani – 100-150 de lei, este tot mai frecventată, potrivit spuselor lui Băltăreţu, firmele încercând astfel să provoace fraude cât mai mari într-un timp record.
Prejudicii şi sancţiuni
Prejudiciul cauzat bugetului de stat în perioada aprilie – mai 2009 de către firma Contractprod S.R.L. se ridică la 121.170 lei, iar cazul a fost înaintat organelor de cercetare penală.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!