În cadrul Colegiului Tehnic de Construcții și Protecția Mediului se derulează un proiect care se adresează în special copiilor din familii defavorizate, cu scopul de a facilita incluziunea socială a beneficiarilor. Astfel, câteva zeci de copii, eterogeni etnic, beneficiază de masă la cantina instituției, precum și de lecții gratuite de inițiere în tainele boxului în sala de sport a liceului. Proiectul, finanțat de către Centrul Municipal de Cultură Arad, este implementat de către ONG-ul Integrare prin cultură în parteneriat cu unitatea de învățământ. Printre beneficiarii acțiunii se numără și un grup de elevi cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani din Checheci, de la Școala Gimnazială Ilarion Felea, care își fac temele după terminarea cursurilor la Asociația Networks. ,,Organizația are în custodie circa 150 de copii de la Școala Gimnazială Ilarion Felea, scopul fundației fiind prevenirea abandonului școlar, fenomen care afectează foarte mulți copii din cartier. Copiii pe care îi însoțesc la cantină sunt la șansa a doua”, susține asistenta social asistenta social Nagy Maria.
Cine s-a implicat
Ideea implementării unui astfel de proiect îi aparține consilierului Lucian Riviș Tipei. ,,Totul a pornit de la faptul că am colaborat cu ONG-ul în cauza la diferite acțiuni culturale dedicate romilor și nu numai, organizația câștigându-mi încrederea prin seriozitatea de care au dat constant dovadă. Știind că președintele organizației Gabriel Sala are conexiuni în lumea boxului am considerat că ar fi bine ca tinerilor din Checheci să li se ofere o astfel de șansă în virtutea faptului că mulți campioni arădeni provin din cartier, din familii sărace. Este binecunoscut faptul că majoritatea celor care au scris istorie în box au crescut în zone rău famate și au avut experiențe grele de viața. Cred cu tărie că pentru a evita provocările cartierului, copiii, pe lângă școală și biserică, au nevoie de sport. Sportul în fond înseamnă disciplină, rigoare, seriozitate și muncă. În consecință, într-un mod implicit, boxul reprezintă un important factor educogen. Cu siguranță cei care vor veni regulat în sala de sport a Colegiului Tehnic de Construcții și Protecția Mediului își vor schimba setul de valori și filozofia de viață, evitând consumul de droguri, băutura, țigările sau anturajele dubioase. Mi-a plăcut și faptul că proiectul este unul de lungă durată, precum și că pe lângă copii romi vin să își însușească tainele pugilatului și copii din familii fără probleme de natură economică, etnici români care nu beneficiază de masă și vor doar să devină mari boxeri. Ca atare, șansele de ai schimba pe acei copii romi din familii dezorganizate sunt mai mari. Cu siguranță din cei 20-30 de copii se va naște doi sau trei sportivi de performanță care să facă cinste Aradului. Astfel de proiecte se vor bucura oricând de susținerea mea”, a detaliat motivele ajutroului dat Lucian Tipei.
Mulți visează să devină un … Doroftei sau Bute!
Planuri
Directoarea Liceului Tehnologic, Gheorghița Țica, apreciază cu multă deschidere proiectul și consideră că ”preocuparea pentru a ajuta tinerii să își găsească un drum în viață este o datorie nobilă a tuturor dascălilor. Ca atare, alternativele oferite copiilor trebuie să fie cât mai diverse, pentru ca fiecare dintre ei să își găsească drumul în viață. Mă bucur să văd că numărul celor ce vin la antrenamente și participă în proiect crește de la o zi la alta. Sunt destui copii care vin la sala de sport, preferând antrenamente disciplinate în locul unor alte preocupări cunoscute ca fiind dăunătoare. Cursurile de box sunt gratuite pentru toți elevii colegiului nostru și ne bucurăm că putem oferi acest lucru. Nu este mare lucru, dar este un pas, care ne învață pe toți să tratăm cu seriozitate orice oportunitate care ne oferă viața. Noi, cei de Colegiul Tehnic, susținem modernizarea învățământului și considerăm că proiectele și activitățile extracurriculare reprezintă unul din secretele succesului școlar. Ca atare, instituția este interesată de proiecte serioase care oferă alternative elevilor și sprijină procesul educațional. Sunt de puțin timp în fruntea instituției, însă mi-am propus scoaterea liceului din conul de umbră în care a fost în ultimi ani. Vrem să facem din școala noastră, Colegiul Tehnic de Construcții și Protecție a Mediului, o școală adevărată care te învață să construiești o meserie, un destin, un vis.”
Se tinde spre performanță
În proiect s-au implicat pro bono un grup de inimoși iubitori ai boxului unul dintre aceștia fiind și Florin Avrămuț, acesta inițiindu-i pe copii în tainele pugilatului. ,,Colaborez cu ONG-ul Integrare prin cultură ca voluntar, alături de maestru Vasile Vancea, care nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind cunoscut iubitorilor nobilei arte, și care mai vine benevol pentru ai antrena pe micii sportivi. Oricum de la maestru Vancea avem cu toții de învățat. Cât despre mine îmi place pur și simplu să dau mai departe ceea ce am învățat în anii în care am fost la sală. Cred că există aici un potențial propice performanței. Totul este să-l valorificăm pe termen lung. Circumspect la început, spre surprinderea mea, am găsit copii talentați și mult entuziasm. Vreau să mulțumesc cu această ocazie directorului Editurii EDU din Târgu-Mureș, Ciprian Năprădean pentru sprijinul acordat, în speță echipament sportiv pe care ni l-a trimis. Mai sunt multe de pus la punct, însă primii pași au fost făcuți. Cu seriozitate și răbdare cred că vom face lucruri bune aici” susține Florin Avrămuț.
Citiți principiile noastre de moderare aici!