ARAD. Demonstraţie de tupeu dus la extrem, pe Mureş. Bărci pline cu zeci de oameni au pus la cale o partidă de braconaj, totul sub privirile trecătorilor şi sub protecţia legilor mult prea permisive. Un arădean ne-a semnalat faptul că Mureşul, în zona Alfa spre Boul Roşu, a fost înţesat de zeci de braconieri, unii pe mal, alţii în bărci, puşi pe prins peşti la „greblă”. „În această seară (n.r. marţi) am ieşit la plimbare cu bicicleta pe pista de biciclete în zona Alfa, la ieşirea din cartier, în sensul de mers spre Boul Roşu. Am văzut «masacrul». O parte dintre făptaşi erau pe malul apei, iar restul în bărci. Aproximativ 10-12 bărci cu motor au practicat aşa numitul «dat la greblă»”, îşi începe povestea arădeanul cu simţ civic. Şi pentru a dovedi cele spuse, arădeanul a făcut mai multe filmuleţe în care se vede clar cum atât pescarii de pe mal, cât şi cei aflaţi în bărci, „greblează” Mureşul, în speranţa că vor agăţa peşti de mari dimensiuni cu „triplele” montate pe undiţe. Biciclistul a reacţionat imediat: „în secunda doi am apelat Jandarmeria, relatându-le evenimentele. Răspunsul a fost o bâlbâială din care am reţinut : «nu avem barcă/nu avem oameni în zonă/ştim de fenomen, dar noi ce să facem/Mureşul e mare»”.
Mai mult, arădeanul spune că, pe mal, erau mai multe persoane care aveau rolul de a-i intimida pe cei care ar vrea să filmeze sau să fotografieze acţiunea de pe Mureş.
Au trimis echipaj
De cealaltă parte, instituţia arătată cu degetul de arădean, respectiv Jandarmeria Arad, spune că a trimis echipaje în zonă, dar nu s-a găsit nimic în locul indicat. „În data de 16.06.2020, am fost sesizați, pe numărul de contact al Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, despre activitatea mai multor persoane care pescuiesc ilegal din bărci, pe râul Mureș, în dreptul fostei fabrici de zahăr, din zona Boul Roșu. Apelurile primite au fost anonime, niciunul dintre apelanți nu a dorit să-și decline identitatea. S-a luat măsura direcționării echipajului de jandarmi în zona indicată, însă persoanele în cauză nu au fost găsite, posibil și datorită faptului că acestea se deplasează cu bărci și sunt în permanentă mișcare. Un alt apel primit, tot anonim, a fost redirecționat către IPJ Arad, datorită faptului că, în acel moment, echipajul de jandarmi era direcționat spre soluționarea unei situații sesizate pe apelul unic de urgență 112 și nu putea ajunge în timp oportun la solicitarea făcută”, ne-a declarat Dan Monoranu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad. Aşadar, cu sau fără capturi, braconierii au reuşit să dispară înainte ca oamenii legii să ajungă să îi depisteze.
Fac acţiuni
Mai departe, reprezentanţii Jandarmeriei spun că desfăşoară constant acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor de braconaj. Şi, spun, au şi rezultate în acest sens. „Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad monitorizează astfel de activități și execută frecvent acțiuni în cooperare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură și Parcul Natural Lunca Mureșului, pentru prevenirea și combaterea fenomenului contravențional și infracțional în domeniul piscicol. De la începutul anului și până în prezent, au fost constatate patru infracțiuni cu şapte autori și au fost sancționate 44 persoane, cu amenzi în valoare totală de 17.900 lei”, ne-a mai transmis plutonierul adjunct Dan Monoranu, purtătorul de cuvânt al IJJ.
Dezinvolţi
Trecând peste declaraţiile venite şi dintr-o parte, şi din alta, este şocantă dezinvoltura braconierilor de pe Mureş, care nu au avut nicio reţinere, chiar la lumina zilei, să comită astfel de infracţiuni. Chiar dacă jandarmii i-ar fi prins, probabil că, în final, infractorii nu păţeau nimic din cauza legislaţiei permisive din ţara noastră.
Trimite articolul
XSi unde sunt barcile cu care se lauda jandarmii pe la defilari,sau le folosesc numai la proteste gen 10 august?????????????
-
cu barcile la proteste??? mare bow mai esti !
-
Peștele ăsta, bușa adică, este o specie invazivă împotriva căreia luptă toată lumea! Este o plagă asemenea lăcustelor, aceștia distrug toată vegetația și speciile de pește autohton! Evident nu așa trebuie eradicat pentru că se poate agăța și alte specii în timpul greblatului. În plus are un gust infect de vaselină…
-
Va dati seama ce gunoaie sunt in Jandarmerie daca ei nu sunt sin stare sa gaseasca braconierii cand este Muresul plin de ei.
Este mai usor sa stai in fata calculatorului sau sa te plimbi prin oras decar sa iti faci meseria pentru care esti platit.
JANDARMERIA RUSINEA ROMANIEI !!!
-
Jandarmi îi prind doar pe cei de peste 65 ani care au doua bete de pescuit dar din pacate nu au permis
Domnul cu bicicleta nu știa că acești oameni adunau mizeriile de pe mureș aruncate de el
-
Ce prost esti!
-
Mai Para gaurita, probabil esti si tu unul ce iese cu amicii la pus sirul de carlige pe Mures. Probabil tu esti unul din cei ce le pun de la p0odul rutier dinspre strand catre Subcetate dupa podurile CFR si rutier si in zona balastierei, unde nu e trafic sa va vada si filmeze careva. Desi sunt destui care va vad, fii sigur. cat depre batranii ce-si pierd timpul cu unditele, ii rugam sa nu mai lase in urma lor peturi, sticle, ziare, resturi de alimente. Gunoaiele lor sunt indemn pentru ticalosii ce vin in masini si arunca inca mai multe.
Misiunea asta a fost , Sa prindă pește !!! De unde atatea barci cu motor?? Din alea pe care le-au confiscat bineînțeles, doar ca nu erau in uniformele statului … actiune in civil 😉
Jandarmeria in general lasă de dorit ….ce pretenții poți avea de la … ” ei ” . Majoritatea dintre” ei “nu știu ( tabla
înmulțirea ), sa nu mai vorbim de L Romană . Toții sunt cu studii superioare …Dreptul etc !!!¿ dar ..” ei ” nu leagă două vorbe săraci. De un test Psiho pe adevărate 99% sunt sub 0 barat . Vai de … ” ei “
Mai lasati in pace Jandarmeria.Au destule probleme de rezolvat.Apropos de cetatenii cu ,simt civic’.Sesizati si aspectele sociale cu care se confrunta unii cetatenii? Pun pariu ca (aproape) nimeni nu-si baga nasul daca trecea pe langa un grup care se luau la cutite.
Ce face domnul inspector Micoroi ? Se pare ca nu e interesat decat de pricajitii care prind doi carasi sub dimensiunea legala sau de cei care au permis de zeci de ani dar ies la un pescuit in ianuarie si nu au permisul vizat la zi. La fel ca in orice domeniu rechinii inoata liber. Fenomenul se repeta in fiecare an si se stie unde isi ancoreaza barcile “pescarii sportivi “, dar nu se face nimic pentru ca si “gura la ei ar manca o peste”. Probabil am ramane surprinsi in ce domenii activeaza greblasii ca in agricultura sigur nu si nici muritori de foame nu sunt. Nu stiu pentru ce mai platim permis. Mai trebuie sa tinem si evidenta stricta la ce am prins si ce am eliberat. PENIBIL !
-
Micoroi alunga pescarii cinstiti de pe Mures ca sa protejeze greblasii
-
Pestele ajunge la Port Artur in farfuriile alesilor liberali, totul este o caterinca pentru majoritatea orbilor. In ani trecuti mizerabili din anaf si politie mincau si chefuiau cu zdrentele lor pe ponton la aer curat si vuiet de vint.
-
Ești și prost,dar și prost informat,anii trecuti nu existau pontoanele la Port Arthur,primul s-a construit anul trecut în vara,iar ultimul,anul acesta inainte de pandemie! In alta ordine de idei,în farfuriile de care pomenești sunt pești din meniu,altceva decât se pescuiește din Mureș..cât despre politica…pot manca bine mersi comuniști laolaltă cu legionari sau țărăniști,clientul nu are culoare politică,doar creierul tau are culoarea puroiului,infectule!!!
-
Te dau în judecată, sunt bucătar de 8 ani la port arthur, gătesc păstrăv, somon și hamsii, să-ți fie rusine, în 8 ani nu am gătit pește din Mureș pentru clienți,
Apropo, cu ce dracu va deranjează pe voi ca altii pescuiesc? Înainte să comentați, aruncati gunoaiele la tomberoane , nu pe malul Mureșului, în timp ce stati sa filmați o chestie care nu va afectează cu nimic,…din nou pt tine Ahmed , nume fals, …..vorbesti fără tine…cand faci aberații scrieți numele , ție rușine? Plimbativa cu bicicleta si lăsați Muresul….
-
-
Trebuia sa maresti sa faci zoom ca sa poata fi identificati mizeriile astea umane.
Sepot gasi usor baietii….. Cateva nume pot da si eu si mumti altii. Seputeau astepta sa ii prinda la mal dar nu este interes. Niste filmari cu zoom si identificati… Etc. Multe se pot face. Dar ii doare in basca.
Strategii de la jandarmi nu sunt competenți ,deoarece dacă se vrea se poate solicita sprijinul ISU care are “barcă” ….sunt același minister asta aviz pt operațiuni ale jandarmeriei
Barcile cu motor verzi apartin tocmai Administratiei Parcului Natural Lunca Muresului! Se pot inchiria la sediul de la Ceala! Despre ce actiuni de patrulare vorbim??? :)))))
Rușine acestor iubitori de Mureș.inseamba că au bărci pt greblat și nu pt agrement
oamenii nu mai au ce manca de la marea criza financiara !!!
Jandarmii “nu i-au gasit” pentru ca printre braconieri sunt relatii si prieteni care sunt anuntati cand sunt actiuni ale jandarmeriei sau ale politiei… legea e facuta pentru oamenii saraci si fara influenta.
ar trebui demis imediat seful jandarmeriei arad pt neindeplinirea sarcinilor de servici…trebuia deschis un dosar penal in rem…la fel monoran alt pilos bun de nimic!
Fac o precizare: eu sunt autorul filmarilor si eu am apelat la Politia locala care m-au indrumat catre Jandarmerie, unde nu am facut sesizarea anonim ci cu nume prenume si numar de telefon exact pt a putea fi contactat de catre “echipaj” convorbirile sunt inregistrate….
-
apelul este la ora 18:38 si a durat 4:45 min timp in care am incercat sa le explic ca nu este normal ce se intampla si nici nepasrea lor nu este normala.Era suficient sa vina un echipaj pentru a lasa impresia macar ca autoritatilor le pasa si se implica, nu cred ca ar fi continuat “greblarea” cu ei de fata.Stiu ca au in dotare camere video cu care ar fi putut macar filma si incerca sa ii identifice ulterior pe faptasi…dar nah…
…specia asta de pești trebuie stârpită, nu trebuie lăsată să se înmulțiască din n motive pe care uni dintre voi le cunoșteți, riști să rămâi fără alte specii de pești, distruge toată fauna, în unele state este liber la acest pește fitofag. Da pe cei cu balastiere care în urma lor Mureșul este mort pe câțiva km nu-i vede nimeni , degeaba depun săracii pesti icre că toate sunt acoperite de mâl de la utilajele lor cu care draghează și pe cei care defrișează de se rup malurile nu i vede nimeni ? …
De cand ma stiu,barcagiii cu “Molnare” au doua sarbatori anuale….Sa adune “VIZI” si sa dea la grebla la Busa(Crapii fitofagi) sau momentele in care sar direct in barca….
Doar la cativa kilometri in aval,in Ungaria…nu este interzis,ba dimpotriva..este incurajat in aceasta perioada la ei….Busele sunt foarte daunatoare pentru restul categoriilor de pesti…..Se hranesc cu icrele lor…..chiar daca se mai intampla sa agate si altceva uneori…
Nu sunt pescar,nu ma pricep,doar din ce citesc…
Pe mine ma contrariaza altceva….Gunoaiele,pet-urile,care ajung la varsarea Muresului in Tisza,la Szeged…Am avut ocazia sa vad personal,invitat la o ciorba de peste si mi-a venit sa imi bag capul sub pamant,ca si strutul,de rusine….
Nu cele 2 zile pe an de “Vizi” sau 4-5 zile de grebla/pe an la Busa e problema…ci nepasarea celor abilitati cu gestiunea curateniei….
In loc sa iti bati capul cu cativa Molnaristi vechi,mai bine da niste amenzi dureroase celor care arunca gunoaie in Mures…
-
Asa-i “baroane” ! Ai dreptate ,subscriu 100%
-
Deci in concluzie trebuie sa ii felicitam sau sa ne apucam toti de greblat. Intr-adevar este un peste invaziv dar nu pentru ca mananca icre sau distruge vegetatia. Fitofagul ( busa ) se hraneste cu plancton pe care il filtreaza din apa si astfel vrea nu vrea se cam hraneste tot timpul si de aceea creste la dimensiuni asa mari. Problema e ca in comparatie cu alti pesti care la maturitate devin solitari,busa ramane in carduri chiar si cand ajunge la 30kg sau mai mult. Acesta e motivul pentru care ceilalti pesti fug din zona unde apare cardul.Totusi asta nu e un motiv pentru a pescui in stilul grebla si sub pretextul ca starpim busa, ranim o gramada de alte specii. Nu am auzit ca in Ungaria sa se recomande asa ceva. Cautati pe youtube si o sa vedeti ca exista metode cinstite de a prinde busa ( vezi montura cu Technoplancton )si chiar ai parte de adrenalina la un dril cu un exemplar peste 10kile. asta daca te numesti pescar. Daca nu, atunci hai cu totii la grebla sa lichidam tot pestele de pe Mures!
-
Acesti pescari nu fac altceva decat sa protejeze fauna din Lunca Muresului chiar daca la prima vedere pare in ochii necunoscatorilor o actiune de braconaj. Mai jos imi motivez argumentele. Astfel:
1. Crapul fitofag, pe termen comun “busa”, nu este o specie autohtona ci este o specie invadatoare. Acest peste vine din TISA si din aval pentru a isi depune icrele atunci cand Muresul creste. Specia aceasta vine in aceasta perioada in bancuri mari. El fiind un fitofag si circuland in bancuri mari mananca toate algele si ierburile din rau, alge pe care deja sunt depuse icrele speciilor autohtone (somn, mreana, amur etc.) putand duce la disparitia speciilor autohtone.
2. Foarte multe tari iau masuri drastice pentru a limita efectul speciilor invadatoare prin plata multor pescari sau a firmelor de pescuit comercial (in functie de zona) pentru a extrage speciile invadatoare. In Romania nu sunt luate astfel de masuri (cel putin pe raul Mures).
Asa ca oricata invidie ar fi in ochii celor necunoscatori, fauna trebuie protejata. Pana la urma nu este perioada de prohibitie cand este normal sa protejezi speciile autohtone.
-
https://ro.wikipedia.org/wiki/S%C3%A2nger_(pe%C8%99te)
Hrana constă mai ales din fitoplancton (95%), mai rar din zooplancton (5%). Spre deosebire de crap, această specie consumă toată viața plancton și, destul de rar, insecte și moluște mici. Peștii mai mari de 1,5 cm se hrănesc numai cu fitoplancton (diatomee, alge verzi, alge albastre-verzi etc.), în timp ce larvele și puietul cu zooplancton. Intestinul este foarte lung, de 10 mai lung decât corpul. Deci filtreaza algele verzi din apa, nu ciuguleste alge filamentoase sau alte plante cu icre pe ele.
Astăzi 19.06.2020 este iarăși festival de greblat pe faleză din Alfa. Oare chiar nu se pot lua măsuri și să se facă controale?