Preluare cu scandal a spitalelor de către administraţia judeţeană. S-au aruncat, ieri, acuze grave privind modul în care s-au folosit banii unităţilor medicale, administraţia judeţeană subliind că unele fapte „presupun trafic de influenţă”. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţolea, a subliniat ieri, printre altele, că s-au demarat acţiunile în instanţă pentru recuperarea unei importante sume de bani plătite de Spitalul Judeţean, cu titlul de penalităţi, firmei deţinute de preşedintele interimar al PNL Arad, firmă care a executat lucrări aici. Replicile acide nu au întârziat să apară. S-au aruncat ieri cuvinte grele, de ambele tabere: „gaşca şmecheri” invocată de Adrian Ţolea, care a fost, la rândul său, catalogat de liberali „trădător disperat”, totul însă pe subiectul „Sănătate”.
Totul a pornit de la controlul datelor financiare ale unităţilor medicale comandat de CJA înaintea preluării spitalelor. „Am găsit multe nereguli, «coincidenţe» de nume care nu sunt deloc coincidenţe. Am regăsit «marea familie liberală» într-o grămadă de lucruri care au adus prejudicii sistemului sanitar. Este ruşinos că tocmai cei care ne acuză săptămână de săptămână de clientelism sau neimplicare să fi organizat un adevărat «atac» la bugetul sanitar”, a concluzionat Adrian Ţolea. Adrian Ţolea a arătat ieri cu degetul spre Vasile Man (secretar general PNL Arad) şi Ionel Ciupe (preşedinte interimar), a amintit relaţia lui Gheorghe Ghilinţă – „fost membru al PC, acum o adevărată achiziţie a colecţiei de vară liberale”, spune Ţolea – cu sistemul sanitar arădean, respectiv declaraţiile şi poziţia publică a lui Florin Galiş, preşedinte al Organizaţiei Municipale a PNL Arad, referitoare la falimentul şi prăbuşirea Sanevit.
Subiectul atins de Adrian Ţolea a fost intitulat „Sistemul sanitar şi «cangrena» liberală”. „Suntem preocupaţi de managementul spitalelor, de calitatea serviciilor medicale şi conexe, pentru ca beneficiarii să fie cetăţenii, nu o eventuală clientelă, aşa cum este «gaşca de şmecheri» de la PNL Arad”, a afirmat Adrian Ţolea, care doreşte să sublinieze că „noi nu dăm verdicte, nu stabilim vinovaţi. Avem, însă, datoria să prezentăm faptele opiniei publice, dar şi documente justiţiei”.
„Germenul Andromeda”
În urma controalelor începute la Spitalul Judeţean, Adrian Ţolea a subliniat: „Conform documentelor primite în urma auditului, firma SC Andromeda Service SRL a încheiat cu Spitalul Clinic Judeţean trei contracte, în noiembrie 2007, în valoare totală de 1,5 milioane lei (circa 350.000 euro). Respectivele contracte (toate din 16 noiembrie 2007) erau pentru „Reparaţii capitale exterioare”, „Reparaţii capitale interioare”, respectiv „Reparaţii capitale instalaţii termice”. (…) Recepţia a fost realizată pe 19 decembrie, (…), iar componenţa comisiei de recepţie a fost următoarea: jr. Vasile Man (preşedinte), Costel Darie, Ioan Golda, ing. Rodica Tripunescu (diriginte de şantier din partea spitalului), respectiv Ionel Ciupe, din partea SC Andromeda Service SRL. Vasile Man era, pe acea vreme, director administrativ al Spitalului Judeţean. Dar lucrurile nu se opresc aici! Cum lucrarea nu putea fi efectuată în circa o lună, recepţia a fost făcută doar în acte, iar Ionel Ciupe, reprezentantul SC Andromeda Service SRL, semnează 2 angajamente, ca şi anexe la procesele verbale de recepţie, prin care se obligă să finalizeze lucrările până în 29 februarie 2008 (contractul 14.258), respectiv 29 martie (contractul 14.259). Motivaţia cererii firmei şi a acceptului Spitalului (prin respectivele angajamente) au fost: timp scurt şi condiţii meteo nefavorabile (contract 14.258), respectiv volum mare de lucrări şi lipsa unui front de lucru (contract 14.259). Practic, comisia de recepţie, condusă de Vasile Man, în calitate de preşedinte al acesteia, a semnat că lucrările sunt finalizate, deşi acestea erau doar la început. În limbaj juridic, acest lucru presupune trafic de influenţă, fapt pedepsit de Codul Penal! Ca urmare, spitalul trebuia deja să plătească facturile (întocmite încă din 3 decembrie 2007), deşi lucrarea nu era finalizată”, spune vicele CJA.
Penalităţi
„Acţiunile duetului Man-Ciupe, de sabotare a Spitalului, nu se opresc aici. Deoarece pe ruta Minister – DSP – Spital au fost unele întârzieri de efectuare a plăţii, întârzieri fireşti, de natură birocratică, în aprilie 2008, SC Andromeda Service SRL intentează proces Spitalului, la Tribunalul Arad, prin care firma solicită inclusiv penalităţi pentru neplată, chiar şi pe perioada 31 decembrie 2007 – 29 februarie 2008, respectiv 31 decembrie 2007 – 29 martie 2008 (31.12.2007 fiind considerat momentul în care trebuia făcută plata). Adică inclusiv pe perioada în care lucrările nu erau finalizate, fapt recunoscut, prin cele două anagajamente, de SC Andromeda Service SRL. Spitalul a fost prejudiciat şi datorită celor care trebuiau să-l apere şi care în faţa instanţei „omit” să prezinte cele două angajamente, favorizând, în acest fel, câştigarea procesului de către SC Andromeda Service SRL. Firma lui Ionel Ciupe câştigă procesul şi încă 118.669 lei, drept penalităţi de întârziere a plăţii. Ba mai mult, lucrările efective au fost finalizate abia în august 2008. Lucrarea în sine reprezintă o altă „plagă” a duetului Man-Ciupe, deoarece chiar serviciul tehnic al Spitalului a concluzionat despre calitatea lucrărilor: nu au fost corespunzătoare, au fost executate superficial, cu materiale de slabă calitate. Concluzie confirmată prin documente existente în arhiva Spitalului Clinic Judeţean Arad”, spune Adrian Ţolea.
În justiţie
Consiliul Judeţean Arad a cerut redeschiderea cazului în justiţie, „măcar pentru a recupera câte ceva din pierderile produse de penalităţile pe care Spitalul a trebuit să le plătească nejustificat, în perioada în care cele două angajamente îşi produceau efectul juridic. Aceste fapte pot fi încadrate la „fapte de natură penală”. Neregulile au fost semnalate, în urma unui audit financiar, de către Curtea de Conturi Arad, dosarul fiind înaintat la Curtea de Conturi Bucureşti. Probabil, stau la secţia juridică a Curţii de Conturi Bucureşti”, spune Adrian Ţolea. CJA a cerut Curţii de Conturi Arad, printr-o adresă oficială, să prezinte stadiul măsurilor întreprinse, ca urmare a respectivului audit.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!