ARAD. Peste 10 milioane de euro investite și alte câteva sute de mii pentru dotări într-o clădire monument istoric, în cea mai importantă instituție de învățământ din Arad, Colegiul Național „Moise Nicoară”. Te-ai aștepta ca totul să funcționeze ca la carte, ca fiecare ban investit să devină folositor și să se convertească în ceva bun și util. Pentru a doua oară realitatea nu face față așteptărilor. După ce la începutul anului, Jurnal arădean și www.aradon.ro semnala că în tencuiala care a costat o grămadă de bani, europeni ce-i drept, apăruseră deja fisuri după doar câteva luni de la inaugurare, acum părinții ne-au sesizat că moderna cantină nu este funcțională din…. lipsă de bucătar. Nici unul din cei 1.022 de elevi ai celor 36 de clase nu se poate bucura de avantajele unei mâncări calde pentru că nu are cine să le gătească. Din 2013, când bucătăria fost finalizată nicio aromă a vreunei mâncări nu s-a strecurat ademenitor pe sub uși pentru că bucătarul a fost făcut…paznic de noapte al clădirii monument istoric.
Din bucătar, paznic de noapte
Și nu pentru a fi pedepsit ci pentru a fi salvat. Singur nu putea face față provocării zecilor de porții de mâncare și cum toate posturile au fost blocate și nu exista nicio șansă ca să primească un ajutor a devenit…paznic de noapte, după ce cel care ocupa acest post se pensionase. Situația durează de la finele anului 2013, fără ca vreo autoritate să se sesizeze că ceva nu e în regulă. Nu poți avea la dispoziție o așa o investiție pe care să nu o folosești din cauza câtorva mii de lei, bani care trebuie dați pentru doi oameni.
Nu sunt bani în buget
Nu sunt fonduri, bugetul școlii nu permite organizarea de concurs pentru cele două posturi, explicații cu bază legală, dar care frizează absurdul. Un cost per elev calculat parcă să nu ajungă nicăieri. „Nu ne încadrăm în costurile per elev pentru că peste 40 de profesori din cei 64 pe care îi avem sunt cadre didactice cu gradul I, cu doctorate, cu gradații de merit. Toți au salarii mari. Nu ai cum să te încadrezi în costurile per elev” a declarat directorul colegiului, Major Csaba.
Aprobare de la IȘJ
Și situația din alte școli se repetă. IȘJ Arad a dat aviz favorabil pentru cele cinci posturi solicitate din februarie și până în prezent, patru de îngrijitor și unul de paznic de noapte, dar nu a existat aprobarea primăriei pentru organizarea concursului. Luna aceasta a fost mărit și plafonul pentru județul Arad, după greva celor de la PP1 și Primăria anunță că a fost aprobată, în final. și organizarea de concurs nu pentru 5 norme, ci chiar pentru 7.
Dacă totul se va confirma și scriptic, atunci bucătarul va reveni la locul lui din bucătărie, va primi un ajutor de bucătar, iar femeile de serviciu își vor face treaba lor, iar elevii și profesorii pot face școală fără a mai face și muncă de voluntariat cu mătura și aspiratorul.
caseta
Necesar
Nu mai puțin de 11 femei de serviciu, un paznic de noapte (obligatoriu fiind clădire momument istoric) și un ajutor de bucătar lipsesc școlii pentru a funcționa după toate regulile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!