Primăria Arad a adjudecat licitaţia pentru elaborarea unui sistem complex privind evidenţa spaţiilor verzi. Deşi licitaţia a fost programată pentru luna decembrie a anului trecut şi a fost adjudecată la finele lunii ianuarie, anunţul câştigătorului licitaţiei s-a făcut abia acum. La licitaţie s-au depus patru oferte, câştigătoare fiind desemnată cea a unei firme specializate din Bucureşti: SC THEOTOP SRL.
În octombrie 2010, Primăria Arad anunţa faptul că are de gând să plătească aproape două milioane de lei pentru spaţiile verzi din municipiu. Nu pentru crearea efectivă de spaţii verzi, ci pentru realizarea unui inventar: „Elaborarea registrului local de spaţii verzi ca un sistem informaţional de tip GIS”. Pentru inventarierea spaţiilor verzi din oraş, Primăria a anunţat că este dispusă să plătească 1,8 milioane lei.
900 de hectare
Se are în vedere inventarierea unei suprafeţe de spaţiu verde estimată la aproximativ 900 de hectare din intravilanul localităţii cuprinzând cartierele municipiului Arad. Excepţie face cartierul Alfa şi parţial cartierul Aurel Vlaicu, care deja au fost inventariate.
Contractul de servicii de cartografiere a zonelor urbane are o durată de şase ani (72 de luni). Valoarea contractului este de-a dreptul impresionantă: 1.774.193,55 lei (fără TVA), sumă care nici măcar în urma numărului important de oferte nu a fost redusă. La aşa sume vehiculate, nici garanţia de participare la licitaţie nu este de neglijat: 17.742 lei (1% din valoarea contractului). Primăria precizează faptul că anual se va emite comandă pentru inventarierea de suprafeţe verzi, în funcţie de sumele alocate în buget, şi că plata serviciilor prestate se va face în baza facturilor emise de prestator.
Planuri pentru parcuri şi grădini
Firma bucureşteană va trebui să inventarieze, pe parcursul a şase ani, toate spaţiile verzi: spaţii verzi publice cu acces nelimitat (parcuri, grădini, scuaruri, fâşii plantate), spaţii verzi publice cu folosinţă specializată, cele pentru agrement (baze de agrement, poli de agrement, complexuri şi baze sportive), spaţii verzi pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă, culoarele de protecţie faţă de infrastructura tehnică, pădurile de agrement etc.
Registrul local al spaţiilor verzi va cuprinde un set de date, informaţii şi planuri privind identificarea terenurilor definite ca spaţii verzi şi a celor degradate, posibil de a fi reabilitate ca spaţii verzi (cu identificarea stării de viabilitate a vegetaţiei de pe aceste terenuri, a caracteristicilor ei, a indicilor de cantitate şi calitate aferenţi).
Inventarierea
Potrivit datelor din caietul de sarcini, „registrul local al spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor se constituie ca o componentă a unui sistem informaţional de evidenţă şi inventariere sistematică a terenurilor din intravilanul localităţilor definite ca spaţii verzi. (…) Inventarierea se realizează sub aspect tehnic, economic şi juridic, precum şi sub aspectul descrierii şi stabilirii caracteristicilor cantitative şi calitative ale vegetaţiei de pe aceste terenuri”.
Hărţi în format electronic
În urma derulării contractului, Primăria va dispune de planuri şi hărţi, în format digital, cuprinzând terenurile definite ca spaţii verzi, va avea un sistem informaţional cu date şi informaţii specifice privind speciile de arbori şi vegetaţia existentă şi soluţii de reabilitare a spaţiilor verzi degradate.
Simona Butaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!