În seara zilei de duminică, 20 decembrie, Primăria împreună cu Consiliului Local al comunei Bocsig prin implicarea preotului Bogdan Oneț, la sala Căminului Cultural din localitate, a găzduit cea de-a XIII-a ediție a Festivalului de colinde și obiceiuri tradiționale, specifice acestei perioade „Sara Crăciunului nost”.
Concertul de colinde a fost susținut de următoarele formații corale: Formatia de dansuri “Codrisorul” din localitatea Chislaca condusă de tânărul Vlad Jurcă; Corul Bărbătesc și Corul de Tineri a Bisericii Ortodoxe din Răpsig – coruri conduse de pr. paroh Ioan Vatrici; Corul Bărbătesc al Bisericii Ortodoxe din Bocsig, care are peste 100 de ani de la înființare, fiind condus în prezent de cântărețul bisericesc Cilan Ioan.
În finalul prestației corului bărbătesc, cel mai vârstnic membru, d-nul Crișan Ioan – 83 ani, a ținut să cânte și o frumoasă priceasnă inchinată Praznicului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos;
Bine primite de către public au fost colindele tradițional-populare, cântate de către corul mixt al Bisericii Ortodoxe Bocsig unit cu cel a tinerilor din localitate, toti coriștii fiind îmbrăcați în costume populare autentice. Acest cor a luat ființă din inițiativa pr. paroh Bogdan Oneț și a unor buni credincioși ai Bisericii în luna septembrie a anului 2012, și a reușit să cânte pentru al patrulea an consecutiv la festival.
Pe lângă corul de tineri ai comunei, pentru prima dată pe scena a urcat și Formația de dansuri ”Țărinuța” din Bocsig instruită de pr. paroh Bogdan Oneț și coregraful Faur Marinel fiind acompaniată de Formația „Frații Șandru”; tinerii au reușit să impresioneze prin obieciurile tradiționale prezentate și prin colindele soliștilor Bodea Sebastian și Tulcan Florina.
Invitată specială a fost ca în fiecare an, Corala din Timişoara, dirijată de pr. prof. dr. Nicolae Belean (fiu al Bocsigului), care a oferit un recital de excepţie și care a pus în sufletele tuturor celor prezenți sămânța bucuriei și a speranței adusă de venirea pe lume în Peștera din Betleemul Iudeii a Fiului lui Dumnezeu-Mântuitorul Iisus Hristos.
Festivalul de colinde de la Bocsig a dorit a fi o manifestare deosebită, care să aducă o bucurie în sufletele tuturor credincioșilor din comună și să arate totodată că poporul român indiferent de zonă geografică, a știut și știe să păstreze adevăratele obiceiuri și tradiții transmise din moși strămoși.
Organizatorii au vrut să scoată în evidență faptul că toate colindele sunt strâns legate de sufletul neamului românesc și o parte integrantă a spiritualităţii creştine, plămădite pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu de atâtea veacuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!