Satul Budeşti din comuna Pleşcuţa se află în zona de munte din estul judeţului Arad, la circa 100 kilometri de municipiul Arad. Localitatea se află în vârf de munte, la circa nouă kilometri de centrul comunei, iar accesul se face pe un drum forestier pietruit.
12 săteni
Cu ani în urmă satul avea şcoală, cămin cultural şi 160 de locuitori. Pe rând s-au închis toate şi au rămas în paragină. Lipsa locurilor de muncă, creşterea animalelor care a devenit tot mai puţin rentabilă şi distanţa mare de centrul comunei i-au determinat pe localnici să se mute în localităţi de câmpie. Înainte de Revoluţia din 1989, în sat erau peste 200 de locuitori. Curentul electric a fost introdus abia după 1990. Cea mai mare depopulare s-a produs între 1992 şi 2002, când de la 160 de oameni s-a ajuns la 45. În sat mai sunt în acest moment doar 12 persoane, oameni în vârstă. Preotul comunităţii spune că de circa 20 de ani în sat nu a mai avut loc niciun botez sau cununie.
Revigorare timidă
Cu ajutorul composesoratelor din zonă, comunitatea a reuşit să construiască o biserică din lemn, după ce fosta biserică, momument istoric, s-a degradat tot mai mult, după ce un copac mare a căzut peste acoperişul lăcaşului de cult. Cu ajutorul primăriei a fost reluată şi tradiţia unei nedei, foarte cunoscută în zonă, aşa că la moment de sărbătoare în sat au venit oameni şi din alte localităţi.
Acelaşi nume
Şi tot ca un aspect inedit, toţi oamenii din sat poată acelaşi nume de familie – Budea, întemeietorul satului Budeşti, de prin 1780.
Citiți principiile noastre de moderare aici!