ARAD. Vom avea un buget cu 40 de milioane mai mare decât în 2013, dar vom avea la dispoziţie bani mai puţini decât anul trecut. Acest paradox se petrece, în prezent, la Consiliul Judeţean Arad (CJA). Cu toate că pare inimaginabil, situaţia este cât se poate de reală. Potrivit declaraţiilor lui Cristian Drăgan, administratorul judeţului, vom avea bani mai puţini din cauza ordonanţei de urgenţă a Guvernului 103, care se referă la fondurile alocate asistenţei sociale: „practic, prin această lege suntem obligaţi să alocăm 25 la sută din bugetul pe 2014 sectorului de asistenţă socială, inclusiv plăţii indemnizaţiilor aparţinătorilor persoanelor cu handicap”. Iar proiectul de buget, aflat la transparenţă în prezent, îi dă dreptate lui Drăgan.
Din totalul de 212 milioane de lei, cât vor fi cheltuielile judeţului în acest an, 80 de milioane vor merge către sectorul de asigurări şi asistenţă socială. Personalul CJA şi a instituţiilor şi companiilor subordonate va consuma peste 9 milioane de lei în 2014, învăţământul peste 27 de milioane de lei, iar sectorul care va avea cel mai mult de suferit va fi cel al investiţiilor, în special investiţiile în infrastructură. „Nu credem că vom demara lucrări noi de modernizare a infrastructurii în acest an înafara unui singur program pe care sperăm că îl vom continua şi în următorii ani”, a declarat, mâhnit, Cristian Drăgan.
În ceea ce priveşte suma alocată pentru modernizarea infrastructurii, aceasta este mai mică decât anul trecut. „Cu banii alocaţi pentru drumuri vom reuşi să finalizăm toate lucrările demarate în 2013, dar care nu au fost terminate deja. Vorbim aici despre drumurile de legătură dintre podul peste Mureş şi Sânpetru German şi Pecica. Totodată, continuăm programul de realizare a perdelelor de protecţie pe drumuri, respectiv de plantare a sălciilor energetice. Aproximativ 20 de kilometri vrem să plantăm în acest an pe drumurile Arad-Zăbrani şi Sâmbăteni-Ghioroc”, a spus Cristian Drăgan, administratorul judeţului. Şi întreţinerea drumurilor judeţene a fost vitregită în acest an. Se estimează un buget mai mic cu două milioane de lei faţă de bugetul pe anul trecut. Singura lucrare nouă care ar putea demara în acest an ar fi, de fapt, un program multianual de covoare asfaltice. „Am rezervat un milion de lei pentru demararea acestui program. Vrem să turnăm covoare asfaltice pe aproximativ 125 de kilometri de drum judeţean. Cu aceşti bani vom demara proiectul”, a spus Drăgan.
Buget auster
Trăgând linie după prezentarea bugetului, administratorul judeţului a precizat faptul că „avem un buget foarte auster în 2014 faţă de anii trecuţi. Cu toate acestea, încercăm pe toate căile posibile să atragem fonduri din alte direcţii, dacă noi nu dispunem de banii necesari pentru realizarea de investiţii noi. Ne gândim să depunem proiecte de modernizare pe fonduri europene”. În acest sens, un milion de lei vor fi cheltuiţi în acest an pentru actualizarea studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice în ceea ce priveşte posibila modernizare a unor drumuri judeţene. „Vrem să fim pregătiţi cu toată documentaţia în situaţia în care apare vreo linie de finanţare nerambursabilă pe care să putem aplica”, a explicat Drăgan.
Şi pe sănătate
Nici investiţiile în sănătate din acest an nu vor mai fi la fel de multe ca în 2013. În bugetul pentru 2014 au fost rezervaţi bani pentru finalizarea lucrărilor demarate anul trecut, însă nu se ştie dacă vor mai fi începute lucrări noi în acest sector.
Citiți principiile noastre de moderare aici!