Şomajul pare să fi ajuns într-un punct de stagnare, cel puţin în cazul judeţului Arad. În timp ce la nivel naţional rata şomajului creşte vertiginos, apropiindu-se parcă fără temere spre pragul înfricoşător de 10 procente, în judeţul nostru de trei luni şomajul se menţine statornic la 6,9 procente.
Practic, variaţiunile numărului şomerilor a fost sensbil, cu câteva persoane în plus sau minus, fără a influenţa însă raportul statistic.
Dacă la nivel general, şomajul nu a înregistrat fluctuaţii majore, la nivelul subcategoriilor se prefigurează zile negre pentru angajaţii din sectorul bugetar. Potrivit datelor Agenţiei Naţional pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la finele lunii martie dintre cei 14.908 şomeri, 13.700 au provenit din sectorul privat, faţă de 13.774 câţi erau din sectorul privat la sfârşitul celei de a doua luni a anului. În atare condiţii, în luna martie 80 de arădeni din rândul celor care lucrează în sectorul public au intrat în şomaj. De asemena, şi numărul celor care au ieşit din perioada şomajului cu plată este în continuă creştere.
4.560 de arădeni au ieşit din perioada şomajului plătit, fiind, în prezent, încadraţi în categoria şomerilor ce nu beneficiază de indemnizaţii. Numărul acestora este relativ mic, faţă de cel total al şomerilor din luna martie – 14.908, dar previziunile par a fi destul de sumbre.
În luna februarie a acestui an dintre cei 14.902 şomeri arădeni, 4.230 erau neindemnizaţi. Astfel că, într-o singură lunp 330 de arădeni s-au trezit că nu mai au nici măcar ajutorul de şomaj. Afluxul arădenilor care vor ieşi în lunile următoare din rândul celor care primesc bani pentru că stau acasă va fi în continuă creştere, cauza principală fiind finalizarea perioadei şomajului, perioadă care în urmă cu aproximativ un an a fost prelungită.
Pe de altă parte, creşterea numărului şomerilor care provind din sectorul public – cu 80 mai mulţi în martie decât în februarie, este ca un semnal de alarmă dat pieţei muncii cum că restructurările bugetarilor sunt pe cale de a îngroşă semnificativ rândurile celor fără un loc de muncă.
Clasament naţional
În funcţie de rata şomajului, judeţul Arad se clasează la 31 martie 2010 pe poziţia a şaptea, cu un şomaj de 6,9 procente. Pe primul loc este Bucureştiul cu 2,53%, urmat fiind de Ilfov – 2,85%, Timiş – 4,50% şi Bihor – 6,45%. Numărul total al şomerilor din România este 765.285, dintre care peste trei sute de mii sunt neindemnizaţi. Cele mai grave probleme le au judeţele Vaslui – 15,31%, Mehedinţi – 14,41 şi Teleorman – 13,13.
Fac Bursă
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad intenţionează să organizeze o Bursa a Locurilor de Muncă în municipiu pe data de 23 aprilie, aceasta fiind una dintre măsurile active pentru combaterea şomajului.
Va sugeram:
Mai multe locuri de munca in Arad.
Mai multe locuri de munca in Nadlac.
Mai multe locuri de munca in Ineu.
Mai multe locuri de munca in Pecica.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!