În deschiderea conferinței, Deputatul Florin Tripa a ținut să răspundă celor din PNL care i-au acuzat pe cei de la PSD că nu sunt interesați de cultura județului Arad. Acesta a declarat că partidul din care face parte este interesat de acest aspect, însă doar atunci când finanțarea culturii este făcută în limite legale. „Am analizat împreună cu ceilalți colegi bugetul Consiliului Județean și mare ne-a fost mirarea când am văzut că este prevăzut un buget al Centrului Cultural Județean (CCJ) de 56 de miliarde de lei vechi. Nu spunem că nu trebuie investit în cultură, însă dacă ne uităm la fondurile alocate drumurilor județene, vedem o sumă de 20 de miliarde de lei vechi” – a declarat deputatul PSD de Arad. Acesta a mai semnalat și faptul că dintre cele 148 de evenimente prevăzute pentru a fi finanțate de către Centrul Cultural Județean, doar patru au loc în localități ale căror primari provin din PSD.
Bani pentru cultură
Lui Tripa i-a urmat la pupitru consilierul județean Marius Sulincean, care a continuat ideea începută de colegul său, adăugând faptul că în timp ce CCJ-ului i s-au alocat atâtea milioane de lei, pompierii județului solicitau suma de un milion de lei pentru achiziția de noi autospeciale. „Un coleg de-al meu voia să depună un amendament, să diminuăm suma de la Centrul Cultural Județean cu 600 de mii de lei, pentru că doar 400 de mii au alocat pompierilor, însă s-a considerat că nu mai este timp în cadrul ședinței, domnul Cionca grăbindu-se să supună proiectul spre aprobare” – a declarat acesta.
Aparatul RMN
Întrebat despre situația aparatului RMN de la Spitalul Județean și despre faptul că toți consilierii PSD s-au abținut de la vot, acesta a declarat că, dată fiind situația delicată – ușor ilegală, după spusele acestuia – a cumpărării aparatului, consilierii județeni ai partidului său au ales să se abțină de la vot. „După cum bine știm, în prima jumătate a anului trecut, de la Ministerul Sănătății au fost alocate 7 milioane de lei pentru achiziționarea acestui aparat RMN. Din păcate, la momentul respectiv, conducerea Consiliului Județean și conducerea Spitalului Județean nu au reușit să facă această achiziție, decât la finalul anului, cu șase zile înainte de încheierea anului fiscal. Pe 25 decembrie a fost făcută licitația, aceasta fiind contestată, rezultatul instanței venind abia la finalul lunii ianuarie 2017, banii de la Minister fiind retrași la finalul anului fiscal. Nu înțelegem de ce, dacă puteam să anulăm acea licitație și să primim aparatul RMN de la Minister, noi am ales să facem această achiziție din banii noștri, în situația în care oriunde ne uităm în județul acesta vedem că banii ar fi putut fi folosiți pentru alte investiții în sănătate.” – a declarat Sulincean.
Bugetul municipiului
Cuvântul a fost luat și de către senatorul Mihai Fifor, care a abordat subiectul bugetului muncipiului, după ce colegii săi vorbiseră despre cel al județului. Acesta a atras atenția asupra unor prevederi din buget care, după părerea sa, confirmă că „în continuare, la Arad, se practică politica șmenului”. „Când spun asta, am bază concretă a ceea ce spun, în sensul că – pe principiul să fie bine, să nu fie rău, dar asta pentru interesele de partid, mutăm lipsa de proiecte de pe un an pe altul și, iată că găsim în bugetul de anul acesta nici mai mult, nici mai puțin decât tot investițiile de anul trecut, pe care, nu știm de ce, primarul Falcă nu a reușit să le ducă la bun sfârșit” – a declarat senatorul.
Din bugetul de 704 milioane de lei noi, Mihai Fifor a scos în evidență câteva investiții cel puțin bizare, din punctul acestuia de vedere. A atras atenția asupra faptului că pentru întreținerea spațiilor verzi din municipiu au fost alocate 8 milioane de lei, 30 de mii fiind alocate pentru 50 de coșuri de gunoi cu dozator de pungi de plastic, 80 de mii pentru stâlpi de susținere a plăcuțelor cu numele străzilor, 650 de mii de lei pentru întreținerea fântânilor arteziene și alți 155 de mii de lei pentru întreținerea toaletelor publice din municipiu. „O sută de mii de lei au fost alocați racordării compresoarelor de pe pistele de bicicliști, o sumă mică, în comparație cu celelalte investiții. Tot atâta costă și bradul de crăciun, așa că nu o putem considera investiție mare. Numai că, din păcate, aceeași sumă a fost alocată și sănătății de către Primăria Municipiului Arad” – a adăugat Fifor.
Din episodul următor…
În încheiere, Mihai Fifor a promis că această conferință va avea și o continuare, în care ne vor fi prezentate detalii despre prima tranșă a creditului BERD pentru regenerarea urbană, contractul cu ELBA și iluminatul cu LED-uri, dar și alte probleme ale municipiului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!