Arădenii au şansa ca, din 14 până pe 27 ianuarie, să-şi spună părerea pe această temă, să formuleze în scris recomandări, sugestii privind bugetul local. Mai marii Primăriei au estimat pentru acest an faptul că veniturile bugetului local vor fi în sumă de 456.874.000 de lei, iar cheltuielile de 526.728.000 de lei (acesta fiind mai mari cu aproape zece milioane de lei decât veniturile).
Bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii a fost şi el propus la suma de 20.924.000 lei, bugetul creditelor externe la 39.607.000 lei, iar cel al fondurilor externe nerambursabile la 2.823.000 lei. Proiectul afişat la transparenţă decizională de Municipalitate nu este unul integral. În plus, el va suferi modificări pe parcurs, până la aprobare, dar autorităţile s-au grăbit să-l supună procedurii pentru a trece la votarea celei mai importante hotărâri a anului cât mai curând posibil.
Cel mai important capitol bugetar se dovedeşte a fi, şi în acest an, cel al investiţiilor, acolo unde sunt prevăzute zeci de lucrări noi. Celelalte capitole au fost mai vitregite de soartă. “S-a urmărit alocarea la un nivel strict necesar a cheltuielilor de funcţionare pentru ordonatorii de credite ai bugetului local, în vederea asigurării funcţionării instituţiilor de învăţământ, cultură, asistenţă socială, cheltuieli privind întreţinerea oraşului, subvenţionarea energiei termice şi a transportului în comun cu tramvaiele”, este explicaţia dată pentru sumele mici prevăzute la celelalte capitole bugetare.
Cele trei investiţii mari de anul trecut se regăsesc şi în bugetul din acest an: transportul urban în municipul Arad, adică BERD II, de la Boul Roşu, pe Calea Romanilor şi până pe Calea Timişorii, reabilitarea centrului vechi cu cele 12 străzi în lucru, cu podul Traian şi clădirea Preparandiei şi realizarea canalizării în Gai, Bujac şi Sânicolaul Mic. La acestea se adaugă alte lucrări începute în 2010 şi finanţate şi în acest an: restaurarea şi repararea sălii festive, a holului principal şi a casei scării Primăriei Arad, etapa a doua a modernizării reţelelor termice, modernizarea şi extinderea iluminatului public, cofinanţarea programului de reabilitare termică a clădirilor de locuit, reabilitarea învelitorii, a instalaţiei electrice şi a sălii de spectacole la Filarmonica Arad (etapa I – reabilitarea învelitorii), amenajarea de platforme gospodăreşti şi reabilitarea liniilor de tramvai pe traseul Piaţa Sârbească-Piaţa Romană şi pe podul Traian.
Patru, pe bani locali
Programul de investiţii pentru 2011, detaliat în buget, cuprinde şi patru lucrări noi, realizate cu bani locali: completare reţele de canalizare menajeră în cartierele Aradului, modificarea structurii de traversare a Podului Traian (pod cuprins şi în lucrarea de reabilitare a centrului vechi), amenajarea zonei pietonale strada Meţianu şi amenajarea pistei de ciclişti pe Faleza Mureş. Pe total, pentru aceste lucrări Primăria a pus deoparte în buget 135.691.000 lei.
Şapte, pe bani postaderare
Acestea nu sunt, însă, singurele lucrări care se regăsesc cu titlul de executat în 2011. Bugetul pe acest an face referire şi la şapte proiecte de finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare, pentru care Primăria Arad a pus deoparte, în vederea derulării lor, în 2011, suma de 132.997.000 lei. Este vorba de proiectul de reabilitare a centrului istoric vechi al Aradului (44.759.000 lei), reamenajarea zonei de agrement Pădurice (9.314.000 lei), reabilitarea pasajului rutier Micălaca (14.838.000 lei), realizarea legăturii rutiere Câmpul Liniştii – Centura Arad (6.866.000 lei), amenajarea de treceri la nivel cu liniile de tramvai (9.511.000 lei), reabilitarea pasajului rutier Grădişte (11.780.000 lei) şi reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Moise Nicoară (26.230.000 lei).
Tot un an al investiţiilor
Primarul Gheorghe Falcă susţine că acestea sunt şi cele mai importante componente ale bugetului Municipiului Arad. “Trebuie remarcat, din start, că în bugetul din acest an am cuprins mai mulţi bani pentru investiţii decât în bugetul din anul trecut. Continuăm cele trei mega-proiecte ale Aradului începute în trecut, BERD II, reabilitarea centrului vechi şi canalizarea în cele trei cartiere, dar vom începe şi altele noi. La toate acestea am adăugat şi proiectele care se vor realiza pe fonduri de postaderare şi la care contribuţia noastră e minimă. Vom licita, în acest an, pasajele Micălaca şi Grădişte, vom demara lucrările la Pădurice şi probabil la trecerile peste liniile de tramvai şi aşa mai departe. Ca atare, şi acest an va fi unul al investiţiilor”, ne-a declarat, pe tema bugetului Aradului, primarul Gheorghe Falcă.
Primăria nu a uitat, ce-i drept, nici să-şi pună bani deoparte, pentru siguranţă. A prevăzut la rezerva bugetară suma de 3.000.000 lei. Alte sume cuprinse în buget vizează creditele externe, subvenţiile primite şi cele de acordate, reparaţiile, cheltuielile de personal etc. Dar, despre toate acestea într-un număr viitor al ziarului.
Salubritatea, cei mai mulţi bani
Şi pentru cheltuielile cu întreţinerea oraşului sumele nu sunt de loc de neglijat: 36.751.000 lei, din care 9.500.000 de lei vor merge pe întreţinere şi reparaţii străzi, 7.500.000 lei pentru iluminat, 10.000.000 de lei pentru salubritate stradală (suma cea mai mare alocată la acest capitol), 700.000 lei pentru canalizare, alte 5.500.000 lei pentru gospodărire comunală, 878.000 lei pentru întreţinere baze sportive, 280.000 lei pentru parcări etc.
Parcul Reconcilierii, din excedentul bugetar
Din excendentul bugetar din anii trecuţi (în valoare de 71.854.000 lei), Primăria vrea să realizeze mai multe obiective de investiţii: să achiziţioneze imobile şi lucrări pentru punerea în valoare a Parcului Reconcilierii româno-maghiare (1.400.000 lei), să amenajeze ştrandul termal de la Ştrandul Neptun (177.000 lei), să aloce suma de 170.000 de lei pentru Programul de Dezvoltare Regională “Arad-Gyula Dezvoltare comună a reţelei de transport” etc. Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al municipiului se regăseşte şi aici, investiţia luând bani (5.512.000 lei) şi din excendentul bugetar.
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!