ARAD. Mai mulţi bani pentru sănătate, şcoli şi căldură au fost cele trei mari domenii pentru care consilieri locali ai USL, Gheorghe Galiş (PNL), Florin Ghilinţă (PC) şi Marin Lupaş (PSD) vor depune amendamente la proiectul de buget în şedinţa CLM de miercuri, când se va vota bugetul municipiului Arad considerat „total dezechilibrat, arogant, dispreţuitor şi clientelar”.
Pentru sănătate
Un oraş bolnav. Aceasta a fost constatarea consilierului PNL, Florin Galiş pe baza statisticilor oficiale care plasează Aradul în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi de cancer, boli metabolice, boli de inimă şi chiar boli mintale. Ca atare, în viziunea consilierului liberal, suma alocată sănătăţii din bugetul local este inexpicabil de mică, puţin peste 2 mii lei, în timp ce pentru cultură, sport şi recreere se alocă peste 80 mii lei. „Propunerea mea este alocarea unor sume care să vizeze înfiinţarea unui centru de prevenire şi monitorizare a cancerului şi a bolilor metabolice. Dacă nu ne mişcăm rapid, o să avem şi un buget bolnav”, a punctat Galiş.
Paradoxuri bugetare
Consilierul PC, Gheorghe Ghilinţă, a cerut suplimentarea fondurilor pentru reabilitarea şcolilor şi acordarea burselor sociale elevilor din preuniversitar. „Propun să fie luaţi bani de la tuns iarba din oraş, de la câinii comunitari şi să fie reparare şcolile, drumurile Aradului şi să fie acordate burse sociale. Nu poate fi alocată o sumă atât de mare pentru activităţile cultural-sportive, gen Ziua vecinului, şi să nu fie acordaţi pentru repararea şcolilor. Nu pot fi alocaţi 430.000 lei pentru recuperarea creanţelor şi să fie estimaţi că vor fi recuperaţi 30.000 la încasare. Nu pot fi daţi bani pentru paza unui obiectiv, precum Parcul Reconcilierii, unei firme private, când avem poliţie locală”, a punctat câteva paradoxuri ale proiectului de buget.
Suvenţia pentru căldură
Consilierul PSD, Marin Lupaş a susţinut proiectul ULALA pentru creşterea subvenţiei la căldură. „Nu sunt prioritare obiective precum mansardarea primărie. E mult mai important pentru arădeni să fie investiţi banii în reabilitarea reţelei de termoficare a oraşului care ar reduce pierderile de căldură din sistem. În ceea ce priveşte subvenţia consider că trebuie să venim în sprijinul cetăţenilor şi să solicităm majorarea cuantumului subvenţiei. Avem de suportat cele mai mari cheltuieli la nivel naţional”, a punctat Lupaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!