Arad. A jucat ca la carte marţi, în şedinţa CLM, primarul Aradului, Gheorghe Falcă. În aşa fel încât i-a determinat pe aleşii municipali să ridice cu toţii mâna la momentul la care s-a propus amânarea votării bugetului oraşului pentru anul 2015. I-a făcut pe toţi să fie sau cel puţin să pară îngrijoraţi de soarta oraşului dar mai ales a angajaţilor din Primărie şi din instituţiile subordonate acesteia şi a celor care ţin direct de Municipalitate când vine vorba de salarii. Nu a uitat să îi nominalizeze nicio secundă pe vinovaţi: Guvernul României la nivel central, Prefectura Arad la nivel local. Două instituţii cărora nu le pasă de soarta arădenilor, spune edilul, şi care, tot potrivit primarului, îi obligă pe aleşii municipali să voteze pentru desfiinţarea a două instituţii din subordinea Primăriei sau să opteze pentru concedieri masive. Vina o poartă plafonul în care trebuie să se încadreze, potrivit Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, Municipalitatea arădeană la capitolul cheltuieli de personal. Un plafon care, potrivit lui Falcă, este sub cel de anul trecut, deşi toate costurile salariale au crescut în 2014 (inclusiv salariul minim pe economie, în care se încadrează mulţi dintre angajaţii de aici).
Ba mai mult, ca victoria sa să fie răsunătoare, Falcă a precizat şi a repetat de cel puţin trei ori în şedinţa CLM faptul că în proiectul de buget gândit de aparatul de specialitate al Primăriei Arad a fost cuprinsă întreaga sumă de care e nevoie pentru acoperirea salariilor tuturor celor care ţin de Municipalitate. Doar că aceste sume nu pot fi acordate şi nici votate de aleşi, deşi există ca valoare în bani, pentru că depăşesc plafonul fixat pentru Primăria Arad de Guvern. Or, depăşirea de plafon se lasă cu sancţiuni.
Mai nimic din imaginea de la începutul şedinţei nu prevestea mişcarea gândită de primar. Consilierii locali au fost lăsaţi, cu toţii, atât cei de la Putere, cât şi cei din Opoziţie, să propună noi alocări de bani din buget, per total fiind vorba de nu mai puţin de 15 amendamente la bugetul propus şi de milioane de lei în plus pentru diverse obiective. Banii urmau, potrivit aleşilor, să ia drumul bisericilor, şcolilor, burselor elevilor, chiar creşterii subvenţiei la gigacalorie (propuneri asupra cărora vom reveni în detaliu într-un număr viitor), iar mare parte mergeau spre aceste fapte bune de la rezerva bugetară. Încă de la momentul la care primarul s-a arătat de acord cu propunerea consilierilor Opoziţiei de a mări subvenţia la căldură, cu condiţia ca suma indicată de aleşi, de doar 2,5 milioane de lei, să fie cea care să acopere nevoia (urmând să se schimbe doar capitolul bugetar de la care erau luaţi aceşti bani), ceva părea că nu e bine. Şi aşa s-a şi dovedit. Falcă s-a arătat de acord cu propunerile generoase ale aleşilor dar a trântit adevărata problemă imediat: plafonul impus de Guvern pentru cheltuielile de personal la nivelul municipiului!
Cel care a prezentat în detaliu problema creată de limitarea dată Aradului de Guvern a fost secretarul municipiului, Lilioara Stepănescu. Edilul a venit cu concluziile: dacă se votează bugetul aşa cum l-a propus Primăria, cu acoperirea tuturor cheltuielilor salariale ce se impun (inclusiv creşteri ale salariului minim, sporuri, norme de hrană la poliţişti, promovare în grad profesional, gradaţii de vechime etc.), bugetul va fi considerat ilegal iar sancţiuni (chiar de ordin penal) vor fi posibile; dacă se va merge pe plafonul impus de minister, atunci trebuie să se treacă la reduceri de personal, desfiinţări de posturi, diminuări de salarii etc. Gheorghe Falcă le-a propus, apoi, aleşilor ca, înainte de a trece la votul amendamentelor propuse anterior, să facă amendamente prin care Aradul să se încadreze în plafonul impus de la centru, pentru a avea cu adevărat un buget legal. „Veniţi dvs. cu propuneri de concedieri, desfiinţări de instituţii şi reduceri de personal, dacă puteţi. Noi am acoperit toate cheltuielile, cu banii noştri, dar nu suntem lăsaţi să procedăm astfel”, a punctat edilul.
O săptămână de gândire
După intervenţiile sale pe acest subiect sensibil pentru orgoliul Aradului şi după lunga prezentare aplicată a Lilioarei Stepănescu, s-a decis că se impune o pauză de şedinţă, pentru ca părţile să se poată consulta şi să decidă ce e de făcut. Totul, în condiţiile în care, cum era de aşteptat, nimeni nu s-a grăbit să facă amendamente în care să propună concedieri şi diminuări de salarii. După zece minute, consilierii au revenit în sală cu o decizie: de a amâna votarea bugetului, pentru săptămâna viitoare.
În tot acest timp, se va încerca încă o negociere cu Ministerul Finanţelor şi cu ANAF, pentru creşterea plafonului, cu toate că încă din ianuarie (mai exact 28 ianuarie), după cum susţine Falcă, s-au purtat discuţii (s-au făcut contestaţii ale Primăriei) cu cele două instituţii în speranţa deşartă că plafonul va fi majorat. Aleşii municipali au votat în unanimitate amânarea aprobării bugetului.
Desigur, Prefectura
„Ca să treacă acest buget, trebuie să venim cu amendamente care să facă să ne încadrăm în plafon. Ca să ne încadrăm în buget trebuie să facem restructurări de personal. Iar asta în condiţiile în care Primăria v-a prezentat un buget în care erau acoperite toate cheltuielile de personal din acest an.
Acum trebuie să propuneţi, de pildă, cifra oamenilor pe care îi vom da afară, deşi, vreau să subliniez încă o dată, noi avem toată finanţarea pentru toate cheltuielile de personal. Degeaba”, a precizat, de câteva ori, edilul. Acesta a adăugat că situaţia dovedeşte slăbiciunea Aradului, modul injust în care este tratat de Guvern şi faptul că vina aparţine Prefecturii, care în loc să dea o mâna de ajutor pune beţe în roate oraşului. S-a decis ca până vineri să se poarte noi discuţii cu Ministerul Finanţelor şi cu ANAF, în speranţa că plafonul va fi ridicat, iar vineri, la 12.00, să aibă loc o întrevedere la Prefectură (la care fusese nu mai departe de luni în audienţă viceprimarul Aradului). „Altfel, cineva va trebui să-şi asume răspunderea concedierilor”, a concluzionat Falcă, lăsând să se înţeleagă că nu Primăria (care are banii pentru a acoperi toate cheltuielile cu pricina) va fi aceea.
Informaţi despre viitor
Între timp, până la întrunirea de vineri de la ora 12.00, Primăria va informa toate structurile de situaţia existentă şi de faptul că ar trebui să se gândească la diminuarea numărului de salariaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!