ARAD. Județul are un buget aprobat. A tecut de votul consilierilor și de acum se așteaptă punerea în practică a investițiilor programate. Bugetul a fost supus votului în ședința ordinară de vineri, 31 ianuarie, și a obținut aprobarea consilierilor, chiar dacă PSD și ALDE au avut câteva amendamente și obiecții.
Veniturile totale ale Bugetului sunt în sumă de 409.423.000 lei, fonduri ce vor fi destinate investițiilor publice pe grupe de investiţii şi surse de finanţare, asistenței sociale, a funcționării aparatului propriu și a instituțiilor subordonate, Programului lucrărilor de întreţinere şi reparaţii drumuri judeţene pentru perioada 2020 – 2023 etc.
„Este foarte important faptul că bugetul Consiliului Județean pe anul 2020 a fost adoptat la timp, în luna ianuarie. În anul precedent, din cauza întârzierii Bugetului Național de către fostul Guvern, am reușit să ne adoptăm bugetul propriu abia în aprilie, ceea ce a dus la întârzierea unor proiecte. Acum am intrat în normalitate, iar proiectele pe care le avem în acest an, în special la drumuri, vor putea beneficia de suficient timp pentru a fi finalizate” a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
6% distribuite comunelor și orașelor
Consiliul Județean a distribuit, de asemenea, pe anul 2020, comunelor și orașelor 6% din impozitul pe venit reprezentând fond la dispoziția instituțiilor pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ.
„Am cerut fiecărei Primării să ne transmită solicitările privind proiectele și investițiile pe acest an, cât și pe anii 2021-2023, pentru a le distribui sumele necesare. Este normal să sprijinim comunitățile care au proiecte, care se dezvoltă, care accesează fonduri europene, dar care nu pot fără un ajutor județean sau guvernamental să asigure finanțarea sau cofinanțarea acestora”, a mai punctat Iustin Cionca.
Printre proiectele pe care doresc să le promoveze administrațiile locale în acest an se numără asfaltări de străzi și drumuri comunale, amenajări trotuare, investiții în extinderi și modernizări de școli și grădinițe, modernizări unități sanitare, înființări și modernizări de canalizare și de stații de epurare, modernizări cămine culturale, amenajări parcuri, dotări servicii pentru situații de urgență, modernizare și extindere iluminat public amenajări și modernizări piețe etc.
17 milioane la drumuri
În altă ordine de idei, aproximativ 17 milioane de lei au fost repartizate de către Consiliul Județean Arad pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene cuprinse în bugetul propriu al C.J. Arad. Fondurile provin din sumele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată.
„Drumurile reprezintă una dintre prioritățile Consiliului Județean în acest mandat. Din totalul de aproximativ 1200 de kilometri de drum județean, s-au asfaltat sau urmează să se asfalteze peste 300 de kilometri. În același timp, trebuie să întreținem și cei aproape 900 de kilometri. Anul acesta am alocat, doar din sumele defalcate din Taxa pe Valoare Adăugată, 16.924.000 lei”, a subliniat și vicepreședintele CJA, Sergiu Bîlcea.
La solicitarea primarilor
Propunerea de repartizare a sumelor alocate pe anul 2020 şi estimările pe anii 2021-2023 s-a făcut în urma solicitărilor comunicate de către unităţile administrativ – teritoriale din judeţ, a consultării primarilor şi a analizei privind starea tehnică a drumurilor judeţene şi comunale efectuate de către Direcţia Tehnică Investiţii, Serviciul Administrare Drumuri şi Poduri din cadrul Consiliului Judeţean Arad.
Unde merge excedentul?
Peste 115 milioane de lei, sume provenite din excedentul bugetar al anilor trecuți, vor întregi investițiile Consiliului Județean, fie pentru asigurarea derulării unor proiecte, fie pentru cofinanțarea altora. De asemenea, o parte a excedentului bugetar va fi utilizată pentru a asigura funcționalitatea instituțiilor subordonate.
„Excedentul bugetar provine din sumele necheltuite cu unele proiecte sau din economiile rezultate în urma unor licitații. Acest excedent este folosit pentru a finanța sau cofinanța noi investiții, pentru a asigura în continuare finanțarea unor investiții aflate în derulare. Sunt bani pe care îi investim inclusiv în buna desfășurare a activității instituțiilor subordonate, în dotarea acestora cu aparatură necesară și pentru a contribui la finanțarea proiectelor acestora”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!