Sumele propuse a fi alocate din bugetul Judeţului pe 2022 pentru servicii publice de evidenţă a persoanelor, pentru şcolile din subordinea CJA, pentru spitale, pentru credite şi dobânzi, pentru protecţia copilului, pentru drumuri, pentru Compania de Apă, Aeroportul Arad, pentru proiecte europene etc. vor face obiectul altor materiale de presă.
ARAD. Proiectul de hotărâre privind bugetul local al Județului Arad pe anul 2022 și estimările pentru anii 2023-2025 sunt puse de Consiliul Județean Arad la transparență decizională pe site-ul instituției încă din 14 ianuarie. Mai marii CJA s-au ţinut astfel de promisiune, aceştia declarând la începutul anului că instituţia va afişa la transparenţă bugetul, pe rând, pe capitole, probabil de la mijlocul lunii ianuarie.
Cândva, probabil la final de lună, aleșii vor fi chemați să aprobe: bugetul instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii pe anul 2022 și estimările pentru anii 2023-2025, bugetul fondurilor externe nerambursabile al Județului Arad pe anul 2022 și estimările pentru anii 2023-2025, Programul de investiții publice pe grupe de investiții și surse de finanțare al Județului Arad pe anul 2022, Programul lucrărilor de întreținere și reparații drumuri județene pentru anul 2022 și estimările pentru anii 2023-2025, dar și contribuțiile la salarizarea personalului neclerical angajat în unitățile de cult, precum și alocarea sumelor pentru completarea fondurilor proprii ale unităților de cult recunoscute în România pe anul 2022, numărul de posturi, precum și fondul de salarii aferent anului 2022 pentru aparatul de specialitate și instituțiile subordonate.
În referatul de aprobare ce însoțește bugetul se arată că se supune spre aprobarea Consiliului Județean veniturile totale ale bugetului în sumă de 441.471 mii lei. Acestea sunt compuse, în primul rând, din venituri proprii, în sumă de 120.528 mii lei, obținute din impozit pe profit, dividende, vărsăminte din profitul net al regiilor autonome subordonate Județului Arad, taxe de interes județean pentru eliberarea certificatelor de urbanism, avizelor şi autorizațiilor de construire, tarife pentru eliberarea acordurilor prealabile/autorizațiilor, de amplasare şi acces la drum a unor obiective şi a tarifelor de ocupare a amprizei şi a zonei de siguranță a drumurilor județene din domeniul public al Județului Arad, cote şi sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale și alte venituri. La acestea se adaugă sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea unor cheltuieli descentralizate la nivelul județului, de 54.092 mii lei, alocate județului Arad, care sunt destinate, spre exemplu, finanţării serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului şi a măsurilor de protecţie de tip centre de zi şi centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap, sau a finanţării drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale care frecventează învățământul special, ori a finanțării burselor acordate elevilor care frecventează învățământul special.
Mai apoi, veniturile sunt completate de sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri, în valoare de 16.943 mii lei, de sumele din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea învățământului particular sau confesional acreditat – 283 mii lei – pentru acordarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale din învățământul special particular, dar și de subvenții de la alte nivele ale administrației publice, în sumă de 113.575 mii lei. Ultimele sume care vin că completeze bugetul de venituri a CJA sunt cele primite de la UE, în cadrul plăților efectuate în sumă de 80.578 mii lei pentru proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile aflate în implementare.
Cheltuielile bugetare, peste venituri
Cheltuielile bugetare pentru anul 2022 au fost calculate la suma totală de 501.191 mii lei, cu 49.720 mii lei mai puţin decât veniturile. Potrivit referatului care însoțește propunerea de buget, „în baza notelor de fundamentare primite de la unitățile subordonate Consiliului Județean Arad și de la direcțiile din structura aparatului de specialitate și în urma veniturilor estimate a se încasa în anul 2022 se propune spre aprobare partea de cheltuieli a bugetului local în sumă totală de 501.191 mii lei, în vederea asigurării cadrului necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes județean privind dezvoltarea economică, educația, serviciile sociale pentru protecția copilului și a persoanelor cu handicap, sănătatea, cultura, ordinea publică, situațiile de urgență, evidența persoanelor și administrarea drumurilor județene. Creditele bugetare propuse pentru aparatul de specialitate sunt în sumă de 107.453 mii lei, din care 32.005 mii lei reprezintă credite bugetare necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și 29.362 mii lei pentru finalizarea obiectivelor de investiții începute și pentru demararea procedurilor de realizare a unor obiective de investiții noi”.
Detalieri, pe viitor
Citiți principiile noastre de moderare aici!