ARAD. Veniturile, cheltuielile şi posibilele investiţii au fost prezentate în cadrul dezbaterilor publice de joi. Primăria Municipiului a organizat două dezbateri, pe tema bugetului pe anul 2013 şi pe tema excedentului înregistrat la final de an financiar 2012. Surpriza a fost că arădenii au venit cu zecile să ia parte la dezbateri, unii dintre participanţi fiind nevoiţi să stea chiar şi în picioare întrucât toate scaunele erau ocupate.
Practic, cetăţeni din mai toate cartierele au venit să poată discuta direct cu edilul-şef despre problemele de pe strada lor, despre investiţiile care ar trebui să fie făcute în fiecare cartier şi pentru a-i aminti primarului ce promisiuni a făcut acum doi, trei sau chiar cinci ani.
Prezenţi la dezbatere au fost şi reprezentanţii asociaţiilor, dar şi consilierii locali şi reprezentanţi ai partidelor. Una peste alta, fiecare şi-a prezentat doleanţele, fiecare a sperat că măcar o părticică din banii Aradului vor ajunge şi pentru ideile ce le-au lansat ei. Primarul a sugerat, însă, că singurul vinovat pentru stoparea unor investiţii din Arad este actualul Guvern, poziţie cu care reprezentanţii USL din sală nu au fost, desigur, de acord.
Trotuare asfaltate, străzi şi clădiri de patrimoniu reparate şi investiţii pentru izolarea termică. Acestea au fost principalele solicitări ale arădenilor participanţi la dezbaterea pe tema bugetului local. Aceasta a pornit de la o prezentare făcută de primarul Falcă, cu grafice reprezentând veniturile şi cheltuielile pentru acest an comparativ cu 2012. Edilul a făcut mai multe remarci, mai subtile sau foarte directe, cu privire la capitolele de investiţii unde suma prevăzută este „zero” întrucât… Guvenrul USL a tăiat din fonduri.
Probleme de pe strada lor
Arădenii i-au adresat primarului întrebări specifice din cartiere. Cele mai multe nemulţumiri au venit din zona centrală a Aradului: starea trotuarelor şi străzilor în pofida faptului că cei din zona centrală plătesc impozite mai mari. O altă problemă a fost cea a Bisericii martirilor ce se construieşte în zona UTA. Aurel Bun, din partea Asociaţiei Răniţilor şi Urmaşilor celor Decedaţi în Revoluţia din 1989, a solicitat continuarea finanţării lăcaşului de cult.
Pe de altă parte, Flavius Ghender – purtător de cuvânt PSD Arad, a solicitat ca administraţia să ia în calcul posibilitatea cumpărării imobilelor unde îşi desfăşoară activitatea şcolile care sunt în chirie. Propunerea a fost respinsă de primar care a susţinut că nu se poate aloca o sumă atât de mare pentru asemenea investiţii.
ULALA şi reţeaua termică
Preşedintele ULALA, Dorin Lupşe şi vicepreşedintele Vasile Arion au făcut referiri la reabilitarea reţelei termice de distribuire şi transport şi la anveloparea blocurilor. Cei doi au solicitat alocări mai mari de bani pentru cele două capitole. Replica primarului: nu Primăria poate da bani în această direcţie ci … Guvernul.
CITESTE SI:
Bugetul nealocat pune somajul… in asteptare
Citiți principiile noastre de moderare aici!