Săptămâna trecută a avut loc, conform metodologiei, înscrierea candidaţilor la examenul de bacalaureat din sesiunea august-septembrie. Cum era de aşteptat, după numărul mare al absolvenţilor de liceu care au căzut bacalaureatul la sesiunea din iunie-iulie, speranţele se îndreaptă spre examenele din toamnă, înscriindu-se 2.699 de candidaţi la râvnita diplomă de bacalaureat.
Cei mai mulţi – 1.831 – vor avea de susţinut proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie). Dar adevărate „pietre de încercare” vor fi şi alte probe scrise precum limba şi literatura română (1.329) şi proba la alegere (1.537). Ceva mai puţini vor avea emoţii la evaluarea competenţelor.
Analiză şi strategie
Opoziţia, însă, este de părere că ar fi bine-venită o analiză serioasă a examenului de bacalaureat, precum şi pregătirea unei strategii pentru sesiunile viitoare. „Este clar că pentru a promova bacalaureatul elevii trebuie să înveţe, dar pentru orice licean este extrem de important să obţină diploma! Mai mult, Inspectoratul Şcolar nu a prezentat public nicio strategie pentru sesiunea de toamnă şi pentru anul viitor”, a punctat preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar.
Dezbatere publică
În opinia social-democraţilor, este nevoie de o dezbatere publică la care să participe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, reprezentanţii profesorilor şi ai părinţilor. „În urma unor rezultate atât de slabe, este nevoie de o reacţie a sistemului. Noi credem că, dacă ar fi mobilizate, cadrele didactice ar putea oferi sesiuni de meditaţii în timpul verii, pentru elevii care vor să înveţe. Cred că profesorii conştientizează că au o parte din responsabilitate pentru rezultatele slabe şi, dacă ar fi invitaţi, ar susţine meditaţii gratuit, pe timpul verii. Este normal ca un astfel de apel la solidaritate să vină din partea celor care conduc sistemul de învăţământ arădean, împreună cu sindicatele. Consider că şi cadrele didactice din învăţământul universitar ar reacţiona, dacă li s-ar cere ajutorul. O campanie bine gândită ar trage un semnal serios de alarmă atât pentru elevi cât şi pentru profesori. Dacă nu vor lansa urgent un astfel de apel, vom încerca să îl lansăm noi” a mai spus Căprar.
Centre de bacalaureat
Având în vedere numărul candidaţilor înscrişi pentru sesiunea august -septembrie, în aceste zile, la Inspectoratul Şcolar al Judeţului, se vor stabili centrele unde vor avea loc examenele.
Acestea vor începe în data de 22 august, cu evaluarea competenţelor.
Probele scrise încep în 29 august, cu limba şi literatura română; în 30 august – limba şi literatura maternă; în 31 august – proba obligatorie a profilului; iar ultimul examen are loc în 31 august – proba la alegere a profilului şi specializării.
Aproape de patru ori mai mulţi
Comparativ cu anul 2010 numărul celor înscrişi la a doua sesiunea de bacalaureat este de aproape patru ori mai mare. În 2010 doar 715 absolvenţi s-au înscris la sesiunea din august-septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!