Timp de câteva ore holurile de la etajul I al Direcției Generale a Finanțelor Publice Arad au fost „invadate” de cei care au dorit să devină proprietari de locuințe. A fost vorba despre licitarea celor 30 de apartamente de pe strada Hunedoarei, sechestrate de Fisc și aflate la cea de a treia încercare de vânzare. Interesul arădenilor pentru această licitație a fost unul extrem de ridicat dat fiind prețul de pornire foarte mic al locuințelor.
Pentru cele 30 de apartamente și-au arătat interesul în a le achiziționa 59 de arădeni, numărul total de oferte fiind de 84. Mai mult, unii dintre ei au dorit să achiziționeze chiar mai multe locuințe, numărul maxim de oferte depuse de un arădean fiind de cinci.
În momentul în care s-a început, însă, licitarea locuințelor, entuziastmul celor prezenți a mai scăzut. Chemați în fața unei comisii de licitare, arădenii au licitat public pentru unul dintre apartamente. Prețurile au început să crească rapid, cu fiecare pas de licitare suma totală de plată fiind mai mare cu până la o mie de euro. În timp ce unii au decis să se retragă, alții au hotărât să meargă cât de departe a fost necesar pentru a intrat în posesia imobilului dorit.
O altă surpriză a fost prezența persoanei executate silit de către Fisc. Aceasta nu s-a sfiit să împartă notificări noilor proprietari prin care îi anunța că dânsa este în proces cu Finanțele tocmai pe subiectul apartamentelor vândute.
O dată, de două ori, adjudecat! Aceste cuvinte au răsunat ieri după-amiază timp de câteva ore din sala 28 a Palatului Finanţelor Publice Arad, acolo unde s-au licitat apartamentele de pe Hunedoarei.
În general mulţumiţi
Arădenii care au intrat în posesia unei locuinţe s-au declarat în general mulţumiţi de preţurile la care au reuşit să cumpere apartamentele. „Ofertele sunt satisfăcătoare, sub preţul pieţei. Ştim că apartamentele nu sunt finisate în interior, dar acest fapt este benefic pentru mine, cel puţin. Fiecare îşi poate face amenajările cum doreşte pentru ca locuinţa să fie pe placul său”, a subliniat cumpărătoarea unui apartament de o cameră.
Avertizaţi de proprietară
Proprietara apartamentelor care a fost executată de Fisc s-a aflat la licitarea locuinţelor, însă a ţinut să le împartă noilor proprietari o notificare prin care le spunea că se află în proces cu Fiscul. Practic, proprietara susţine că executarea sa este ilegală, iar cumpărătorii au fost avertizaţi pentru a nu putea spune că au fost cumpărători de bună credinţă.
Plata în cinci zile
Cert este că la final de zi toate apartamentele au fost licitate şi şi-au găsit un nou proprietar. Cel mai scump a fost vândut un apartament cu două camere pentru care s-a ajuns la suma de 91.200 lei, în timp ce apartamentul cel mai dorit pentru care s-au înscris şapte oferte a fost licitat cu 45.700 lei, preţul de pornire fiind de 31 mii lei.
Cumpărătorii au la dispoziţie cinci zile să achite locuinţa, dar o pot face şi în rate cu menţiunea că trebuie să depună un avans de minim 50%, iar restul sumei se va plăti eşalonat în maxim 12 rate lunare cu o dobândă de 0,04% pe zi.
Etapele de licitare
Licitaţiile au început de la preţul cel mai mare licitat în scris, iar de acolo s-a mers pe paşi de licitare. Pentru preţurile sub 50 de mii de lei pasul de licitare înseamnă 10% din valoare, în timp ce pentru preţurile peste 50 mii de lei pasul de licitare este de 5%.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!