Cum mult aşteptatul sezon al vişinelor a sosit, vă propunem să daţi o „tura” prin gradină/livadă (cei care au) sau prin piaţă şi umpleţi coşurile cu delicioasele „buline acrişoare”. Dacă le-aţi procurat, atunci încercaţi ideile (reţetele) bazate pe vişine pe care vi le prezentăm în continuare!
Tarta cu vişine şi bezea
INGREDIENTE. Pentru blat: 3 gălbenuşuri, 100 g unt, 4 linguri zahăr, o jumătate linguriţă cu praf de copt, 3 linguri zeamă de lămâie, coajă rasă de lămâie, 3 linguri cu mac, esenţă de vanilie, făina 12-15 linguri, 6 linguri pesmet. Pentru umplutura: 500 g vişine, o jumătate cană zahăr, o jumătate cană apă, 4 linguri griş. Pentru decor: 3 albuşuri, 6 linguri zahăr, esenţă de vanilie, sirop de vişine.
MOD DE PREPARARE: Batem bine untul cu zahărul şi gălbenuşurile. Adăugăm esenţa, coaja de lămâie, macul, praful de copt stins în zeamă de lămâie şi făina. Frământăm bine să iasă un aluat mai moale, nu foarte vârtos pe care îl vom întinde şi îl vom pune într-o formă unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Înţepăm aluatul din loc în loc, cu o furculiţă. Dăm forma la cuptor pentru 6-7 minute să se coacă doar pe jumătate. Pentru umplutură: Punem pe foc apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă până se formează un sirop gros, în care vom adăuga vişinele – fără sâmburi. Oprim focul şi lăsăm vişinele să se răcească în sirop. După ce s-au răcit le scoatem, le scurgem bine şi le amestecăm cu grişul. Pentru decor: Batem bine albuşurile cu zahărul şi esenţa până obţinem bezeaua. Scoatem forma din cuptor, presărăm 3 linguri cu pesmet, adăugăm amestecul de vişine, presărăm din nou 3 linguri cu pesmet iar deasupra repartizăm bezeaua. Băgăm din nou tarta la cuptor, pentru încă 20-25 minute la foc mic, având grijă să nu ardem bezeaua. Siropul în care am ţinut vişinile îl punem din nou pe foc şi îl lăsăm să fiarbă până se îngroaşă bine. După ce scoatem tarta din cuptor, o lăsăm să se răcească şi o stropim cu siropul de vişine. Tăiem tarta cu un cuţit înmuiat mereu în apă rece.
Supă răcoritoare de vişine
INGREDIENTE: Făină – 2 linguri, frişcă lichidă – 100 ml, gălbenuş de ou – 2, lămâie – răzătură, sare, scorţişoară pisată – 3 g, vişine – 600 g, zahăr – 60 g.
MOD DE PREPARARE: Se pune la fiert apa – aproximativ 1,5 l, cu sare, zahar, răzătură de lămâie şi scorțişoară. Când a dat în fiert se adaugă vişinele spălate şi fără sâmburi şi liezonul format din gălbenuş de ou, făină şi frişcă lichidă. Se fierbe câteva minute la foc mic, amestecând din când în când. Se serveşte rece.
Ştrudel cu vişine, un desert simplu şi delicios
INGREDIENTE. Aluat (se poate cumpăra din comert ½ kg necesar): 350 g făină, 1 ou sau albuş, o linguriţă de ulei,o linguriţă de oţet, apă calduţă, sare. Umplutură: 500 g vişine fără sâmburi, 50 g zahăr, 50 g nuci (opţional), 30 g unt, pesmet.
MOD DE PREPARARE. Aluatul: Se amestecă făina cu uleiul, oţetul, apa călduţă şi oul bătut în prealabil cu sare. Se lucrează bine de tot, cu mâna, până când acesta începe să se desprindă de marginea vasului. Se pune pe o planşetă (sau pe masă), se presară, din când în când, cu făină şi se bate aluatul de planşetă până ce devine lucios şi face băşici. Aluatul se strânge minge, se unge cu ulei sau cu apă. Se aşează într-o cratiţă, se pune într-un loc cald şi se lasă astfel 30 de minute. Aluatul se întinde până devine subţire ca o coală de hârtie. Foaia întinsă se stropeşte cu unt topit şi se presară cu pesmet.
Umplutura: Se împrăştie vişinele fără sâmburi pe foaia întinsă. Se presară cu zahărul amestecat în prealabil cu nucile tăiate subţiri. Se răsuceşte ştrudelul din partea umplută. Se aşează în tava unsă cu unt şi se unge deasupra cu unt. Se coace aproximativ 40 de minute la temperatura de 180 de grade. Ştrudelul cu vişine se poate orna cu puţin zahăr pudră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!