Criza face din arădeni buni-platnici. O calitate cu care locuitorii oraşului se mândreau în trecut, a fost pierdută în anii 2008 – 2009, din cauza efectelor imediate ale crizei economice. Acum, însă, din datele furnizate de către Direcţia Venituri a Primăriei (fosta Direcţie Fiscală), termenul limită de plată a obligaţiilor la bugetul local a adus la ghişeu chiar şi cu 30% mai mulţi contribuabili decât în anul 2008, de exemplu, la data scadenţei. Arădenii au demonstrat astfel că preferă să îşi plătească datoriile la stat, în ciuda problemelor financiare cu care se confruntă, cel mai probabil şi de teama plăţii de penalităţi sau, în cel mai rău caz, de teama executării silite.
S-a ajuns chiar la procente extrem de mari la plata anumitor impozite, cum ar fi cel pe clădiri, unde s-a înregistrat un procent de încasări de 90,02% în ceea ce-i priveşte pe proprietarii de clădiri – persoane fizice! Mai mult decât atât, conform Corinei Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, „s-a înregistrat o creştere cu 27% faţă de situaţia înregistrată anul trecut la aceeaşi dată”. În ceea ce priveşte situaţia înregistrată la impozitul de clădiri datorat de persoane juridice, procentul de încasare este de 68,46%, cu 12% mai mult decât cel înregistrat la data scadentă din anul 2008 şi cu 4% mai mult ca anul trecut.
Şi la impozitul pe terenuri situaţia este similară. În ceea ce priveşte situaţia înregistrată la impozitul pe terenurile intravilane, s-a înregistrat un procent de încasare de la persoane fizice de 81,5%, cu 23% mai mult decât anul trecut, respectiv, de la persoane juridice, de 72%, cu 22% mai mult ca în 2009. La teren extravilan, s-a înregistrat un procent de încasare de 90%, cu 30% mai mare decât cel de anul trecut.
În ceea ce priveşte impozitul pe maşini, la persoane fizice s-a ajuns la un procent de 75%, cu 24% mai mare decât cel din 2009, şi cu 34% mai mare ca în 2008, iar la persoane juridice – 73%, cu 20% mai mult decât anul trecut şi cu 30% mai mult decât cel înregistrat în urmă cu doi ani.
Trebuie menţionat că datele prezentate sunt puţin sub nivelul efectiv al încasărilor, nefiind cuprinse aici sumele şi contribuabilii care au efectuat plăţi prin virament bancar. Acest fapt este subliniat şi de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, care a declarat: „Procentele mai reduse privind contribuabilii persoane juridice care au achitat impozitele şi taxele se explică şi prin faptul că se fac plăţi prin bancă şi există un timp de îndeplinire a operaţiunilor bancare”.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!