Dezbaterea publică organizată în cursul acestei săptămâni la Primăria Arad, pe marginea proiectului privind aprobarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2011, a dezvăluit faptul că arădenii şi-au menţinut onorabil calitatea de buni-platnici. Conform datelor prezentate de conducerea Direcţiei Venituri a Primăriei, la Arad încă se înregistrează un grad destul de ridicat de încasare a impozitelor şi taxelor locale.
10 milioane lei în litigiu
Întrebat în cadrul dezbaterii publice de Dorina Lupşe (preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad) care este gradul de încasare a impozitelor şi taxelor locale, Pavel Neamţiu, directorul Direcţiei Venituri, a subliniat că încasările sunt, la ora actuală, la 92% din bugetul estimat.
Conducătorul instituţiei a făcut, totodată, câteva precizări legate de sumele neîncasate la nivelul bugetului local. În ceea ce priveşte sumele neîncasate în situaţii de insolvenţă, ele se ridică la circa 15 milioane lei. Dintre acestea, circa 10 milioane lei sunt în litigiu. Din impozite şi taxe, Primăria estimează că va încasa până la finele anului suma de 113.605.000 lei.
Bugetarii, loviţi din nou
Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământul arădean, a subliniat, însă, drama prin care trec salariaţii din sistemul de învăţământ. „Pentru acest an se doreşte majorarea unor taxe. Reprezint mulţi salariaţi bugetari. Unii sunt dintre cei mai afectaţi de scăderea veniturilor, scădere care a ajuns chiar şi la 40%. Consider că nu este normal ca taxele să crească, ci să revină la nivelul celor din 2009. Nivelul de trai se arată a fi mai scăzut în 2011 decât în acest an. De ce să fim noi altfel decât alte judeţe? De ce să cotizăm mai mult decât alţii? Ne dorim un trai decent”, a subliniat Dănuţ Ieneşescu.
Tinerii încep să se implice
Dezbaterea publică pe tema impozitelor şi taxelor locale a avut şi o premieră. Exceptând dezbaterea pe tema modificării programului de transport, unde mai mulţi tineri au participat şi şi-au susţinut punctul de vedere, dezbaterea de ieri a fost prima care a avut participanţi din rândul tinerilor. Chiar dacă nu au avut propuneri clare pe tema impozitelor, tinerii arădeni au cerut respectarea legilor ţării şi un sprijin mai mare din partea administraţiei pentru susţinerea tinerilor întreprinzători, prin reducerea fiscalităţii în acest sector.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!