7.621 de elevi care învaţă la unităţi de învăţământ din municipiul Arad vor beneficia, în semestrul II al anului şcolar 2018-2019 de burse şcolare acordate de Primărie. Consilierii municipali au aprobat, în şedinţa extraordinară de marţi, cuantumul acestora şi repartiţia pe şcoli şi licee.
2.619.480 lei au fost alocaţi pentru toate cele 7.621 de burse. Se vor acorda 54 de burse de performanţă (fiecare în valoare de 90 de lei/ lună), 75 de burse de studiu (câte 70 de lei/ lună fiecare), 6.357 burse de merit (câte 80 de lei/ lună fiecare) şi 1.135 burse sociale (fiecare în valoare de 60 de lei).
Cele mai…
Repartizarea burselor pe fiecare unitate de învăţământ s-a realizat conform solicitărilor acestora. Astfel, cele mai multe burse de performanţă, 11, vor ajunge anul acesta la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” şi la Liceul Naţional de Informatică Arad. De alte 11 burse de performanţă vor beneficia Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” (6) şi Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” (5).
Colegiul Naţional „Moise Nicoară” se află pe primul loc şi în ceea ce priveşte bursele de merit: 816. Este urmat de Colegiul Naţional „Preparandia – Dimitie Ţichindeal”, Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” Arad (fiecare cu câte 692 de burse de merit) şi Liceul Naţional de Informatică (516).
Cel mai mare număr de burse de studiu, 17, a fost repartizat Liceului cu Program Sportiv Arad. Unităţile de învăţământ cu cele mai numeroase burse de ajutor social sunt Colegiul Economic (290) şi Colegiul „Csiky Gergely” (143).
Discuţii inutile pe Colegiul Alimentar
Deşi proiectul privind stabilirea numărului și al cuantumului burselor acordate în învățământul preuniversitar de stat din Municipiul Arad, pentru anul școlar 2018 – 2019, a fost aprobat în unanimitate, au avut loc câteva scurte intervenţii pe subiect. Discuţiile au fost deschise de Anca Stoenescu, consilier din partea PSD şi inspector şcolar general adjunct. Ea s-a simţit nedreptăţită în calitate de profesor titular al Colegiului Tehnologic de Industrie Alimentară (căruia i-au fost alocate 25 de burse de merit, 5 burse de studiu şi 20 de burse de ajutor social).
„Am discutat ieri cu directorii unităţilor de învăţământ – a punctat Anca Stoenescu la începutul intervenţiei sale. Bursele solicitate sunt conform tabelului, mai puţin bursele solicitate de Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară – şcoală a cărei titulară sunt şi sper că este doar o coincidenţă. Am solicitat burse de merit 23, burse de studiu 0, burse de ajutor social 15. Este singurul liceu din municipiu la care aţi diminuat numărul burselor.”
Cifrele prezentate de Anca Stoenescu erau contrazise tocmai de cifrele din Anexa proiectului de hotărâre aflat pe masa consilierilor. Şefa ISJ a fost contrazisă şi de un reprezentat al Executivului Primăriei, care i-a prezentat consilierei un document semnat de directorul adjunct şi administratorul financiar al Colegiului de Industrie Alimentară prin care se solicită 25 de burse de merit, 5 burse de studiu şi 20 de burse de ajutor social.
100% onorate
În discuţii a intervenit şi Claudia Macra, city-managerul municipiului, care a precizat că „solicitările unităţilor de învăţământ au fost onorate în proporţie de 100%, exact conform cererilor scrise, semnate, ştampilate de directorii unităţilor de învăţământ. 100%”. Şi discuţiile pe subiect s-au încheiat aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!