Evenimentul marchează împlinirea a 180 de la nașterea celui mai longeviv primar al administrației locale arădene și este organizat de Primăria Arad în parteneriat cu orașul Gyula (Ungaria), în cadrul Programului de colaborare culturală pe anul 2012 dintre cele două orașe înfrățite.
Bustul este amplasat la intersecţia străzilor Episcopiei și Ilarie Chendi cu strada Salacz Gyula.
Salacz Gyula a fost primar al Aradului între anii 1875–1901 iar despre acest oficial se spune că a avut spiritul muncii colective, că a promovat în funcţii de răspundere numai pe criteriul capacităţii, că a avut intrasingenţă maximă faţă de subalterni şi funcţionarii din primărie şi că avea spirit de convingere. Obiectivul său principal a fost dezvoltarea unui oraş cu o infrastructură la cerinţele secolului al XIX-lea, moştenirea Aradului în acest sens fiind destul de precară: străzi parţial iluminate cu gaz, pavate numai în unele zone centrale, multe străzi denivelate, greu accesibile pe vreme ploiasă, sau străzi mlăştinoase care favorizau răspândirea epidemiilor (ciuma, holera).
Realizări
Pe vremea sa a fost ridicat şi dat în folosinţă Turnul de apă (1896), s-a trecut la introducerea iluminatului public stradal (1895) şi au început lucrărilor de asfaltare şi refacere a trotuarelor. În perioada sa a avut loc deschiderea fabricii de vagoane, iniţiată de industriaşul austriac Johann Weitzer, primarul sprijinind, totodată, deschiderea Scolii de artă şi meserii (1892), singurul institut de învăţământ profesional din acel timp care dispunea şi de ateliere şcoală. Tot edilul a militat cu succes pentru organizarea primului târg economic şi comercial din provincie (1890) iar ca mare realizare pe infrastructură este amintit faptul că braţele Mureşului, care traversau oraşul, au fost desfiinţate (ultima rămăşiţă fiind canalul Mureşul Mort) şi faptul că s-a ridicat digul de-a lungul râului. Tot de numele său este legată şi finalizarea lucrărilor la turnul primăriei şi inaugurarea oficială a instituţiei administrative sau construirea în acea perioadă a celor mai importante clădiri din centrul istoric al Aradului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!